Worden wat je wil is het thema van de kinderboekenweek van dit jaar. Dromen over wat je wil worden is wel zo belangrijk. Nu wil mijn jongste van zeven jaar kunstenaar worden, maar als peuter wilde ze later graag konijntje worden. Het mooie is dat het allemaal kan. De kerntitels die dit jaar door het CPNB getipt worden spelen in op de kinderlijke fantasie om werkelijk waar alles te kunnen worden wat een kind wil.

Kinderboekenweek 2021

Kinderboekenweek 2021- Worden wat je wil van 6 oktober tot en met 17 oktober

Een kinderboekenweek blijft een feestje. De Gouden griffels en penselen worden uitgereikt natuurlijk. De Zilveren Griffels en penselen zijn al toegekend dit voorjaar. Bibliotheken gaan los, scholen doen extra activiteiten, er is zelfs een speciaal kinderboekenweeklied ieder jaar, festivals zoals Cultuurbarbaren in Delft spelen in op het thema en er wordt voorgelezen in de trein door wel heel bijzonder NS-personeel. Wat ik zelf superhandig vind is dat er binnen het thema ook een lijst van Thematitels wordt gepubliceerd. Dus mocht je als juf of meester inspiratie nodig hebben voor een voorleesboek in je groep houd dan dit blog van de Kinderboekenweek 2021 goed in de gaten.

Met worden wat je wil kun je alle kanten op zo blijkt al uit de lijst met kerntitels. Welke titels tipt het CPNB dit keer?

Leesboeken met het thema Worden wat je wil

Voorlezen is onwijs leuk, voorgelezen worden nog leuker, maar soms wil je ook gewoon zelf lezen. Hieronder de lijst met thematitels van de Kinderboekenweek 2021.

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur. * Waarom zitten er puntige stekels aan een roos? * Waarom groeien er haren in een neus? Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen. 

 Een ode aan de blije juf en meester, bij wie kinderen graag en veel leren – Grappig en herkenbaar prentenboek – De illustraties zitten boordevol details en grapjes Een vrolijk boek over de bijzondere krachten van blije juffen. Als het nieuwe schooljaar begint heb je soms dikke pech. Want tussen een hoop blije juffen, zit er af en toe eens een boze juf. Boze juffen zijn niet geduldig, vrolijk of lief. Ze luisteren slecht en dromen doen ze enkel in hun slaap. Gelukkig hoef je een boze juf maar een jaartje uit te zitten. Dan is het weer tijd voor een blije juf!

‘Ik weet wat ik worden wil’ is het geliefde prentenboek vol met 35 geïllustreerde kinderversjes over beroepen van Erik van Os, Elle van Lieshout en Mies van Hout. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar de versjes zijn te beluisteren op Spotify. De gedichtjes zijn op vrolijk zingbaar rijm en gaan over de meest bekende of juist hele fantasievolle beroepen. Wat wil jij later worden? Dokter of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur? Deze vrolijke versjesbundel, van een bekend kinderboekentrio, is al 12 jaar een echte klassieker.

Dit is voor jou Sanne te Loo ( lemniscaat)

Van alle dingen vond ik tekenen het leukst.
Maar een vel papier was meestal te klein.
En als ik op straat tekende liepen de mensen er gewoon overheen.

Toen ontmoette ik Anselmo…

Dokter Vos – Daan Remmerts de Vries (Gottmer )

Wat voert Vos nu weer in zijn schild..? Op een ochtend hangt Vos een bord voor zijn huis. Er staat op: DOKTER VOS MAAKT U BETER! Dan gaat Vos zitten wachten. Zo nu en dan luistert hij even met zo’n ding, dat hij daarvoor speciaal aangeschaft heeft, naar zijn eigen hart. Dat klopt zo langzaam dat hij er somber van wordt. En er komt ook helemaal niemand om door hem beter gemaakt te worden, sterker nog: alle dieren zien er akelig gezond uit. Dus bedenkt Vos een sluw plan. Een plan dat echter anders uitpakt dan verwacht… De prentenboeken-serie van Daan Remmerts de Vries rondom Vos zijn prachtig geïllustreerd, grappig én spannend. Vos is een boef werd bekroond met een Leespluim.

