Kalle – het tweede deel van de prachtige trilogie over Abel Sikkink

Kalle, de memoires van Abel Sikkink is het tweede deel (van een trilogie) van een prachtige historische roman wat zich afspeelt in het oude Amerika. In het eerste deel, Phoenix, reist het Achterhoekse jongetje Abel met zijn ouders naar Amerika in 1847. Aan het einde van de lange reis slaat het noodlot toe en vergaat de boot. Abel is als achtjarige de enige van het gezin die overleeft. In Amerika wordt hij geholpen en bouwt een nieuw leven op. Samen met zijn beste vriend Kalle ontwikkelen de jongens zich in het eerste deel naar jong volwassenen. Abel als journalist, Kalle als fotograaf. In Kalle vervolgt het verhaal in de Amerikaanse burgeroorlog. Beide mannen gaan op pad om deze oorlog voor de krant de Herald vast te leggen.

Memoires van Abel Sikkink

De Amerikaanse burgeroorlog

Abel en Kalle laten een fotowagen (een soort houten mini caravan/huifkar) maken om samen op pad te gaan in de burgeroorlog. Door de beschrijvingen zit je in gedachten gelijk in het oude Amerika. Via telegrammen houden ze contact met de krant. En zo zoeken ze de plekken op waar de Burgeroorlog zich afspeelt. Op het slagveld zelf is het afschuwelijk, en door hun banen staan ze er midden in. Zo is het niet alleen een reis door de tijd, maar ook een reis door de oorlog. Met verschillende veldslagen, belangrijke momenten en prominenten die zij vervolgens tegenkomen. Op het hoogste niveau in het bestuur van het land, zowel in het leger als de regering. Dat gaat beide mannen niet in de koude kleren zitten, en met name Kalle heeft moeite met de beelden die hij voor zijn lens krijgt.

Bert Wagendorp

Antonie

Naast het zoeken van de verhalen in en achter de Burgeroorlog, is er nog een verhaal dat Abel bezig houdt. Het verhaal achter het vergaan van de Phoenix, de boot waarmee hij jaren geleden met zijn ouders naar Amerika kwam. Hij droomt regelmatig over zijn broertje Antonie, die nooit is gevonden. Hij probeert te achterhalen wat er nu precies is gebeurt met de Phoenix en haar slachtoffers. Door verschillende ontmoetingen komt hij er achter dat Antonie wellicht wel levend uit de Phoenix is gekomen. Het lukt Abel om meer te weten te komen, maar of Antonie echt nog leeft blijft de vraag.

Kalle

In dit tweede deel van de trilogie gebeurt er veel in het leven van Abel en Kalle. De Burgeroorlog met zijn verschrikkingen natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook de druk om goed werk af te leveren bij de krant en ook in hun privé levens. Kalle komt in een moeilijke tijd terecht wanneer hij als fotograaf ook geraakt wordt in de Burgeroorlog. Zijn veerkracht wordt enorm op de proef gesteld en ook hier blijkt de vriendschap van de twee mannen enorm hecht.

Daarmee is ook dit tweede deel van de memoires van Abel Sikkink een prachtig boek om te lezen. Je waant je echt in het Amerika uit de 19e eeuw. Het boek is vervlochten met historische momenten en personen, waardoor je er nog meer in meeleeft. Al vind ik het soms wel lastig om alle namen/personen uit elkaar te houden. Met smart wacht ik op het derde deel, om te zien hoe het leven van Kalle en Abel na het beëindigen van de oorlog verder gaat.

Specificaties Kalle, de memoires van Abel Sikkink

Auteur: Bert Wagendorp | Uitgeverij Pluim | April 2023 | 9789493304352 | 400 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.