Druk en dromerig – een informatief ervaringsboek over ADHD bij meisjes

ADHD wordt van oudsher gezien als iets dat voornamelijk bij jongens voorkomt. Er is veel over geschreven en onderzocht. Maar er is weinig aandacht geweest voor ADHD bij meisjes. Het wordt minder vaak en pas veel later gediagnosticeerd bij meisjes dan bij jongens. En dat is de reden dat schrijfster Jacqueline van de Sande vond dat dit boek er moest komen. Het doel is om meer inzicht en begrip te kweken voor meisjes met ADHD. Druk en dromerig – ADHD bij meisjes is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijfster. Als persoon, ouder én professional. Een ADHD vriendelijk boek, zo wordt het omschreven in de inleiding. Een boek voor iedereen die persoonlijk of professioneel betrokken is bij meisjes met ADHD. En niet te vergeten voor meisjes zelf!

hoofd

ADHD en zelfbeeld

Gelijk aan het begin van het boek maakt de schrijfster duidelijk waarom het zo belangrijk is dat ADHD op tijd herkend en erkend wordt. Je niet begrepen voelen en het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, is heel moeilijk. Niet rustig genoeg, niet sociaal genoeg, niet meisjesachtig genoeg, niet aardig genoeg, niet serieus genoeg. Een verdrietige opsomming van Jacqueline van de Sande. Dan kan het een enorme opluchting zijn als er een diagnose wordt gesteld die al deze zaken verklaard.

Voor het eerst in mijn leven begrijp ik waarom ik doe zoals ik doe en waarom ik ben zoals ik ben

Jacqueline van de sande

In het boek Druk en dromerig wordt aan de hand van verschillende thema’s uitleg gegeven over ADHD bij meisjes. Thema’s zoals de tijd vergeten, slordig, kampioen associëren, levensgevaarlijk en blanco hoofd. Eigen jeugdervaringen van de schrijfster worden als voorbeeld gebruikt. Met aandoenlijke en grappige anekdotes is het boek ook luchtig. Het zal een fijne herkenning zijn voor de vrouwen en meisjes met aandachtsproblemen en impulsiviteit. Maar ook voor de omgeving die daardoor misschien meer inzicht krijgt. En begrip niet te vergeten.

15 jaar

Informatie voor ouders, leerkrachten en meisjes zelf over druk en dromerig gedrag

In ieder hoofdstuk staat een algemeen stuk met informatie over alles wat er bij ADHD komt kijken. Het is vlot geschreven en heel duidelijk. Door de voorbeelden uit de eigen jeugd maakt de schrijfster heel goed inzichtelijk wat er gebeurt. Waardoor ze druk en dromerig gedrag laat zien. Het is heel knap hoe je als lezer daardoor beter begrijpt waar dit gedrag vandaag komt. En dat is ook voor een ouder of leerkracht heel waardevol.

Let nou toch eens op hoor ik de leraar elke dag weer opnieuw zeggen. Vaak heb ik niet eens door dat hij het dan tegen mij heeft, Ik doe écht mijn best om goed op te letten, dat is het niet. Het lukt me gewoon niet om de hele les met volle aandacht te volgen.

druk en dromerig ADHD

Druk, dromerig, snel afgeleid of impulsief. ADHD kan zich natuurlijk op verschillende manieren uiten. Met veel praktijkvoorbeelden worden deze aspecten uitgelegd. Naast de ervaringsverhalen bevatten de hoofdstukken de onderdelen Goed om te weten, Tips voor ouders/leerkracht en Wat ik nodig had. In het boek staan bijvoorbeeld een aantal handige tips voor een ADHD-vriendelijk klimaat in de klas. Zoals zorgen voor voldoende beweegmomenten en rustige werkplekken. Het kan heel waardevol zijn voor de betrokken ouder of leerkracht om te lezen wat een kind eigenlijk nodig heeft naast die begrenzing of straf. De schrijfster kan nu met terugwerkende kracht aangeven wat zij op bepaalde lastige momenten nodig had.

Anders of uniek

Het niet helemaal voldoen aan dat ideaalplaatje van het rustige meisje, kan ertoe leiden dat het zelfvertrouwen een deuk oploopt. En dat is zonde, want er zijn ook zo veel mooie en unieke kwaliteiten die een meisje met ADHD kan hebben. Mooi dat het boek hiermee eindigt. Veel durven, onvermoeibaar zijn, doelgerichtheid; dit zijn allemaal voorbeelden van sterke kanten. En dat kan je ook ver brengen! Het ontdekken van je talenten en het vinden van je eigen weg, daar gaat het om. Zo is Jacqueline van de Sande een succesvolle basketbalster geweest (waar ze veel energie in kwijt kon) en heeft ze de HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan. Daarna heeft zij zich verder gespecialiseerd in GGZ en systeemtherapie. Zij geeft nu ook de training ‘Druk en dromerig’ – ADHD bij meisjes.

Dit boek over ADHD bij meisjes is verhelderend en fijn om te lezen. Druk en dromerig gedrag kan een belemmering zijn in het dagelijks leven. En het kan ook voor veel negativiteit zorgen. Maar als de omgeving meer begrip heeft, en sneller signaleert wat er mogelijk aan de hand is, dan kunnen zij een meisje hopelijk op de goede weg helpen.

Voor meer achtergrondinformatie luister de podcast met Jacqueline van de Sande hieronder:

Specificaties Druk en dromerig – ADHD bij meisjes. Voor ouders, leerkrachten en meisjes

Auteur: Jacqueline van de Sande | Illustraties: Sjeng Schupp | Uitgever: SWP | 9789088508158 | Eerste druk: juni 2018 | 208 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of klik hier

Meer tips

  • Kijk ook eens naar het bijbehorende doeboek Druk en dan weer dromerig van Jacqueline van de Sande, voor meisjes met ADHD van 8-13 jaar.
  • Voor tienermeiden is er het werkboek Nog steeds druk en dromerig.
  • Kijk voor meer informatie over het herkennen van ADHD bij meisjes dit artikel.
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.