Tim de kleine boswachter Jan Paul Schutten Tim Hogenbosch, Emanuel Wiemans (Volt)

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Wat is jouw beroep ,  Silvie SanžA ( Veltman)

Wat doet een chirurg? Wie kan kapitein van een schip worden? En waar ga ik later werken als ik groot ben? Dit boek helpt nieuwsgierige kinderen om al deze vragen te beantwoorden. In het boek vind je ongeveer 300 beroepen, onderverdeeld in 17 hoofdstukken waarin steeds een andere werkomgeving centraal staat. Zo leer je allerlei gewone en bijzondere beroepen kennen. Op de dubbele bladzijden met kleurrijke illustraties zie je bijvoorbeeld wie er allemaal op een vliegveld, op een boerderij of in een theater werken! THEMATITEL KINDERBOEKENWEEK 2021, voor groep 3 en 4.

Te gekke beroepen die echt bestaan Natalie Labarre (Gottmer)

‘Te gekke beroepen die echt bestaan’ is een informatief en grappig boek over de raarste beroepen die je maar kunt verzinnen. En toch kun je het allemaal worden! Als kinderen bedenken wat ze later willen worden, denken ze vaak aan beroepen als dokter, boer of piloot. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook professioneel slaper kunt worden, of bioscoopschermschoonmaker, of golfbalduiker? In dit fraai geïllustreerde boek duikt Natalie Labarre in de wereld van de maffe, ongebruikelijke, onbekende of onderbelichte beroepen en legt ze uit waarom ze zo bijzonder zijn – en misschien wel helemaal niet zo makkelijk als je denkt. Je kunt echt worden wat je wilt, zo gek als je het maar kunt bedenken!

Baas van de wereld Pieter Koolwijk , Elly van Hees ( Lemniscaat)

Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld te zijn.
Dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is begint ze te dagen als ze – achtervolgd door de politie – wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen… Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden.
Zal het goed komen met de wereld?

Hoe maak je een boek – Annemarie Bon( Zwijsen)

Via boeken komen de mooiste verhalen gewoon naar je toe. Maar hoe wordt zo’n boek eigenlijk gemaakt? In dit leuke informatieve boek voor kinderen van 8-10 jaar (AVI E5) legt Annemarie Bon dit haarfijn uit. Hoe worden boeken eigenlijk gemaakt? En hoe komt een schrijver op een idee? Verzinnen schrijvers alles zomaar of hebben ze het zelf meegemaakt? Lees in dit boek alles wat je over boeken wilt weten. Ook krijg je tips van bekende schrijvers en een tekenaar om zelf aan de slag te gaan.

Van boswachter tot youtuber – Arwen Kleyngeld, Marijke Klompmaker ( Fontaine uitgevers)

Wat moet je doen om illusionist te worden? En hoe is het om een stuntman te zijn? In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen welke opleiding je voor hun beroep nodig hebt, wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is. Ze geven slimme tips en verklappen hun geheimen.
De vrolijke illustraties van Marijke Klompmaker en de luchtige toon van Arwen Kleyngeld benadrukken hoe leuk werk kan
zijn, maar de schrijvers geven ook realistische tips. Zo zet dit boek kinderen aan het denken over hun toekomstdromen en
talenten.

Hoe ik een detective werd Ulf Stark (Querido)

Als Ulfs grote broer met zijn vrienden een detectivebureau begint, wil Ulf natuurlijk meedoen. Maar daar is hij volgens de anderen te klein en te dom voor. Dat laat Ulf niet op zich zitten. Hij bedenkt een slim plan om te bewijzen dat hij prima kan speuren. Nu moet hij dat plan alleen nog goed uitvoeren…

Kinderboekenweek 2021
Kinderboekenweek 2021
handboek superhelden

Prinses Arabella gaat naar de kapper. Welk kapsel zal ze kiezen

Dit AVI M3 leesboek in de bekende serie is een avontuur op het water. Met veel grapjes en een verrassende Bad Guy.

