Vlinder – een kijkje in het leven van een meisje met ADHD

Toen er op mijn 30ste ADHD werd gediagnosticeerd ging er een wereld voor mij open. Ik dacht altijd dat mensen met ADHD letterlijk “alle dagen hartstikke druk” waren. Nu ben ik dat ook wel, maar vooral in mijn hoofd. Zoveel kwartjes vielen er op hun juiste plek dat als ik ze echt had kunnen sparen ik nu rijk was geweest. Ook de schrijfster van Vlinder, Miriam Bruijstens kwam er op latere leeftijd achter dat ze ADHD heeft. Zo kon ze zich ook heel goed in haar hoofdpersoon verplaatsen tijdens het schrijven van dit prachtige herkenbare boek.

kinderboek over adhd

Vlinder

De naam Vlinder is natuurlijk perfect voor een meisje met ADHD, maar het liefst wil Vlinder galopperen. Ze loopt niet rustig naar huis of naar school, maar rent of galoppeert lekker mee naast de fiets van mama. Haar juf is vergeetachtig, want Vlinder moet altijd allemaal spullen halen bij andere klassen. Natuurlijk doet de juf dit eigenlijk expres zodat ze steeds even een loopje heeft. Want stilzitten op je stoel als je ADHD hebt is lastig, tenzij je in hyperfocus zit. Dan kun je juist heel goed concentreren en dat lukt haar gelukkig ook soms. Vooral als ze met iets creatiefs bezigs is.

Voor mij zit dit prachtige boek vol met herkenbare situaties. Al klom ik niet op stoelen en tafels, en was ik niet de hele dag door aan het rennen. Het impulsieve, het sommige dingen maar niet snappen en vooral de onzekerheid die je soms ervaart als andere mensen je maar niet snappen dat is heel erg herkenbaar.

En de illustraties van Iris Boter zetten mooi kracht bij de emoties van haar en haar avonturen. Zo herkenbaar en het zette mij vaak aan het lachen. Complimenten voor je mooie tekeningen!

Voordelen en Nadelen van ADHD

Wat Miriam zo goed heeft verwoord in dit boek is dat je tussen de verhalen door ook veel leert over de voordelen en nadelen van ADHD. Vlinder heeft bijvoorbeeld moeite met de tijd. Iets lijkt soms wel uren te duren terwijl het maar 5 minuten is.

Als na honderd uur iedereen bij zijn eigen groepje is gaan staan, mogen we eindelijk echt de dierentuin in.

Zelf heb ik ook moeite met de tijd. Ik kan niet altijd goed inschatten hoe lang iets zou gaan duren, en ik heb een hekel aan te laat komen. Daarom ben ik meestal een kwartier te vroeg. Want ja beter te vroeg dat ik moet wachten, als te laat en dat een ander moet wachten.

Ook heeft Vlinder soms moeite met nuances. Soms maakt iemand een grapje over iets en neemt ze het letterlijk op of andersom. Of ze gaat overanalyseren. Zoals wanneer de juf zegt dat een stoel 4 poten heeft. Sja dat weet ze natuurlijk ook wel. Maar wat de juf eigenlijk bedoelt te zeggen is dat ze niet mag wippen op haar stoel. Voor mij als leerkracht trouwens ook weer een mooie spiegel. Ik probeer namelijk om gewenst gedrag te benoemen in plaats van “niet wippen op je stoel” te zeggen. Ik zeg dus ook letterlijk altijd: “een stoel heeft 4 poten”. Daar zou ik dus een zinnetje aan toe kunnen voegen voortaan.

Soms lijkt het wel alsof mijn hele wereld bestaat uit sorry zeggen.

Doordat ik mijn hele leven al dingen verkeerd doe heb ik een negatieve kerngedachte ontwikkeld: Ik doe het weer verkeerd. Ook Vlinder heeft dat gevoel, vandaar dat ik het ook zo belangrijk vind om kinderen positief over zichzelf te laten denken. Trots zijn op jezelf is zo belangrijk, en zo lastig aan te leren als je ouder bent.

Anders dan anders

Ik vond dit echt een heerlijk boek om te lezen, als moeder, als leerkracht en als volwassene met ADHD. Zo zie je ook de impact van een nieuwe klas, een nieuwe juf en andere veranderingen die invloed hebben op kinderen. En of dat nu ADHD, Autisme of wat anders is. Het is altijd wennen met nieuwe regels en andere plekken in de klas.

Voor kinderen is dit een prachtig boek om te lezen. Of ze nu zelf ADHD hebben of iemand in hun omgeving. Of omdat ze het gewoon leuk vinden om een boek te lezen over een meisje die van alles meemaakt. Over de dierentuin, een verjaardag vieren, een kinderfeestje, Kerst en Sinterklaas. Het maakt niet uit. Want het woord ADHD komt pas voor in het nawoord, en is te vinden achterop de kaft.

Vlinder is gewoon een blij, stoer en avontuurlijk meisje. Anders dan anders maar dat mag! Want zoals haar moeder zegt:

Je bent wie je bent, je hoeft niet net als anderen te zijn!

Specificaties Vlinder

Vlinder kaft

Auteur: Miriam Bruijstens | Illustrator: Iris Boter | Uitgeverij Van Goor | 9789000374007 | januari 2021 | 112 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of bij Bol

anders dan anders gedicht
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.