Geloof nooit je broer – een nieuw boek in de regels van Floor

Geloof nooit je broer. Wat een leuke regel. Ik kan heel goed met mijn broertje en ik zou hem altijd geloven, maar er zijn genoeg gezinnen waar je inderdaad beter een broer of zus beter niet kan geloven. Marjon Hoffman verzamelde weer 14 nieuwe regels van Floor in een boek die weer vol staan van gekke belevenissen van een 11 jarig meisje!

De regels van Floor

De regels van Floor is een bekende boekenserie van Marjon Hoffman. Als kind tekende ze graag, maar uiteindelijk is ze toch schrijfster geworden. Het eerste deel van de regels van Floor dateert uit 2003 en inmiddels is ze vele boeken en een goedlopende tv-serie verder. De hoofdpersoon in deze boeken is Floor. Ze heeft een oudere broer Kees en twee ouders. Een echt doorsnee gezin die altijd van alles aan gekke dingen meemaakt. En daar maakt Floor hele droge leefregels van. Ik lig altijd in een deuk bij het lezen van al die rariteiten en zo ook in het laatste deel: Geloof nooit je broer.

Geloof nooit je broer

Het boek begint met een misschien wel heel herkenbare regel voor sommige mensen. Als je moeder te lui is om de kat van de buurvrouw eten te geven, mag je dat de buurvrouw altijd laten weten. Floor haar moeder wil niet in de regen naar de kat van de buurvrouw en stuurt Floor erop af. Floor moppert eerst, maar blijft uiteindelijk 2 uur weg. Ze speelt met de kat en begint een dagboek uit de naam van de kat, waarin ze moppert over de moeder van Floor en dat Floor zo lief is geweest. Dat gaat zo een aantal dagen door en uiteindelijk gaat de moeder van Floor nooit zelf heen. Geweldig vind ik die droge humor van haar.

In regel 9 komen we de bij de regel van het boek. Floors broer Kees is helemaal in de ban van een stoere survival-man op tv. Dat wil hij ook! Hij overtuigt Floor ervan dat hij álles weet van overleven in de wildernis, en samen gaan ze eropuit. Maar inderdaad: geloof nooit je broer …

Voor leerkrachten ook leuk

Als moeder geniet ik altijd van deze regels, maar in geloof nooit je broer, ook met de juffenpet op. In een paar hoofdstukken staat de school namelijk centraal. Een waarbij je als leerkracht goed moet opletten of je een kind wel een werkstuk over Ebola wil laten maken. Een beetje gruwelijk hoofdstuk. Of als je een kind uit je klas even helemaal zat bent en hem naar een andere klas brengt. Ik kreeg hier echt de slappe lach van. Bedenk goed of je het boek wil voorlezen aan je klas hoor, straks breng je ze nog op ideeën! Nationale complimenten dag is er niks bij.

Illustraties

De illustraties van Georgien Overwater zijn heerlijk kloppend bij de tekst en ik zie helemaal voor me hoe zij aan de tekentafel de verhalen leest uit geloof nooit je broer en er dan lukraak her en der schetsen bij maakt. Het geheel klopt en wordt op de juiste momenten simpel maar daadkrachtig beeldend gemaakt.

Geloof nooit je broer is weer een aanrader om te lezen thuis of in de klas. Het behandelt thema’s als vriendschap, familie en een flinke dosis optimisme. Ik ben wel benieuwd trouwens hoe ze regel 13 zullen gaan verfilmen.. Nieuwsgierig? Lees het boek!

Specificaties Geloof nooit je broer

auteur: Marjon Hoffman | Illustraties Georgien Overwater | Uitgeverij Ploegsma | 9789021682815 | 1 mei 2022 | 160 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.