In de maneschijn – Britta Teckentrup, een betoverend prentenboek

De maan is prachtig. Althans dat vind ik, dit hemellichaam heeft een aantrekking op mij. Ik denk mede dankzij mijn moeder de mij de naam van de Griekse maangodin heeft gegeven, Selena. Het heeft iets magisch, is tegelijk heel zichtbaar en is van invloed op ons leven. Op verschillende niveaus. Het is ook van invloed op het leven van dieren. Laat hier nou een prachtig prentenboek ‘In de maneschijn’ van uitgekomen zijn.

In de maneschijn

In de maneschijn

Weet jij waarom de maan ’s nachts aan de hemel komt te staan? En weet jij dat het van vorm veranderd en dieren in de nacht actief zijn in de maneschijn? Dit boek met kijkgaatjes laat zien hoe de maan tijdens de maancyclus van vorm verandert. De lieve rijmpjes worden tot leven gebracht door de prachtige en hartverwarmende illustraties van Britta Teckentrup.

In de maneschijn

Maancyclus

De kaft van in de maneschijn begint al met een prachtige uitsnede van een maansikkeltje. Het schutblad laat vervolgens een dromerige nachthemel zien met een stralend sikkeltje. Het verhaal begint en we starten in de nacht in het bos. Overal zie je actieve nachtdieren. De tekst is op rijm en de maan is heel klein. Als we de bladzijdes omslaan zien we de maan groeien en komen we steeds nieuwe dieren tegen. We gaan van het bos naar de zuidpool. We komen langs de zee en door de warme woestijn. Overal ter wereld zien we die maan. Een maan die groeit en dieren die actief zijn bij het schijnsel.

Als de nacht dan donker is, bij een nieuwe maan. Dan is de veldmuis klaar om aan het werk te gaan. Als dan de volle maan weer glinstert zien we de kwallen in de grote oceaan. We volgen de cyclus verder van de maan en gaan weer de wereld over in de nacht. En vervolgens sluiten we het verhaal in de maneschijn af met:

Als je ’s nachts je ogen dicht doet,
schijnt de maan met een zilveren gloed.

Zodra de maan is opgekomen,
is het tijd voor de mooiste dromen.

Een betoverende reis

In de maneschijn stelt niet teleur. Zowel mijn zesjarige dochter als ikzelf vinden het een prachtig boek. Dat de tekst op rijm is vind ik een fijne vorm van voorlezen. Het brengt een bepaald soort ritme en melodie met zich mee wat perfect aansluit bij het verhaal. Het is tof dat we een reis om de wereld maken aan de hand van de maancyclus. De illustraties hebben een goede nachtelijke sfeer, en de maan straalt vanaf de pagina’s. Dit boek is echt weer een boekenkastpareltje!

Specificaties In de maneschijn

Auteur & illustrator: Britta Teckentrup | Uitgever: Veltman | februari 2018 | 3 – 12 jaar | 24 pagina’s | 9789048315642 | Meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant
footer5

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.