De Schoolbibliotheek thuis: Tijdlijn Wetenschap en Techniek – Peter Goes

De Tijdlijn Wetenschap en Techniek om precies te zijn. Want nu de scholen weer zijn begonnen is het tijd om wat boeken die in de schoolbibliotheek staan (of daar in zóúden moeten staan) weer eens onder de aandacht te brengen. Zo krijg jij een indruk wat je kroost op school leest en kom je op ideeën voor het lezen thuis. Zomaar een paar ideetjes voor groep 3 tot en met groep 8. Ditmaal breng ik graag Tijdlijn Techniek en Wetenschap onder de aandacht van Peter Goes. Een informatief boek voor kinderen in de bovenbouw dat als leesniveau AVIM8 krijgt.   

tijdlijn wetenschap techniek

Van benen werktuigen tot binaire code

Ja, daar is ie weer! Peter Goes met een nieuwe tijdlijn waarin van de Oude Steentijd tot nu de belangrijkste ontwikkelingen te zien zijn van Wetenschap en Techniek. Natuurlijk is het niet alles. Dat kan ook niet en dat hoeft ook niet. Kinderen in de bovenbouw krijgen een mooie doorsnede te en zien van alles wat er op het gebied van natuurkunde, scheikunde en innovatie is gedaan. Hierbij kun je dus denken aan medische doorbraken en de evolutie van voertuigen. Maar ook van pijl en boog tot atoombom en van Ada Lovelace tot Greta Thunberg. Dit alles natuurlijk met de vertrouwde infographics die grappig en tegelijkertijd een tikje ‘steampunk’ overkomen. Dit alles is gebonden in een kloek hardcoverboek dat zo groot is dat Gutenberg had gewíld dat hij het kon drukken. Die staat er trouwens ook in, Gutenberg.

Gutenberg

Wereldse tijdlijn wetenschap en Techniek

tijdlijn wetenschap techniek

Ook heeft Goes zoals hij in eerdere boeken Tijdlijn en Rivieren zich niet uitsluitend gericht op de westerse cultuur of alleen op mannen uit vervlogen tijden. Er is een oprechte poging tot diversiteit gedaan. Dat betekent dat het in één klap duidelijk wordt dat er toch wel behoorlijk veel vrouwelijke knappe koppen waren. Ook innovatie is niet alleen aan westerlingen voorbehouden. Deze Tijdlijn van Wetenschap en Techniek staat vol korte tekstjes en grappige tekeningen. Die tekeningen zijn zwart van kleur. Het zijn de achtergronden die alle kleuren van de regenboog hebben. Dat zorgt voor eenheid in deze Tijdlijn van Wetenschap en Techniek die bol staat van feitjes en gekke tekeningen.

Zijstapje voor context

Want soms kan Peter Goes het niet laten en neemt hij een zijstapje in de richting van de gewone geschiedenis. Dat resulteert in een tekening en tekstje van bijvoorbeeld de Verenigde Naties. En eigenlijk vind ik dat wel mooi. Natuurlijk moet je niet de gehele geschiedenis willen behandelen, maar dat je één specifiek onderwerp zoals wetenschap en techniek een context wil geven lijkt mij een verrijking voor dit lijvige boek.

tijdlijn wetenschap techniek

Tijdlijn Wetenschap en Techniek is een mooie aanvulling op de Tijdlijnen die Peter Goes eerder maakte. Ook hierin veen diversiteit en feiten die boeiend zijn voor de bovenbouwer.

Specificaties Tijdlijn Wetenschap en Techniek, Een reis door de geschiedenis

tijdlijn wetenschap techniek

Schrijver: Peter Goes | Illustrator: Peter Goes | Uitgever: Lannoo | november 2019 | 9789401460682 | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.