Vragen en antwoorden over racisme – een weetjesboek met flapjes

Als leerkracht geloof ik sterk in het belang van het onderwijzen van kinderen over diversiteit, inclusief, en het tegenwerken van vooroordelen, waaronder racisme. Vaak denken mensen dat dit onderwerp te complex is voor jonge kinderen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het juist belangrijk is om kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van deze kwesties. Vanuit mijn eigen principe dat iedereen er mag zijn op zijn/het/haar eigen manier is het wel eens handig om ook feitjes achter de hand te hebben. Dat kan met vragen en antwoorden over racisme.

Vragen en antwoorden over racisme prentenboek met flapjes

Vragen en antwoorden over racisme is een flapjesboek dat belangrijke vragen over racisme beantwoordt op een directe, begrijpelijke en tot nadenken stemmende manier. Geschreven door Jordan Akpojaro, met advies van kinderpsycholoog Dr Aayesha Mulla en het educatieve goede doel Show Racism the Red Card. Dit boek geeft advies over hoe mensen op racisme kunnen reageren, legt uit wat ‘wit privilege’ betekent en waarom racisme ieders probleem is.

Vragen en antwoorden over racisme

In dit prentenboek vol weetjes vind je informatie over:

 • Wat is racisme?
 • Waarom is er racisme?
 • Hoe is racisme ontstaan?
 • Is racisme voor iedereen gelijk?
 • Wat kan ik doen tegen racisme?
 • Wie ben jij?
 • Wat je moet weten?
 • Tips tegen racisme?

Moeilijke woorden fijn uitgelegd

Alhoewel dit een prentenboek is op dik karton met afgeronde hoeken zou ik dit boek niet direct aan kleuters voorlezen. Het staat namelijk bomvol moeilijke woorden. Racisme is natuurlijk op zichzelf al een lastig begrip, anders was er niet een heel boek voor nodig om het uit te leggen.

Vragen en antwoorden over racisme bevat rijke woorden om alles uit te leggen. Denk aan :

 • Etniciteit
 • Melanine
 • Generaties
 • Racistisch
 • Traditie
 • Slavernij
 • Diversiteit
 • Protesteren
 • Demonstreren

Met kleurrijke illustraties en flapjes om te ontdekken, houdt dit boek de aandacht van jonge kinderen vast terwijl ze leren over een belangrijk onderwerp. Het boek behandelt verschillende aspecten van racisme, waaronder stereotypen, discriminatie en het belang van empathie. Het moedigt kinderen aan om na te denken over hun eigen vooroordelen en om op te komen voor gelijkheid.

Ik vind het echt een compleet boek vanuit verschillende perspectieven uitgelegd. Vooral op basis van feiten. Maar ook over waarom sommige mensen de racisme niet zullen herkennen. En dat is 90% vanuit de opvoeding.
Veel ouders voeden hun kinderen op met hun eigen waarheid. Vooral gebaseerd op hun geloof. Dat respecteer ik volkomen. Het is belangrijk dat je met je ouders en familie hetzelfde denkt. Tenminste zo lang dat met respect en een gezonde nieuwsgierigheid naar je medemens is.

Racisme – pesten

Helaas maak ik regelmatig mee dat ouders met een andere etniciteit als die van mij niks willen weten van bijvoorbeeld de lhbtiq+ cultuur. Of ze vergeten soms dat oorlogen tussen landen op de locaties zelf gedaan moeten worden en niet in ons veilige Nederland.

Vragen en antwoorden over racisme laat ook duidelijk zien hoe dun de lijn is naar pesten en buitensluiten. Omdat racistische grappen maken, of iemand zijn kleding of levensstijl belachelijk maken iemand ook niet in zijn waarde laten.

Vooral de laatste pagina, wie ben jij? geeft een mooie mogelijkheid tot het volgen van een interessant kringgesprek. Wie ben je, waar kom je vandaan en waar komen je ouders vandaan? Hoeveel talen kun je spreken? Heb je een klas vol verschillende culturen dan is het ook gaaf om punaises in een wereldmap te zetten. met lijntjes naar Nederland.

21 maart Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het onderwijzen van kinderen over racisme en het belang van gelijkheid. Met behulp van Vragen en antwoorden over racisme en andere educatieve hulpmiddelen kunnen we samenwerken om een wereld te creëren waarin iedereen wordt gewaardeerd en gerespecteerd, ongeacht hun huidskleur of achtergrond.

Op 21 maart vieren we wereldwijd de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het is een dag waarop we speciaal stilstaan bij het belang van gelijkheid en respect voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, huidskleur, of afkomst. Als leerkrachten en ouders is het onze verantwoordelijkheid om deze waarden te benadrukken en kinderen te leren hoe ze een inclusieve en respectvolle omgeving kunnen creëren. Ik vind het belangrijk om het bewustzijn te vergroten over de negatieve impact van racisme en discriminatie, en om te praten over manieren waarop we allemaal kunnen bijdragen aan een wereld waarin iedereen wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Laten we samenwerken om een omgeving te creëren waarin diversiteit wordt gevierd en waarin elk kind zich veilig en geaccepteerd voelt.

Lees ook :

vragen en antwoorden over racisme

Specificaties Vragen en antwoorden over racisme

Auteur: Jordan Akpojaro | Illustraties Ashley Evans | Uitgeverij Usborne | 9781803709529 | 07 maart 2023  | 14 pagina’s | meer informatie in de lokale boekhandel of via deze link bij bol *

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.