Het verstrooide brein, een optimistische visie op ADD

Een leven met ADD brengt veel uitdagingen met zich mee. Het verstrooide brein is geschreven door een arts de zelf ADD (Attention Deficit Disorder) heeft en ook kinderen heeft met ADD. Gabor Maté schrijft dus vanuit eigen ervaring. Misschien ken je zijn naam van zijn visie op trauma. Hij geeft nu een verassend perspectief op ADD en hanteert een andere dan gangbare benadering om kinderen en volwassenen met ADD te helpen. Onder ADD valt in dit boek ook ADHD (de h komt van hyperactief).

Niet genezen, maar groeien

Het verstrooide brein bestaat uit zeven delen. In de eerste vier lees je wat ADD precies is en waar het vandaan komt. En de laatste drie delen gaan over het helingsproces. Steeds betrekt Gabor Maté de omgeving van mensen met ADD bij het begrijpen en het helingsproces. ADD wordt dus niet verklaard met enkel biologische factoren. Dat geeft dit boek veel diepgang en maakt het verfrissend ten opzichte van boeken die vooral gericht zijn op symptomen.

Ik zie ADD niet als een fysiologisch gevolg van een onherstelbare, erfelijke hersenaandoening, maar als een fysiologisch gevolg van een bepaalde leefomgeving binnen een bepaalde cultuur.

Blz. 21

Geen symptoombestrijding, maar kijken naar de kern

In Het verstrooide brein wordt ADD niet als erfelijke ziekte gezien, maar als een omkeerbare beperking en ontwikkelingsachterstand. Dr. Gabor Maté legt uit hoe het komt dat bij ADD de hersencircuits, die zich bezighouden met emotionele zelfregulatie en impulscontrole, zich minder goed ontwikkelen in de kindertijd. Gevolgen daarvan zijn onder andere snel afgeleid zijn, gevoeligheid, impulsief doen en dissociatie. De kern van alle losse kenmerken van ADD is een gebrek aan zelfregulatie.

Gabor Maté legt alles heel helder uit en geeft mooie voorbeelden. Af en toe deelt hij ook stukjes van zijn eigen verhaal. Ik vond het leerzaam en leuk om te lezen, van begin tot eind. Ik vond ook veel herkenning, ondanks dat ik geen diagnose ADD heb, maar wel een autismediagnose. Het is wel een gemiste kans dat autisme niet wordt mee genomen in het boek, omdat veel mensen beide diagnoses hebben. En omdat er veel overlap is tussen de twee. Maar net zo goed ben ik benieuwd naar de verschillen tussen de twee volgens Gabor Maté.

Ik geloof dat hyperactiviteit bij ADD bevorderd wordt door een stroom van aanhoudende, onderliggende angst.

Blz. 136

Het verstrooide brein biedt een verfrissende kijk op ADD

Het verstrooide brein biedt in ieder geval een optimistische visie op de neurologische ontwikkeling bij ADD. Het boek is zowel een aanrader voor mensen met ADD zelf als voor mensen uit hun omgeving en professionals. Het boek stelt ouders in staat te begrijpen wat hun kinderen met ADD beweegt. En wat hun eigen rol is in de opvoeding, bijvoorbeeld wat hechting betreft. Bij volwassenen met ADD kan het boek zelfinzicht geven in hun emoties en gedrag. Evenals tips en technieken om de eigen ontwikkeling te bevorderen en meer autonoom te worden.

Het is goed om het boek bewust te lezen en te kijken wat je daarna wel en niet wil bijstellen over je eerdere beeld van AD(H)D. Ik ben zelf voorstander van meer aandacht hebben voor de interactie tussen individu en omgeving en tussen biologie en psychologie. Dus ik vind de benadering in het boek fijn, maar het het is altijd goed om boeken over gevoelige thema’s kritisch te lezen. Maar meer nog is het misschien handig om te kijken wat simpelweg helpt in de praktijk van iemand met ADD. Kennis kan daarbij een grote rol spelen, dus ik kan je Het verstrooide brein alleen maar van harte aanbevelen.

Specificaties Het verstrooide brein

Auteur: Gabor Maté | Vertaler: Jörgen van Drunen | Uitgeverij AnkhHermes, onderdeel van VBK | Augustus 2021 | 9789020218404 | 320 pagina´s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.