Tim de Grote Theepot, een open blik over geloven

Uren kon ik vroeger samen met de kinderen in de boekwinkel doorbrengen op zoek naar een nieuw prentenboek. Stapels kinder- en prentenboeken sleepte we heen en weer van en naar de bibliotheek. Hoewel de tijd van voorlezen al een tijdje achter me ligt, dwaal ik nog graag rond op de kinderboekenafdeling. Bij een prentenboek komt namelijk veel meer kijken dan alleen een bepaald onderwerp of toffe, leuke, lieve tekeningen. Alles moet kloppen, en vaak dat is een moeilijke opgave. Totdat ik op het boek ‘Tim en de grote theepot’ stuitte. Meteen vanaf de kaft, de binnenkant en het onderwerp leek het te kloppen. Ik ben hem gaan lezen en vertel hier wat ik ervan vond.

Tim en de Grote Theepot

Hier gaat het boek Tim en de Grote Theepot over

Tim, de jonge held in dit verhaal, gaat op pad met zijn al even heldhaftige buurmeisje Kate. Hun missie is de teddybeer van Kate redden, na een aanval van haar kat Schrödinger. Bij Kate thuis vragen ze regelmatig hulp aan de ‘Grote Theepot’, die hoog in de lucht zweeft. Tijdens hun tocht naar het hoogste punt van de stad stelt Tim vragen met als centraal thema: ‘Waarom geloof je in de Grote Theepot?’
‘Tim en de Grote Theepot’ is een avontuurlijk (voorlees)verhaal dat aanzet tot een gesprek, vragen laat stellen of aanzet tot nadenken.

Synopsis
Synopsis

Gebaseerd op de Russell Theepot theorie

Het prentenboek ‘Tim en de Grote Theepot’ is geïnspireerd door de ‘Russells Theepot’-leer van Bertrand Russell, en wordt soms ook wel de bovennatuurlijke theepot genoemd. Het is een analogie waarbij Russell van mening is dat er onvoldoende bewijs is om in een god te geloven.

Filosoferen kun je al heel jong leren

Over vrijwel elk, ik denk zelfs elk, onderwerp is er wel een prentenboek te vinden. Leuk als er een verjaardag is of een kindje een hobby heeft. Maar zeker ook heel belangrijk als er moeilijke onderwerpen besproken moeten worden, zoals ziek zijn of doodgaan. Een prentenboek moet een kindje ook zeker uitdagen of stimuleren. Op een gegeven moment was daar de trend van de zoekboeken en de prentenboeken zonder tekst. Die gaven niet alleen afleiding maar zette ook aan tot realiteit en zelf nadenken. Verast was ik dan ook met de opzet van het boek ‘Tim en de Grote Theepot’. Die belooft aan te zetten tot filosoferen.

Tim en Kate
Tim en Kate

Tim en de Grote Theepot is mooi, vrolijk, leuk en leerzaam

Wat een bijzonder mooi, vrolijk en leerzaam prentenboek is ‘Tim en de Grote Theepot’
Samen met mijn nichtje lazen we dit boek. Gedurende het lezen stellen de hoofdpersonages, buiten het hoofdverhaal om, vragen aan elkaar. Zeer inhoudelijke vragen zoals bijvoorbeeld: ‘’Wat bedoel je met geloof?’’
Op deze manier kun je zelf ook de discussie aan gaan met je kindje tijdens het lezen. Kinderen leren op deze manier ook dat het heel belangrijk is om vragen te stellen. Maar vooral ook om naar elkaar te luisteren en elkaar mening te begrijpen, dan wel respecteren.

Avontuur

Een eigen mening hebben en zelf nadenken

In een tijd waarin sociale media, en dan met name onder de jeugd/kinderen het TikTok fenomeen, de bovenhand voert, is een prentenboek als ‘Tim en de Grote Theepot’ een verademing. Via dit verhaal leren de kinderen luisteren, nadenken en hun eigen mening te verwoorden. Ook leren ze dat het helemaal niet erg is als je allebei iets anders vindt of doet. Als je er maar begrip voor hebt en het respecteert. Een belangrijke les voor kinderen maar zeker ook nog steeds voor volwassen.

Tim en de Grote Theepot

Leuk om met meerdere kinderen tegelijk te lezen

Het leuke rijmschema maakt het boek leuk en prettig om voor te lezen. De vrolijke, simpele tekeningen maken, ook als je niet zou voorlezen, al een hoop duidelijk. Echter is ‘Tim en de Grote Theepot’ wel vrij dik in vergelijking met anderen prentenboeken. Het is dan ook niet echt een verhaaltje voor voor het slapen gaan. Meer iets voor op een middagje met wellicht nog wat anderen kindjes erbij. Broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes, vriendjes of vriendinnetjes. Zo kun je meteen een ‘mini’-discussie opstarten, Met jou als volwassen kun je ze leiden in een gesprek om hun mening te delen. Wat dat aangaat zou ‘Tim en de Grote Theepot’ het ook heel goed doen op scholen tijdens een kringgesprek. Een aanrader voor zowel de lezer als de voorlezer!

De Theepot

Specificaties bij het boek Tim en de Grote Theepot

Titel: Tim en de Grote Theepot | Auteur: Sasha Zouev & Elisabeth Puglia | Uitgeverij: Zouev Kinderboeken | Eerste uitgave: 2021 | Aantal bladzijden: 68 | ISBN 9781999611590 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

 Theepot
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.