De glitterjurk – over een jongen met een droom

Hoe heerlijk is het om als kind een mooie jurk aan te hebben, en maar rondjes te draaien in je mooie jurk. En zeker als het dan een prachtige rode glitterjurk is, waarbij je heerlijk weg kunt dromen. In het boek ‘De glitterjurk’ ziet een jongen zo’n prachtige jurk in de etalage hangen, en hij kan aan niets anders meer denken.

De glitterjurk

Een prachtige rode glitterjurk in de etalage

Een jongen en zijn moeder gingen boodschappen halen,
maar opeens zag de jongen een glitterjurk stralen.
Hij hing in de etalage van de Tweedehands Shop,
gloeiend en vloeiend en met glitters erop. (…)
En de jongen wist meteen, terwijl ze verder liepen:
die jurk wil ik aan en dan zwaaien en zwiepen.
Hij bleef hem voor zich zien en hij dacht de hele tijd
aan de levens die de jurk hiervóór had geleid.

Een jongen verlangt naar een jurk. Hij blijft eraan denken en ziet er zichzelf al helemaal gelukkig in zijn. Wat voor een persoon zou die jurk voor hem hebben gedragen? En hoe zou het voelen om die jurk zelf aan te hebben. Hij wil de jurk zo graag hebben, dat hij heel veel klusjes gaat doen om geld bij elkaar te krijgen, zodat hij de jurk kan kopen. Maar op de dag dat hij het geld bij elkaar heeft, is de jurk weg….

Een (jongens)droom: een glitterjurk

Veel mensen zullen bij een jongensdroom niet meteen aan een glitterjurk denken, maar ik denk dat heel veel kleuters dit helemaal niet gek zullen vinden. In de huishoek vinden alle kinderen het heerlijk om zich te verkleden en mooie kleren of hakschoenen aan te trekken. Óók de jongens.

En het jongetje in dit boek kan aan niets anders meer denken dan aan die mooie rode glitterjurk. Want wat zou die jurk allemaal al hebben meegemaakt? Misschien is deze wel gedragen door een filmster op de rode loper, is het een vermomming geweest voor een spion of is het van een jazzzangeres geweest. Maar van wie de jurk ook is geweest, uiteindelijk komt alles goed, en krijgt de jongen de jurk als een cadeau voor zijn verjaardag. Het einde van het boek vind ik heel sterk én mooi. De moeder geeft haar zoon een dikke knuffel, en laat hem ook duidelijk weten dat hij gezien en geliefd is.

De glitterjurk

Goed zoals je bent

En dat vind ik een heel mooi slot van dit boek De glitterjurk: je bent goed zoals je bent. Of je nu als jongen graag broeken aan wil, of dat je graag een jurk draagt. En zo’n ouder gun je ieder kind. Want stiekem hoor ik als juf ook nog weleens de uitspraak langskomen: ‘Je bent toch geen meisje?’. Voor het jongetje in het boek is het geweldig dat hij zich gezien, veilig en geliefd voelt.

De kaft van het boek De glitterjurk ziet er al ontzettend aantrekkelijk uit. Je ziet het jongetje in de etalage kijken, vol bewondering heeft hij zijn oog laten vallen op de rode glitterjurk, die ook echt voorzien is van glansfolie. De tekeningen zijn ontzettend leuk en het zijn vooral sympathieke karakters met veel kleur en van verschillende nationaliteiten. Maar misschien is het mooiste aan dit boek nog wel de tekst, die heerlijk op rijm geschreven is en dus ook fantastisch naar het Nederlands is vertaald door Edward van de Vendel. En een boek wat zo fijn voorleest én een mooie boodschap heeft, lees ik dus ook graag voor in mijn klas!

Specificaties ‘De glitterjurk’

Auteur: Robert Tregoning | Illustraties: Pippa Curnick | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgeverij: Volt Kinderboeken | 9789021481999 | 19 september 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.