Tao Te Ching, oude wijsheid in een nieuw jasje

De meesten kennen wel het zwart-witte symbool van yin en yang, dit is gebaseerd op het taoïsme. Het boek Tao Te Ching is één van de belangrijkste geschriften van het taoïsme, waar je vaak yin en yang tegenkomt. Het taoïsme is naast het confucianisme en boeddhisme één van de grote drie Chinese filosofieën. Het is ontstaan in China in de derde en vierde eeuw voor Christus, maar is nog steeds populair.

Het boek van de weg en de deugd

Tao Te Ching is een bundel van 81 korte poëtische teksten, die zowel ontologische als ethische aspecten van het leven behandelen. Tao betekent ‘de Weg’ en ‘Te’ betekent ‘deugd, dapperheid, integriteit’. De Tao Te Ching wordt ook wel ‘het boek van de weg en de deugd’ genoemd.

Centraal staan in de Tao Te Ching ‘het volgen van de Tao’ en Wu wei: ‘niet ingrijpen, maar loslaten’. Een taoïst probeert zich niet te verzetten, maar gaat mee in wat er op zijn pad komt. Met deze insteek bespreekt het boek hoe de wereld in elkaar zit, maar ook hoe men in het leven ‘juist’ handelt. De teksten zijn gebaseerd op het afleren van al het aangeleerde en het harmonieus samenleven met de natuur. Iets wat wel meer aandacht mag hebben in de Westerse wereld, wat we soms zo gevangen kunnen zit in opgelegde normen, regels en structuren.

Tao Te Ching komt van de legendarische Lao Zi

Hoewel onduidelijk is of de teksten in de Tao Te Ching van één of meerdere auteurs afkomstig zijn, wordt Lao Zi veelal als de schrijver beschouwd. In twee millennia groeide hij uit tot een legendarische figuur die mogelijk de leermeester was van Boeddha, de grondlegger was van het taoïsme en de meester der meesters was van de Chinese krijgskunst dan wel politieke rebel.

Deze vertaling en inleiding van de Tao Te Ching is van Chad Hansen. Hij is sinoloog en doceert Chinese filosofie aan de Universiteit van Hong Kong. Hij heeft zich gespecialiseerd in Chinese taaltheorie, ethiek en politieke theorie. De Nederlandse vertaling komt van Wilma Paalman. Het lijkt me een grote uitdaging en puzzel om het boek in het Engels te lezen (en helemaal in het Chinees!), dus de Nederlandse versie is meer dan welkom.

teksten
81 poëtische teksten

Tao Te Ching is mysterieus en kernachtig

Ik had al vaker van dit boek gehoord en wilde het graag eens lezen. Deze Tao Te Ching van uitgeverij Librero is prachtig vormgegeven. De kaft is van een zacht stof en in een mooie kleur blauw. Binnenin het boek vind je prachtige illustraties die een kijkje geven in het Chinese leven. Met een lintje kan je bijhouden waar je gebleven bent.

In het begin vind je een inleiding tot de Tao Te Ching. Die achtergrondkennis is wel belangrijk om het boek wat meer begrijpend te kunnen lezen. Bij alle 81 korte teksten, vind je achter in het boek overigens een commentaar. Die kan je lezen voor of na het lezen van de korte poëtische tekst als je nog meer achtergrondkennis wil. Ik vond dat wel fijn. Je kan het commentaar ook niet lezen en meer meditatief door het boek gaan, bijvoorbeeld door na het lezen van de tekst er even bij stil te staan en de tekst op je in te laten werken.

Oosterse wijsheid in dichtvorm

Ik vind de teksten afwisselend makkelijk en moeilijker. Soms komt een tekst echt binnen, maar soms begrijp ik het ook niet. Dan zijn het alsnog mooie teksten waarvan ik dan wel gedeeltes begrijp. Maar inhoudelijk is de Tao Te Ching zeker inspirerend en krachtig. Er zit veel wijsheid in zoals dat het leven niet zwart-wit is, maar dat alles voortvloeit uit elkaar en dat evenwicht belangrijk is (yin en yang). Maar ook gaat het over goed leiderschap, taal, sociale richtlijnen, menselijk gedrag en nog meer. Het kan je echt even aan het denken zetten over jezelf, in deze wereld.

Je kan er ook een fijn dagelijks inspiratiemomentje van maken. Je kan je eigen interpretatie geven aan de teksten en je kan online ook best veel vinden over de Tao Te Ching en het taoïsme voor nog meer verdieping. Ik zelf vind het altijd leuk om mijn leven te verrijken met kennis uit andere delen van de wereld, jij ook? Dan kan ik je dit boek vol Oosterse levenswijsheid zeker aanraden.

Specificaties Tao Te Ching

Auteur: Chad Hansen | Vertaler: Wilma Paalman | Uitgever: Librero | Maart 2021 | 9789057645310 | 272 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.