Van aardappel tot avocado – Een Allerhande en zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Ik behoor tot die categorie mensen die altijd over eten kan praten. Tja, dat krijg je als je vader kok was en je uit een bakkersfamilie komt. De Allerhande had ik op mijn derde al ontdekt. En een bezoek aan de AH was dus een hoogtepunt in de week. Ik kende het concept ‘hamsteren’ al voordat de supermarktgigant het introduceerde. Nog steeds heb ik veel aan de Allerhande, want de kook- en bakgenen zijn bij mij gestopt. Aan mijn familie heeft het niet gelegen. Ik mocht altijd mee helpen in de keuken en kletsen over vroeger deden we graag. Van aardappel tot avocado roept dat gevoel weer op; gezelligheid en verwondering hoeveel er de afgelopen decennia is veranderd.

Van aardappel tot avocado hoofd

Van aardappel tot avocado in het kort

Van aardappel tot avocado van culinair journaliste Klaartje Scheepers neemt je mee op een smakelijke reis door zeventig jaar geschiedenis van Allerhande en de Nederlandse eetcultuur. Hoe beïnvloedde Allerhande wat wij eten, hoe lang we in de keuken staan, welke producten en keukens we ontdekken? De eerste Allerhande verscheen in 1954. Stel je voor dat je alle edities op een rij naast elkaar zou leggen, alsof ze borden op een lange tafel vormen. Achter al die borden zitten talloze verhalen, die verzameld zijn in dit boek. En als je erlangs zou lopen, zie je hoe de gerechten veranderen, maar ook wijzelf en de wereld om ons heen. Van groene erwten met boterhamworst tot huevos rancheros met boerenkool, via fusion, moleculair tot überlokaal. Ons bord weerspiegelt wie we waren en zijn.

Klaartje Scheepers is neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach. Ze was onder meer hoofdredacteur van Elle Eten en rondde koksopleidingen af aan ROC Amsterdam en de Ballymaloe Cookery School in Ierland. En nu dus auteur van Van aardappel tot avocado!

Allerhandigst

Van aardappel tot avocado is chronologisch opgebouwd in drie periodes:

  • De keuken van mijn grootmoeder van 1954 tot 1967
  • De keuken van mijn moeder van 1967 tot 1993
  • Mijn keuken van 1993 tot nu

Dat geeft een logische structuur aan het boek en matcht met de Allerhande-afbeeldingen in de flaptekst. Aan het einde van elk hoofdstuk zijn er een paar highlights van de tijdsperiode die aan bod is gekomen; wat was er in de aanbieding, welke nieuwe producten waren er, wat stond er op de kookboekenplank en welke restaurant zijn geopend? En niet te vergeten een intermezzo over onze nationale koffie-, thee- en borreltradities. Allerhandigst opgebouwd dus!

Gespreksstof in Van aardappel tot avocado

Klaartje Scheepers mengt de feiten mooi met haar eigen verhaal. Ze is in Arnhem opgegroeid en net zoals ik bekend met Bistro De Bok, een begrip in de regio. Ook leuk voor mij als Nijmeegse is dat de eerste zelfbedieningskruidenier in Nijmegen zat. Ik vertelde mijn vader dit en die zei “Wist je dat niet dan? Hij kwam er vroeger wekelijks en ze brandden daar hun eigen koffie, dus het rook zo lekker”. Het boek zorgt echt voor gespreksstof!

Wat ik tof vind is dat aan de hand van de eetcultuur andere ontwikkelingen ook aan de orde komen. De rol van de vrouw, de feministische golf, meer vrije tijd en het feit dat we in het naoorlogse Nederland meer geld te besteden kregen. Maar ook de knabbelcultuur, pizza laten bezorgen, gemak uit een pakje en koken voor de lol (wijnen, wijnen!).

Ik vond Van aardappel tot avocado interessant en vol nieuwe weetjes staan, maar ook zo herkenbaar. Daarom heb ik het in no time uitgelezen. Vooraf dacht ik nog “hoeveel kun je aan de hand van de Allerhande schrijven?”, maar daar is Klaartje Scheepers glansrijk in geslaagd. Het boek ga ik met plezier aan mijn ouders geven! Voor alle eetliefhebbers is het een aanrader om in de keuken te hebben staan. Tussen de Allerhandes!

Van aardappel tot avocado
Klassieke hors d’oeuvre van aspergepuntjes; wie is er niet mee opgegroeid?

Media en Allerhande

Mijn lievelingsrecepten van Allerhande en de perfecte doordeweekse “ik-weet-niet-wat-ik-moet-eten-en-heb-niets-in-huis” zijn de baked feta pasta met burrata en de pompoensoep. Succes gegarandeerd! Op Allerhande staat echt, maar dan ook echt alles van aardappel tot avocado.

Een van de boegbeelden van Allerhande, de bekende tv-kok Hugo Kennis heeft een kinderkookboek geschreven. Check de review op StoerLeesVoer; klik hier

Specificaties Van aardappel tot avocado

Auteur: Klaartje Scheepers | Uitgever: Atlascontact | oktober 2021 | 9789045041728 |
302 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.