Het Mirakel, een roman over oerkracht

De oerkracht van het mirakel gaat over hunkering. Hunkering naar liefde, naar veiligheid, naar het geheugen en naar de waarheid. Zelfs als je die waarheid van binnen voelt. En dat alles door een wassen beeldje van een baby. Of eigenlijk twee, als je het strikt bekijkt.

hoofdfoto mirakel

Mirakels verhaal

Nuri kan meteen intrekken als Ruben dat wil. Ruben, een jonge meubelmaker heeft een opa die steeds minder goed voor zichzelf kan zorgen. Opa Emiel heeft een geheugen dat hem steeds vaker in de steek laat. Zeker nu zijn vrouw Lea is overleden kan hij de schijn van een man die goed voor zichzelf kan zorgen steeds vaker minder goed ophouden. Zijn ‘bunker’, oftewel de extra kamer in zijn huis, staat vol met dozen die hij nog eens uit moet zoeken, maar waar hij zich niet toe kan zetten. In de nacht pakt hij de foto van zijn vrouw, van zijn Lea en praat tegen haar. Zij is zijn steun en toeverlaat, al is hij boos op haar. Al begrijpt hij niet waarom? Niet meer.

stukje tekst

Ondertussen raakt Ruben geïntrigreerd door Nuri. Wie is zij? Waarom kon ze zo snel bij opa Emiel intrekken? Langzaam ontrafelt Ruben haar geheim. Dat gezegd hebbende, zelf heeft hij ook een geheim. Eentje vol schaamte. Hij heeft het bedrog van zijn vriendin met zijn beste vriend nog altijd niet verwerkt en dat zit ‘m vooral in de manier waarop hij dat bedrog ontdekte.

Nuri heeft echt wel door dat Ruben een oogje op haar heeft. Ze kan er niet met hem over praten. Nuri heeft andere dingen aan haar hoofd. Ze zoekt asiel in België nadat ze haar eigen land is ontvlucht omdat ze in protest kwam tegen het regime van haar land. ’s Nachts ziet ook zij haar demonen. Inmiddels heeft opa Emiel een manier gevonden om haar te kalmeren. Door het sleutelgat van haar kamer staat hij op de overloop ‘Slaap kindje Slaap’te zingen. Dwars door zijn eigen strijd heen. De twee herkennen elkaars leed. Op hun eigen manier helpen ze elkaar.

citaten mirakel

Wassen beeldjes van een baby

Opa Emiel pakt de dozen uit zijn ‘bunker’ uit. Daar ontdekt hij een wassen beeldje van een baby. Hij voelt dat hier een geheim in ligt. Een geheim dat het mysterie van Het Mirakel moet ontrafelen. Als Ruben hem op zijn verjaardag meeneemt naar een bedevaartsoord komen alle herinneringen boven. Nog eens te heftiger dankzij een spontaan bezoekje aan een oude vriend die ook zo’n wassen beeldje blijkt te hebben.

De oerkracht van een vrouw die een mirakel tot stand brengt heeft levensveranderende gevolgen. Ook Nuri moet haar geheim prijsgeven. Al is het alleen maar om in aanmerking te komen voor het asiel dat ze zo nodig heeft om tot rust te komen. Maar om dat te krijgen is wellicht ook een wonder, een mirakel, nodig.

De oerkracht van oma’s

Het Mirakel is een barmhartig boek. Het geeft een inkijkje in de redenen die mensen hebben om te vluchten. Het geeft inzicht in hoever een gevoel kan gaan voor een ander dat je daarom soms begrijpelijke, maar onverstandige beslissingen neemt. En vooral is het het verhaal van Lea die als overledene vanuit haar geesteswereld (de hemel wellicht) de levenden beziet en haar commentaar erop geeft. Het is haar oerkracht die dit alles in gang heeft gezet. De oerkracht van Lea en de schaamte die daaruit voortkomt beïnvloedt vele mensenlevens. Uiteindelijk, als de schaamte voorbij is en er openheid komt, onstaan er vriendschappen. Familiebanden zelfs! Ook tussen Nuri en opa Emiel die elkaar adopteren als respectievelijke petekind danwel peetvader.

inhoudsopgave Mirakel

Nuri en haar eigen Maria: Fatima

Het verhaal van Nuri wordt verteld deels verteld vanuit haar oma, Fatima. Fatima ziet haar kleindochter en dat zij een geheim heeft en steunt haar stilzwijgend. Wanneer het voor haar uiteindelijk te laat is, komt het moment voor Nuri om te vluchten.

Nuri zit in wat in Nederland een ‘asielprecedure’ heet en in Vlaanderen weer net een beetje anders. Toch kan ik mi niet aan de indruk onttrekken dat het in Nederland ook zo gaat, met verhoren waarin je alles over jezelf moet vertellen terwijl je uit een situatie komt waarin je zoveel mogelijk over jezelf geheim moet houden om te overleven. De Sterck legt dat, mede door alle onderzoek die zij voorafgaand aan het schrijven van Het Mirakel heeft gedaan perfect uit.

Verschillende perspectieven

Het verhaal van Het Mirakel wordt per hoofdstuk verteld vanuit verschillende perspectieven terwijl het verhaal voortgaat. Dat is in geen enkel opzicht een probleem omdat het vanaf het begin al duidelijk is vanuit welk perspectief het verhaal dit keer wordt verteld. Dat is knap. Daarnaast is het duidelijk dat deze roman zich in België afspeelt. In de vocabulaire van schrijver Marita de Sterck komen afentoe wat vlaamse woorden voor. Zelf vind ik dat niet storend, maar juist bijdragen aan de sfeer van het verhaal. Die sfeer is warm en melancholiek en past helemaal bij het verhaal.

Het Mirakel is een roman over oerkracht en waar dat toe kan leiden. Ook laat het zien hoe de afwezigheid van een bloedband een familieband niet uitsluit.

Specificaties Het Mirakel

Schrijver: Marita de Sterck | Uitgeverij: Querido | Jaar van uitgave: 2021 | 9789045126234 | Kijk hier voor meer informatie of ga naar je lokale boekhandel

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.