Dag Sinterklaasje; een klassiek boek van Jacques Vriens

Jahoor, daar staat mijn dochter uitbundig op de bank te springen. Dit gebeurd zelden, mag eigenlijk niet, maar in geval van oprechte blijdschap komt het wel eens voor. Wat is er gebeurd? De eerste deuntjes van het Sinterklaasjournaal klinken door de kamer. De aankondiging dat de Sint weer onderweg is naar ons land. Dag Sinterklaasje is een prachtig boek voor in die tijd.

Dag Sinterklaasje

Dag Sinterklaasje

Het boek ‘Dag Sinterklaasje’ Is een echte klassieker te noemen. Het bestaat al 40 (!) jaar! Deze hernieuwde editie bevat nieuwe illustraties van Marja Meijer. In het verhaal is iedereen diep in slaap. Het is nacht en bij Lieke schijnt de maan in haar kamer. Ze wordt er wakker van en haar gedachten dwalen af naar Sinterklaas. Morgen komt hij namelijk aan met de stoomboot. Durft ze hem een hand te geven? Er breekt een spannende maar leuke tijd aan. Vol met verlanglijstjes, schoen zetten en heel veel liedjes zingen.

Dag Sinterklaasje

Meesterverteller

Jacques Vriens is een meesterverteller. Ik denk dat iedereen wel een boek van hem in de kast heeft staan of op z’n minst iets gelezen heeft. Dit boek ‘Dag Sinterklaasje’ is ook -inmiddels- klassiek pareltje. Het verhaal is zo heerlijk en herkenbaar voor de doelgroep. Het is spannend, aandoenlijk en leest aangenaam voor. Ik vind het knap hoe hij dit zo passend weet te schrijven en vertellen. De nieuwe illustraties van Marja Meijer lijken trouwens al jaren mee te gaan in dit verhaal. Het past echt perfect.

intocht van de sint

Traditie

Hier thuis vieren we graag Sinterklaas. De traditie vinden we mooi, het mysterie en lichte spanning bij mijn oudste dochter is prachtig. Verder doen we niet mee aan de discussie en maken er ons eigen ding van. Geen probleem om wat betreft de pieten aan te passen. Sint en piet zijn een belangrijke basis en daaromheen vooral het plezier, cadeautjes en lekker snoepen. Ik probeer het niet te spannend te maken maar ergens is juist die verwondering en magie prachtig om te zien. Als pedagogisch professional heb ik wel mijn twijfels gehad. Deze Sint periode is altijd heel heftig om te werken op de groep. Je ziet de stress bij kinderen. Aan de andere kant zie ik nu thuis juist hoe magisch het is voor mijn dochter.

Dag Sinterklaasje omarmt de tradities zoals schoen zetten, chocolade letters en het effect op kinderen. Het hoofdstuk ‘Sam in de zak’ vind ik prachtig en heel herkenbaar. Sam die zijn tanden in de chocolade letter van Lieke zet, Lieke die hem op zijn hoofd slaat met een potlood en ervan overtuigd is dat hij mee in de zak moet. Hij is immers stout. Tegelijk is daar een nuchtere papa die uitlegt dat stoute kinderen niet mee in de zak gaan.”Dat is bedacht door grote mensen. Sinterklaas wil helemaal niet dat je bang voor hem bent”. En dat vind ik prachtig van Jacques Vriens. Zo is het maar net.

sinterklaasje kom maar binnen

Heerlijk avondje

Ik ga verder niet teveel van het verhaal verklappen. Je snapt de toon en het verhaal wel. Een gezin met 2 kinderen die het feest van Sinterklaas ervaren op hun manier. Het bijzondere plezier, de tradities en enthousiaste liedjes komen voorbij in Dag Sinterklaasje. Het is een heerlijk voorleesboek in deze periode en ik denk wel echt een aanrader voor je boekenkast of voor in de klas/opvang/bso.

Dag Sinterklaasje

Specificaties Dag Sinterklaasje

Auteur: Jacques Vriens | Illustraties: Marja Meijer | 9789000375325 | Uitgever: Van Holkema en Warendorf | Oktober 2020 | 3 – 7 jaar | 64 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

dag sinterklaasje
footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.