Kleine Mol raast maar door, een boek over vooroordelen ADHD

Voor wie het nog niet wist, ik heb ADHD. En ik vind het eigenlijk helemaal niet erg dat ik ADHD heb. Natuurlijk heeft het nadelen en ben ik er pas erg laat achter gekomen waardoor ik een vrij negatief zelfbeeld heb, maar de voordelen van ADHD zijn geweldig. In Kleine Mol raast maar door gaan we verder in op de labeltjes van kinderen met ADHD.

Kleine Mol raast maar door

Onder de grond is alles rustig, totdat Kleine Mol wakker wordt. Kleine Mol raast maar door en dat is voor mij als ADHD’er heel herkenbaar. Zodra mijn ogen zich openen staat mijn hoofd aan. Wat moet ik nog doen, wat moet ik niet vergeten, en ja wat had ik gisteravond ook al weer bedacht. Ik heb geen pen en papier naast mijn bed nodig ik weet het nog gewoon. Iemand met ADHD staat eigenlijk altijd AAN zoals ik dat zeg. Net als Kleine Mol..

Kleine Mol gaat naar school en op weg ziet hij van alles, en in de klas ziet hij ook van alles. Kennen jullie de film Brammetje Baas al die nu op Netflix draait? Een film over een jongen met ADHD in groep 3. Al wordt de term ADHD niet zo erg genoemd. Brammetje Baas is al erg slim en heeft benen die gemaakt zijn om te gebruiken en te bewegen. Niet om stil te zitten.

Niet stil zitten

Kleine Mol raast maar door en heeft geen tijd om te luisteren naar de uitleg van de meester. Hij kan niet stilzitten en zit vol energie! Maar zijn klasgenoten willen niet met hem spelen. Ze vinden hem irritant. Een bladzijde volgt vol met labels eraan.

Zelf ben ik ook erg goed in labelen moet ik zeggen. Kenmerken toekennen aan een persoon. Die kan mooi tekenen, die kan goed een radslag, een ander kan al goed lezen of goed schrijven. Maar allemaal doen ze hun best en hebben ze doorzettingsvermogen. Dat is toch ook labelen maar dan positief bedoeld. Ik ben meestal niet van de negatieve kenmerken zoals veel andere mensen wel zijn. Die zien alleen het negatieve, zoals ook de klasgenoten van Kleine Mol. Hyperactief, onhandig, lui, brutaal, onzeker, ongeduldig, stout zijn er een paar die we lezen. Kleine Mol weet hierdoor niet meer zo goed wie hij is.

Druktedokter

De school weet zich geen raad meer en in overleg gaat Kleine Mol naar een Druktedokter. Kleine Mol raast maar door in het begin bij haar. Alle creatieve spullen moeten uitgeprobeerd en ontdekt worden. Want ja wij ADHD’ ers zijn nieuwsgierig en vaak erg creatief. Maar Rosa, de druktedokter zegt niks. Ze spelen samen, ze koken, kijken naar de sterren en praten over dingen waar Kleine Mol zich zorgen over maakt.

Waar houdt Kleine Mol van? Waar is hij goed in? Wat kan hij wel afmaken? Zij geeft Kleine Mol zijn zelfvertrouwen terug! Jij bent precies goed zoals je bent!

En zo zorgt hij voor een verrassing op school die heel groot is!

Illustraties In de Kleine Mol raast maar door

De illustraties in de Kleine Mol raast maar door zijn geweldig! Er is gebruik gemaakt van karton, stift, verf, papier, potlood, kranten en lijm. Er is flink geknutseld en van elke scène is een mooie foto gemaakt. Wij keken onze ogen uit en genoten hier dus intens van.

Mooi boek om te praten over ADHD

Kleine Mol raast maar door is een heel mooi prentenboek voor leerkrachten en opvoeders die te maken krijgen met een kind met ADHD. Het legt de kwetsbaarheden bloot en geeft ruimte om te praten over ADHD. Laat de klas bijvoorbeeld allemaal briefjes maken met complimenten over het kindje dat zo lekker druk doet in de klas. Zeker weten dat er meer talenten zijn dan de vervelende kanten. Ze horen al zo vaak dat ze stil moeten zitten, langzamer moeten praten, niet 10 dingen tegelijk moeten doen, iets af moeten maken en ga zo maar door. Ze horen vaak de hele dag door wat ze verkeerd doen. Help elkaar om te ontdekken waar ze wel goed in zijn!

Specificaties Kleine Mol raast maar door

Auteur: Anna Llenas | Uitgever: de Vier Windstreken | 9789051166422 | februari 2018 | 56 pagina’s | Meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.