Alma – een gevaarlijke vlucht van een jong meisje uit Honduras

De hoofdpersoon van deze Young Adult roman van auteur Sander Meij is de 15-jarige Alma. Ze woont in Honduras, waar in 2019 een enorme toename van bendegeweld plaatsvindt. De moeder van Alma is met een legaal visum al in de Verenigde Staten. Als haar vader en broertje ineens spoorloos verdwijnen, neemt Alma het moedige besluit om helemaal alleen te vluchten. Een reis van 2500 kilometer volgt van Honduras naar de Verenigde Staten. Vol ontberingen en gevaar. Kan zij herenigd worden met haar moeder?

Alma

Armoede en geweld in Honduras

Tralies voor de ramen, een avondklok en nooit alleen over straat kunnen. In Honduras is de situatie in grote delen zeer gevaarlijk, door bende -en drugsgerelateerd geweld. De wijk in San Pedro Sula waar Alma woont, is nog redelijk ongemoeid gelaten. Maar de spanningen nemen toe, en er zijn steeds vaker bendeleden actief. Als Alma getuige is van een moord op straat, neemt de angst toe.

En dan is ook haar vader twee weken geleden plots vertrokken. Achter op een motor, vermoedelijk naar een klus in de jungle. Want haar vader neemt wel vaker werk aan voor een aantal dagen. Maar nu is hij niet meer te bereiken. De moeder van Alma woont en werkt met een studiebeurs in de VS, als sociaal psychologe. Alma is trots op haar moeder maar mist haar enorm. Bij een overval in haar woning wordt ze door een verslaafde overvaller aangerand. Haar broertje Alfonso is ook nog eens spoorloos verdwenen. Alma vlucht halsoverkop weg, met hulp van de plaatselijke pastoor. Een hele gevaarlijke en traumatische reis volgt, die psychisch en lichamelijk het uiterste van haar vergt.

Asielprocedure in de VS

Alma weet wonder boven wonder de grens over te steken tussen Mexico en de VS. Maar ze wordt daar wel direct opgepakt. Een ingecalculeerd risico voor vele vluchtelingen. Ze wordt overgebracht naar een koud detentiecentrum in de VS (letterlijk en figuurlijk). Maar dan blijkt pas hoe ver weg de hereniging met haar familie nog is, door de moeizame en langdurige asielprocedure. Hoe het systeem tegenwerkt en hoe jonge kinderen aan hun lot worden overgelaten.

Velen zullen zich nog kunnen herinneren hoe een besluit van president Trump ervoor zorgde dat radeloze ouders en kinderen van elkaar gescheiden werden als ze de grens overstaken. Op zoek naar een veiliger bestaan, werd het belangrijkste van hen afgenomen: bij familie zijn.

Deze asielprocedure is een belangrijk thema in het boek. Auteur Sander Meij was woonachtig in de VS en heeft dit van dichtbij gevolgd. Een onvoorstelbaar wrede behandeling van mensen in uitzichtloze situaties. De onzekerheid van hoofdpersoon Alma of zij ooit legaal on de VS bij haar moeder kan wonen, is schrijnend. Maar zo bijzonder hoe vele vluchtelingen zoals zij zoveel moed en doorzettingsvermogen hebben.

Het voelde dus als een loterij. Wie werd er vandaag uitgepikt? Wie schuift er een plaats op in de richting van de eindstreep: de Verenigde Staten van Amerika? – Alma

hoofdstuk 7

Alma – een meeslepend en indringend verhaal

De hoofdstukken worden afgewisseld tussen de periode van de vlucht en de eerste weken in de VS. Hierdoor is het verhaal gevarieerd, spannend en meeslepend. Een boek dat je dus eigenlijk niet meer weg wilt leggen!

Het maakt je wel triest en moedeloos over de situatie in Zuid-Amerikaanse landen waar zoveel bende- en drugsgeweld heerst. Waar jonge vrouwen continu gevaar lopen door mannen die hun moreel besef ergens gaandeweg het leven verloren zijn.

Erg knap hoe Sander Meij met dit verhaal over Alma de problematiek rondom vluchtelingen inzichtelijk maakt. Het gevaar, de hoop, de moed. En hoe er soms tijdens zo’n reis nog een aantal goede mensen op de wereld zijn die wel het beste met iemand voor hebben.

Alma kaft
Zie de website van Sander Meij voor meer info over zijn werk

Dit Young Adult boek is een mooie, meeslepende en leerzame leeservaring. Het raakt je als lezer enorm. Mede door de asielcrisis die zelfs in ons land speelt, en waar mensen ook veel te lang in een uitzichtloze en onzekere situatie verkeren. Mogelijk net als dit jonge meisje Alma met een enorme traumatische voorgeschiedenis. Wrang actueel is dit boek, maar voor jongeren én volwassenen een inzicht gevend verhaal.

In het boek staat een mooi voorwoord van Uitgeverij Blossom Books. Zij staan voor interessante, betekenisvolle en spannende boeken. Een aantal van onze reviews:

Specificaties Alma

Auteur: Sander Meij | Uitgeverij Blossom Books | Omslagontwerp: Loudmouth | 9789463493673 | juni 2022 | 224 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.