Nachtmissies, een boek voor de schoolbibliotheek

Nachtmissies van Meester Cliff is een musthave voor iedere schoolbliotheek. Het is een spannend boek voor kinderen vanaf tien jaar. Meester Cliff is ook echt een meester in het basisonderwijs. Dat geeft net dat beetje extra. Een spannend boek schrijven dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen en tegelijkertijd een laag eraan toevoegen? Laat dat maar aan Meester Cliff over. Ook lees ik dit boek als een pleidooi voor volwassenen om de nachtmerries van kinderen serieus te nemen en voor kinderen om hun échte dromen na te jagen. Oftewel: hoe los je een probleem als Vladimir op?

Wie is Vladimir?

Om te kunnen weten wie Vladimir is moeten we eerst naar Julian. Julian is een normale jongen. Goed in wiskunde, houdt van pannenkoeken en heeft een oogje op Evi. Julian heeft ook Vladimir gemaakt. In zijn hoofd. En daar heeft Vladimir een heel interessante plek ingenomen die te zien is als Julian gaat slapen en nachtmerries krijgt. Hij kan, nee wil, na de eerste nachtmerrie dan ook niet meer slapen. Want daar kom hij Vladimir tegen. Hij krijgt het Spaans benauwd van deze kruising tussen een kale engerd en een vampier. In zijn dromen wordt hij achterna gezeten door enge figuren en verleidelijke schepsels. Niet waar je op zit te wachten.

In de eerste instantie besluit Julian om dan maar gewoon wakker te blijven. Maar ja, als je in de eerste van de middelbare school zit en je moet jezelf bewijzen voor bullenbak Mark en natuurlijk de lieftallige Evi, dan kun er natuurlijk niet bijlopen als een slaperige zombie.

Julian besluit dat het zo niet langer kan en gaat op onderzoek uit met goedkeuring van meester Rick, die ook zijn mentor is. Het wordt een persoonlijk project dat dwars heen loopt tussen de banenmarkt van school, een opbloeiende liefde en omgaan met een thuissituatie.

Tijdens zijn persoonlijke project leert Julian dat dromen het onderbewuste vertegenwoordigen. En zo besluit Julian iedere nacht op missie te gaan. Zijn nachtmissies zijn een antwoord op hoe hij om kan gaan met de problemen en de mensen in zijn leven. Het geeft een begin van een antwoord op die grote vraag wat hij later wil worden. Totdat hij uiteindelijk een antwoord heeft op hoe hij om kan gaan met Evi en haar vragen en Bullenbak Mark. Met een verrassend resultaat. Welk resultaat? Daarvoor mag je het boek zelf lezen.

Nachtmissies, oftewel De tien werken van Julian

In mijn hoofd heb ik Nachtmissies ook wel De tien werken van Julian genoemd. Indachtig natuurlijk de Twaalf werken van Hercules. Iedere nacht je dag verwerken in weer een nieuwe nachtmissie is niet niets. Zeker niet als je moeder je ook nog eens zorgen om je maakt, je verliefd bent en je zorgen moet maken over gepest worden. Wat Julian sympathiek maakt is dat hij het opneemt voor de Nerds’, een groep jongens die zich vooral bezig lijken te houden met gamen. Ook is Julian een leuke oudere broer voor zijn zusje. Gaandeweg het boek leert Julian niet alleen beter om te gaan met zijn gevoelens, maar er ook over te praten. Hij ziet aan de verkoper van de ‘Straatkrant’ wat er kan gebeuren als je dat niet doet.

nachtmissies hoofdstuk

Nachtmissies is daarmee een pleidooi om kinderen en hun gevoelens serieus te nemen. Want niet alleen Julian moet leren om open te zijn, ook andere kinderen in zijn omgeving knappen enorm van praten over hun diepste gevoelens en wensen. Zo heeft Mark geleerd dat jongens zich op een bepaalde manier gedragen. Dat ligt ten grondslag aan zijn pestgedrag. Pas als hij toegeeft dat hij een heel andere droom heeft dan van hem verwacht wordt verandert zijn gedrag.

De lessen van Meester Cliff

Meester Cliff is in het dagelijks leven leraar in het basisonderwijs. Met Nachtmissies licht hij een tipje van de sluier op over zijn eigen missies en over hoe hij denkt over hoe je om moet gaan met kinderen. Nachtmissies is zijn debuut. De dromen of nachtmerries van Julian geven een glimp van hoe mensen denken. Van hoe verslavingen in elkaar zitten bijvoorbeeld. Meester Cliff laat ook zien bij volwassen worden hoort om om hulp te vragen als dat nodig is. Je kunt nooit alles weten of ieder probleem zelf de baas zijn. Je hebt anderen nodig. En dat is een boodschap die kinderen van een jaar of tien niet genoeg kunnen horen.

Specificaties Nachtmissies

Schrijver: Meester Cliff | Uitgever: Ambilicious Llp | Jaar van Uitgave: 2020 | 130 pagina’s | 9789492551931 | Vanaf 10 jaar | Kijk hier voor* meer informatie op Bol.com of bezoek je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.