Dalai Lama, een biografie van de veertiende spirituele leider

“In onze strijd voor vrijheid is waarheid het enige wapen dat we bezitten.” Aldus Tenzin Gyatso. Hij werd in 1935 geboren werd als Lhamo Dhöndup en is de huidige (14e) dalai lama. Een dalai lama is de geestelijk leider van het Tibetaans Boeddhisme. Hij is een inspiratie voor miljoenen mensen over de hele wereld. Als belangrijkste spiritueel leider van Tibet stond het leven van Tenzin Gyatso voor een groot deel in het teken van een strijd. Daarvoor ontving hij in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. Deze biografie is het verhaal van de dalai lama door zijn persoonlijk secretaris. Tenzin Geyche Tethong werkt al meer dan 40 jaar voor hem.

dalai lama

Wat is een dalai lama en Tibetaans Boeddhisme?

Even wat voorkennis bij deze biografie; lama betekent spiritueel leider/goeroe en dalaï staat voor oceaan. Het Tibetaans Boeddhisme heeft een aantal specifieke kenmerken. Waaronder een geloof in reïncarnatie van leraren (tulkus) zoals dus de dalai lama. En dat het bekend is wat er na de dood gebeurt en men de wedergeboorte actief kan beïnvloeden. En dat de Boeddha zich als mens kan manifesteren. Ook is het Tibetaans Boeddhisme een systeem wat geschriften verbergt. Om weer te worden herontdekt wanneer de wereld er klaar voor is. De overdracht van het boeddhisme gaat niet alleen via geschriften, maar ook occult magisch. Daarbij spelen mantra’s, zinnen die men steeds herhaalt, een belangrijke rol. Want die versnelt de overdracht van inzicht. Het inzicht in het leven van de dalai lama begint in deze biografie met een mooi voorwoord dat geschreven werd door zijn broer.

Benieuwd naar de biografie van de dalai lama

Maar voordat je begint met het voorwoord. Vind je in deze biografie van de veertiende dalai lama een overzicht van een gevierd leven. Daarin kun je o.a. lezen dat Lhamo Thondup geboren werd in een boerenfamilie in Takster. En meteen zie ik het plaatje voor me uit Het zaadje van compassie. Voor mij was dat prentenboek de aanleiding om meer te weten te komen over deze inspirerende spiritueel leider. En dat kom je zéker in deze biografie van de dalai lama!

Door zijn persoonlijk secretaris

Tenzin Geyche Tethong vertelt het verhaal, als oude vriend én onverzettelijk lid van de Tibetaanse heersende klasse. Zijn familie heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Tibet. En heeft onder verschillende dalai lama’s gediend. Tenzin Geyche Tethong werkt al zeker veertig jaar voor Tenzin Gyatso. Daardoor weet hij als geen ander een mooie biografie te maken van deze veertiende dalai lama. Hij kent namelijk als een van de weinigen de anekdotes en verhalen uit het bijzondere leven van de dalai lama. En dat gecombineerd met interviews met zijn dierbaren resulteerde dat in een complete biografie. Er zijn veel niet eerder gepubliceerde foto’s aan toegevoegd. En geeft op deze manier een persoonlijke kijk in het bescheiden leven van een van de invloedrijkste personen ter wereld.

Wat voorafging

Het hoofdstuk De Bhodisattva van Mededogen bestaat uit ruim 30 pagina’s. Het begint met de nalatenschap van Songsten Gampo. Dat was de 33e koning van de Yarlung-dynastie die rond 605 voor Christus geboren werd. Het hoofdstuk volgt de weg van Peking naar een volgend ballingsoord. Deze geschiedenis eindigt met het laatste testament van de dertiende dalai lama, de voorganger dus van deze biografie.

