Tot de winter er op volgt, een gedichtenbundel

In Tot de winter er op volgt dicht Toon Tellegen over het gezicht van de ouderdom, zijn ouderdom. Tellegen is een veelvuldig bekroond schrijver. Zo ontving hij de Theo Thijssen-prijs, de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Misschien ken je hem van zijn mooie en grappige dierenverhalen? Maar hij schrijft ook autobiografische boeken en gedichten. Hij heeft inmiddels al twintig dichtbundels op zijn naam staan.

´Er vallen gaten in het verstand´ in Tot de winter er op volgt

De rode draad door de gedichten in Tot de winter er op volgt is het thema ouderdom. Dichter Toon Tellegen is tachtig geworden in november 2021 dus geen vreemd thema voor een bundel. Hij denkt na over leven en dood, mede aan de hand van de seizoenen. Ook schrijft hij over verstand en gevoel. Bijvoorbeeld over schaamte of gedachten die soms duidelijker aanwezig zijn dan gevoel. Anderen die voorkomen in de gedichten buiten de schrijver zelf, zijn onder andere zijn hond, moeder en God.

Animatie van het gedicht ‘Het gelijk aan mijn zijde’

‘Je kon je ogen er niet van afhouden’

Regelmatig gebruikt Tellegen personificatie in Tot de winter op volgt. Niet-menselijke dingen worden als een persoon opgevoerd waardoor het tastbaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan je armen om schoonheid heenslaan. De gedichten lezen fijn en de teksten zijn vloeiend. Er komt rijm in de gedichten voor, maar op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld zinnen die eindigen met ‘misstapt’, dan ‘valt’, dan ‘glas’ en dan ‘was’. Of een alliteratie zoals ´weemoed en walging´. Herhaling komt ook voor, zoals ´Ik vertrouw mijzelf niet, maar ik kan er niet de vinger op leggen, er de vinger op leggen…´ De vele tegenstellingen in de gedichten zijn ook een kenmerk. Bijvoorbeeld de broer die zijwegen insloeg en niet op de hoofdweg bleef lopen zoals de ‘ik’.

Tot de winter er op volgt
Tot de winter er op volgt

‘Mijn verstand komt dichterbij’

Ook als je nog geen 80 bent, zul je herkenning vinden en de gedichten. Ik herken bijvoorbeeld het vele nadenken over van alles en nog wat. Sommige gedichten roepen gelijk een gevoel op en sommigen zetten me meer aan het denken. Zeker als een gedicht een duidelijk beeld oproept, kan het me raken. De gedichten die voor mij het beste werken, zijn die waarbij er één beeld beschreven wordt, vaak ook een personificatie. Bijvoorbeeld het gedicht over de oorlog die op zolder uit de kist stapt. Of het gedicht over het verstand dat stilstaat en om zich heen kijkt. Al met al vind ik het een mooie gedichtenbundel. Het is geen mooischrijverij of moeilijk doen om interessant te doen. Tot de winter er op volgt biedt toegankelijke, mooie en soms grappige poëzie.

Specificaties Tot de winter er op volgt

Auteur: Toon Tellegen | uitgeverij: Querido | 9789021436821 | november 2021 | 56 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.