Hieper de piep! – Mieke Dobbels, een voorleesverhaal over ADHD

Toen ik hoorde over een voorleesverhaal over ADHD was ik meteen erg enthousiast. Hieper de piep! Eindelijk een verhaal dat je aan jonge kinderen kunt voorlezen. Ik was dus erg enthousiast toen ik dit boek mocht reviewen: zou het iets kunnen zijn voor in de klas?

Hieper de piep!

Hieper de piep! Het verhaal over Piep

Het verhaal gaat over Piep, een kleine kolibrie vol energie. Hij gaat op bezoek bij oma Paula, die zich niet zo lekker voelt. Piep probeert haar op te vrolijken. Hij neemt een bolderkar vol spullen mee én heel veel plannen. Wat zou hij kunnen doen?

Hij is druk (echt hieper de piep!) en heeft volop plannen: hij probeert een mop te vertellen, een gedicht voor haar te schrijven en hij wil een vogelkwetterconcert organiseren. Elk plan wat oma niet zo ziet zitten, wordt vervangen voor een nieuw plan: taarten bakken, papieren bootjes knutselen en samen een potje vechten. Uiteindelijk is het hele huis een slagveld én oma voelt zich nog niet beter.

Piep is helemaal overstuur: hij is te druk, te luid, te heftig en veel te veel. En hij kan er niets aan doen, maar het gebeurt elke keer. Maar gelukkig kan oma hem toch opvrolijken, en voelt iedereen zich daardoor weer beter. Hieper de piep!

Hieper de piep!

Herkenbaar voor iedereen met ADHD

Ik denk dat dit boek echt heel waardevol is, omdat het zo herkenbaar is voor alle kinderen met ADHD. Net als Piep zitten ze vaak bomvol plannen. Het ene na het andere plan kan opborrelen, om vervolgens niet afgemaakt te worden omdat er weer iets anders opduikt. Hoe fijn is het om te lezen dat je niet de enige bent die dit heeft?
In Hieper de piep komt ook naar voren dat anderen soms echt last kunnen hebben van je gedrag. Én jij zelf soms ook. Gelukkig laat Hieper de piep ook zien ADHD ook goede kanten kan hebben.

Mooi boek om ADHD bespreekbaar te maken

Wat ik zo leuk vind aan dit boek, is niet eens het verhaal zelf, maar het feit dat dit boek over dit onderwerp er is.  Het is zo goed om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Vaak is er het stempel van ‘alle dagen heel druk’, of ‘het drukke kindje uit de klas dat zo er altijd doorheen zit te roepen’. Het is fijn als je zo’n boek in de klas kunt voorlezen, om ook de goede kanten van ADHD eens te benoemen, en hier een mooi gesprek over te hebben. Want hoewel het niet altijd makkelijk is, weet het boek toch ook de mooie kanten van ADHD te benoemen. Hieper de piep!

Wil jij dit boek ook?

Specificaties Hieper de piep!

Hieper de piep!

Auteur: Mieke Dobbels│Uitgever: Lannoo│ 9789401469265 │augustus 2020│26 pagina’s│meer informatie vind je hier

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.