dalai lama

De beminde beschermer in het land van de eeuwige sneeuw. Dit hoofdstuk beschrijft in 90 pagina’s van deze biografie het indrukwekkende verhaal van de veertiende dalai lama. Lhamo Döndup kwam uit een welvarend gezin. Zijn vader bezat landbouwgrond, maar was vooral een van de grote handelaren in paarden in het gebied. Een oudere broer van Lhamo Döndup, Thubten Jigme Norbu (1922-2008) was al eerder als tulku erkend. Hij woonde in het klooster Kumbum. De spanningen bouwen zich ook voor de lezer op. Zeker wanneer het gaat over de dreiging die Ma Bufang, de Hui-moslim krijgsheer, voor de jonge dalai lama vormde. De leiders van de zoektocht probeerden Ma Bufang te overtuigen dat Lhamo Döndup slechts een van meerdere kandidaten was. En verzochten zijn medewerking hem naar Lhasa te brengen.

Ook gevaarlijke tijden in de biografie van de dalai lama

Ma Bufang vermoedde echter al snel het dat dit de beoogde kandidaat was. En het heeft een hoop losgeld gekost voordat de kleine dalai lama eindelijk naar Lhasa vertrok. In Lhasa veranderde zijn leven drastisch. Zijn ouders moesten zich aanpassen aan de Tibetaanse adel. En de dalai lama en zijn broer werden aan het strenge traditionele systeem van de Tibetaanse kloosteropleiding onderworpen. Dat lees je in de biografie over de dalai lama. Ook de Chinese invasie en de volksopstand in Lhasa komen uitgebreid aan bod. Op zijn 23e verliet de dalai lama vermomd zijn zomerpaleis. Om zo via een gevaarlijke reis in ballingschap te gaan leven in India.

De nieuwe residentie in India wordt in de volgende 68 pagina’s beschreven in de biografie van de dalai lama. Het gaat over het ballingschap vanuit Tibet en de nieuwe residentie dus in Dharamsala. Een tekst bij dit hoofdstuk. Zijne Heiligheid de veertiende dalai lama: “In zekere zin is het niet meer dan logisch dat India ons helpt. Want het boeddhisme is vanuit India naar Tibet gekomen, net zoals veel andere belangrijke culturele invloeden. Ik weet wel zeker dat India een betere aanspraak heeft op Tibet dan China. Dat altijd slechts een geringe invloed heeft gehad.”

In Blik op de buitenwereld gaat het over de wereldwijde belangstelling voor Tibetaans Boeddhisme en de toekenning van de Nobelprijs. Overigens heeft Tenzin Gyatso naast de Nobelprijs heel veel andere onderscheidingen ontvangen. Onder andere de Congressional Gold Medal, de hoogste burgerlijke onderscheiding van de Verenigde Staten.

Tot slot

Als laatste hoofdstuk: Universeel mededogen en de wereld herstellen. Dat gaat over een wereldwijd icoon. En de democratie en de kunst van gelukkig zijn. Dit was eigenlijk de oorsprong van mijn interesse in deze biografie. De weg ernaartoe, via alle hoofdstukken van dit boek, duurde lang… Ik schrok eerlijk gezegd van de dikte van het boek. Daar had ik niet zo goed op gelet in mijn enthousiasme bij het aanvragen! Maar was erg zeker de moeite waard om te lezen. Nu heb ik nog meer respect voor de dalai lama! Oh en niet te vergeten ook voor collegablogger Tanja, die als historica veel geschiedenisboeken recenseert. Dat is toch nét iets anders dan een prentenboek voor peuters en kleuters 😉

Meer lezen van de dalai lama naast deze biografie?

Naast deze biografie van de dalai lama schreef hij zelf ook een aantal boeken. En hij was co-auteur van vele andere. Onder andere De kunst van het geluk en Meditatieoefeningen voor een zinvoller leven. Maar ook Open je hart en Vrijheid in ballingschap zijn meermaals herdrukt. En in 1990 schreef hij zijn autobiografie, genaamd Vrijheid in ballingschap. In 1962 schreef hij ook een autobiografie, “Mijn volk en mijn leven”.

Specificaties Dalai Lama, de biografie:

Auteur: Tenzin Geyche Tethong | Xander Uitgevers B.V. | 9789401613224 | november 2020 | 352 pagina’s | Meer informatie vind je hier

footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.