Willewete … dat zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar, over wat je elke dag nodig kunt hebben, namelijk de haven. Wil jij alles weten over de haven? In dit boek lees je meer over schepen en hun kapiteins. Maar je komt ook te weten wat een havenmeester doet, wat laden en lossen betekent, en waarom havens zo belangrijk zijn. Je vindt in dit boek ook een leuk zeemanslied, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

In dit handboek voor superhelden lezen kinderen uit groep 5 en 6 over hoe je dat nou doet, een superheld worden en zijn. De eerste uit de serie omdat het superheldendom nu eenmaal een serieuze en avontuurlijke zaak is.

‘Plotseling zag Lisa dat één van de boeken op de plank bijna licht gaf. “Handboek voor Superhelden” stond er op de rug. Ze kreeg het gevoel of het boek tegen haar praatte, haar vroeg het uit de kast te pakken en te gaan lezen …’ Lisa moet erg wennen op haar nieuwe school. Ze wordt door een aantal jongens gepest vanwege haar flaporen. Op een dag, wanneer ze weer eens door het groepje jongens wordt achternagezeten, vlucht ze de bibliotheek in. Daar wordt haar aandacht getrokken door een boek en dat blijkt het begin te zijn van Lisa’s transformatie tot de superheld genaamd Het Rode Masker.

Lees de eerste delen van handboek voor superhelden op StoerLeesVoer

En voor de grotere kinderen

Kinderboekenweek 2021
de veger
Kinderboekenweek 2021
Kinderboekenweek 2021

Het is zomer en alle vrienden van Max zijn met vakantie. Zelfs zijn oma is weg. Ze is geheim agent en is naar Zuid-Amerika voor een ZGM, een Zeer Geheime Missie. Ze krijgt daarbij hulp van een andere geheim agent, Faisel. Max heeft beloofd Faisels moestuin water te geven. Bij het tuinhuisje ontmoet hij robot Gember. Ze is een uitvinding van Faisel, alleen werkt ze nog niet helemaal goed. Dan wordt Gember ontvoerd door de baas van de beveiliging van het Ministerie van Geheime Zaken. Zij wil Gember inzetten als bewakingsrobot. Max moet de robot gauw terughalen voor het verschrikkelijk misgaat…

Lees de review op van Geheim Agent Oma en Max op StoerLeesVoer

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter?

Niet voor niets is dit boek al bekroond met een Zilveren Griffel.

Nan moet werken als schoorsteenveger voor de nietsontziende Wilkie Crudd werken sinds de verdwijning van De Veger inmiddels zo’n vijf jaar gelden. Als ze vast komt te zitten in een schoorsteen krijgt ze hulp van Charlie. Zal het hen lukken om uit te ijzeren greep van Wilkie Crudd te ontsnappen.

Wat gebeurt er wanneer je een succesvolle kinderboekenschrijver, een Wiskundige (oud-Wiskundemeisje) en een superscherpe llustrator laat samenwerken? Dan krijg je een spannend verhaal waarin de saaie rekenopgaven worden vervangen door superscherpe sommen. Sommen die de levens van de kinderen uit de klas zullen veranderen.

Kinderboekenweek 2021 -voor de informatieve lezer

Mocht je niet zo’n zin hebben in een verhaal, maar gewoon informatie willen hebben over een onderwerp dan zijn de boeken van de Kinderboekenweek 2021 hieronder misschien iets voor je.

dierenarts
Kinderboekenweek 2021
Kinderboekenweek 2021
Kinderboekenweek 2021
  • De Dierenarts – De kijkdoos van Minke van Dam, FrÉDeriek Westerweel (Uitgeverij Ars Scribendi)

Voor kleuters is er dit informatieve boek over de Dierenarts. Fris vormgegeven en in begrijpelijke taal voor kinderen in de onderbouw.

Dinosaurussen en Fossielen spreken bij kinderen tot de verbeelding. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk fossielen vinden? Waar vind je ze? Hoe herken je ze en vooral hoe ga je er al wetenschapper in de dop eigenlijk mee om? Deze vragen en meer beantwoord Ruth Owen in dit informatieve boek voor kinderen vanaf 7 jaar.

