Gered door een scheetje – voorbereiding op de winterslaap

Gered door een scheetje! Na het lezen van deze titel moest ik natuurlijk dit boek natuurlijk wel lezen. Want Stan Stinkwants laat continu scheetjes vliegen, en de andere insecten zijn daar niet heel erg blij mee. Maar hoe kan dat scheetje ze dan ineens redden?

gered door een scheetje

Gered door een scheetje, maar wat een vieze lucht…

Zodra het kouder wordt, zoeken de meeste dieren een plek op om te overwinteren. Ook Bea Bij en haar vrienden gaan deze winter schuilen in de oude schuur. Tenminste, dat was het plan…
Gelukkig weet Sjaak Sneeuwspringer raad. Maar ooh… wat een vieze lucht! Stan Stinkwants liet weer een scheetje vliegen. Zou Sjaak Sneeuwspringer daar ook een oplossing voor weten?

insecten

Een boek over de overwintering van insecten

Gered door een scheetje is een prentenboek, maar ook met een stukje informatie. Gedurende het verhaal leer je namelijk iets over de overwintering van insecten. Wat voor een soort plekje zouden zij eigenlijk prettig vinden? Daar kom je tijdens het verhaal achter. Wat ik heel leuk vind, is dat achterin het boek nog enkele informatieve pagina’s te vinden zijn. Daar zijn de foto’s van de insecten uit het prentenboek te vinden, zodat je er ook achter komt hoe deze insecten er in het echt uitzien. Dat vind ik wel echt een meerwaarde. Over elk insect worden wat bijzonderheden beschreven. En je leert wat dit dier precies doet tijdens de winterperiode. En dan leer je dat er best nog wel wat verschil zitten tussen de insecten onderling.

Een verlegen stinkwants

Stan Stinkwants laat veel scheetjes. De andere dieren vinden dit niet zo’n fijne lucht, en vooral Pieter Pissebed is een echte mopperkont. Hij moppert en zeurt over vrijwel alles. Maar als hij bijna wordt opgegeten door een vogel, wordt hij gered door een scheetje van Stan Stinkwants. Zo zie je maar dat iedereen een held kan zijn!

Daarna lukt het de insecten gelukkig om een veilig onderkomen te vinden voor de winter. Het leuke aan dit boek Gered door een scheetje is dat het een prentenboek is over insecten. Ik heb al regelmatig over het thema kriebelbeestjes gewerkt in de kleuterklas, en je ziet toch vaak informatieve boeken. Het is leuk dat je tijdens dit thema ook een echt verhaal kunt voorlezen. Ik vind het verhaal zelf nét niet helemaal lekker voorlezen. Dat komt denk ik doordat er zoveel personages in zitten, die allemaal elke keer met hun hele naam benoemd worden (Leo Lieveheersbeestje, Davina Duizendpoot, Sjaak Sneeuwspringer etc.). Dat haalt voor mij dan altijd net een beetje de vaart eruit.

Naar aanleiding van dit verhaal Gered door een scheetje zou je met de kinderen heel leuk zelf aan de slag kunnen door bijvoorbeeld zelf een insectenhotel met de klas te gaan maken!

insectenhotel

Specificaties ‘Gered door een scheetje’

Auteur: Jose Mijnals | Illustraties: Leontine Gaasenbeek | Uitgeverij: Van Driel Publishing | 9789493200654 | 1 maart 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.