Een scala aan echte beroepen komen voorbij in de deze thematitel. Je kunt echt worden wat je wil als je maar weet hoe. Want je kunt natuurlijk ijsjesverkoper worden of ontwerper van auto’s, maar natuurlijk ook geluksprofessor of bestuurder van een Mars-wagen in de ruimte. Maar hoe? Isabel Thomas licht een tipje van de sluier op.

Van welk beroep droom jij? Kruip in de huid van een jongleur, schaapherder of kapper. Of word je liever banketbakker, vlogger of helikopterpiloot? In dit theaterleesboek staan nog veel meer beroepen. Kies je rol, zo kun je alles worden wat je wilt. Bij theaterlezen lees je samen voor aan publiek. Eerst oefen je een paar keer goed, zodat het leuk klinkt en makkelijk gaat. Dan geef je een leesvoorstelling, voor je klas, je familie of je vriendjes. Vergeet je na afloop niet een buiging te maken? Het applaus is voor jou! Verhalen én moppen! Van 8 tot 100 jaar, met grappige en interessante weetjes over de beroepen

Gewoon effe lekker gemakkelijk lezen

Soms heb je niet zo’n zin in gedoe en wil je gemakkelijke boeken. Bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen. Dan zijn deze (fantasievolle) boeken heerlijk om dat zetje richting dromenland te geven.

dog man
Kinderboekenweek 2021

Het eerste boek over de populaire serie Dogman van Dav Pilkey. Als een politieagent en zijn hond gewond raken door de streken van de gemene kat Karel, verandert een levensreddende operatie alles. Dog Man is geboren! Deze nieuwe superheld is dol op botten en likjes geven aan de politiebaas. Maar boven alles beschermt hij de stad tegen rottige robots, kattige criminelen en op hol geslagen hotdogs.
Dog Man is een hilarische graphic novel vol met bizarre tekeningen en leuke woordgrappen, vertaald door Tjibbe Veldkamp. Urenlang lees- en kijkplezier voor kinderen vanaf 7 jaar.

Lees hier onze reviews van Dogman

In dit humoristische leesboek moet Lev zwemkampioen worden. Hij gaat op training bij de allerbeste zwemtrainer ooit, een echte kampioen. Maar die badmeester is verschrikkelijk! Hij blijkt ook nog eens een kind ontvoerd te hebben. Dat kan Lev natuurlijk niet op zich laten zitten natuurlijk.

Worden wat je wil voor de bovenbouw…

Kinderboekenweek 2021
Kinderboekenweek 2021
collin

Suzy en Indra staan voor een belangrijke beslissing: naar welke middelbare school gaan ze straks? Hun ouders willen dat ze zo veel mogelijk open dagen bezoeken, maar de meiden hebben hun keuze allang gemaakt. Het wordt het Stedelijk. Daar werkt namelijk een toffe muziekdocent. Er is alleen één probleem: het Stedelijk is een gymnasium. En daar kom je niet op met een vmbo-t-advies…

De eerste ‘Heel Holland Bakt’- winnaar en kinderboekenschrijver Mark Haayema slaan de handen ineen en schrijven aan de hand van de belevissen van de familie Bakker de heerlijkste baksels bij elkaar. Houd MamaScrapelle in de gaten voor het proefondervindelijk beleven van dit bakboek voor kinderen (en beginnende bakkers).

De dertienjarige Collin wil héél graag een bekende YouTuber worden. Daarom begint hij zijn eigen kanaal!
Helaas gaat dat niet helemaal volgens plan. Even vreest Collin dat hij in plaats van een ster de grootste loser van het universum wordt… maar gelukkig komt zijn beste vriend met een plan om hem te redden.

Cadeautje van het CPNB tijdens Kinderboekenweek 2021

Wanneer je deze boeken aanschaft tijdens de kinderboekenweek krijg je er iets bij. Wanneer je voor €12,50 dat doet krijg je het kinderboekenweekgeschenk van Bette Westera erbij. Het prentenboek van Mark Janssen is voor de prijs van €7,25 euro te koop.

hoofd Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.