Zwerm, De invasie 2 – een kriebelig deel

Wat heb ik uitgekeken naar het vervolg van Woeker! Dat boek begint met een heftige regen, daarna komen de allesverwoestende planten die onze aarde bedreigen. We maken kennis met de jongeren Anaya, Petra en Seth. In Zwerm gaat het verhaal verder en dit keer komen de regenbuien weer. En wat brengen die? De insecten…! Dit boek is een vervolg en ik probeer spoilers minimaal te houden.

hoofd Zwerm

Zwerm

Eerst bracht de regen dodelijke planten naar de aarde. Maar wat er met de volgende bui neerkomt, is nóg gevaarlijker. Overal zijn opeens gigantische muggen, monsterlijke aardwormen en talloze andere bizarre insecten. Seth, Petra en Anaya zitten ondertussen opgesloten in een geheim onderzoekscentrum. Voor het eerst ontmoeten ze andere tieners die ook immuun zijn voor de aanvallen van de planten en insecten. Met lichamen die óók een mysterieuze verandering doormaken… Zwerm is het bloedstollende tweede deel in de boekenserie De invasie.

Ook dit tweede deel is vertaald door Maria Postema. En daar ben ik blij om! Voorheen las ik graag de originele Engelse taal. Maar tegelijk vind ik de opmaak, bladspiegel en papierkwaliteit van de Nederlandse boeken vele malen beter. Sinds ik bewust ben van de wereld der vertalers is Maria Postema een naam die in veel van mijn favoriete vertalingen staat. Haar natuurlijke manier van vertalen maakt het voor mij dus niet storend om in het Nederlands te lezen!

De tranen waren op, maar de paniek sloop nog rond in haar binnenste, als een hongerig dier dat zijn kans afwachtte.

Blz 26

Coming of age

Misschien vreemd dat ik dit thema ‘coming of age’ eerst aanhaal in een spannende sciencefiction dystopie boekenserie. Maar wat mij betreft is dit een belangrijk thema, en zeker in Zwerm. De invasie is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar en ouder. Op de rand van puberteit dus. Dan gaat er zoveel veranderen. In én uit je lichaam. Hormonen gieren in het rond en maken je hoofd in de war. En dan zijn er nog uiterlijke kenmerken waar je geen vat op heb. Maar wat als je nou ook nog eens klauwen krijgt aan je voeten? Veren uit je armen of er een staart uit je onderrug groeit?

Met deze zaken, en zoveel meer, moeten onze 3 helden moeten zien te handelen. Ze zijn aan het opgroeien in een wereld die onder de aanval staat van buitenaardse dreiging. Én ze hebben bizarre veranderingen aan hun lichaam waarmee ze moeten dealen. Voorheen werden de drie karakters getergd door hun allergieën en ziektes. Inmiddels blijkt dat die zijn verdwenen als sneeuw voor de zon toen de alienregen op aarde neerstreek. In Zwerm raken ze nog meer verward door alles wat er speelt. Ze groeien op, veranderen en moeten keuzes maken in familie, vriendschap, liefde, overleven en vertrouwen.

Ook laat Kenneth ons nadenken over wat ons, ons maakt. Wat als je alles kwijt raakt, ook je dromen en naam. Als alles je wordt afgenomen, wat dan? Boeiend en interessante toevoeging!

Sciencefiction dystopie

Het “opgroeien” heeft voor mij in Zwerm soms iets teveel de overhand. Maar het is niet meer dan logisch voor het verhaal. Ik heb zelf gewoon zin in een potje actie en gelukkig komt dat ook! De insecten zijn gruwelijk en tel daarbij op de al gruwelijke planten waarmee we in het eerste deel kennismaken. Ik vind dat Kenneth een heerlijke spannende wereld heeft gemaakt. Zoals gezegd is er in dit deel ook veel tijd voor onze 3 hoofdkarakters en hun ontwikkelingen. Ze komen in een ondergrondse faciliteit terecht met soortgenoten.

Ik vind het leuk dat we in Zwerm de diverse soorten wezens leren kennen, in alle opzichten! Ik benoem specifiek niet teveel want daarvoor moet je het boek(en) maar gewoon lezen. De wereld is zeer benauwend met alle dreigingen van binnen en van buiten. En tegelijk is er ook nieuwe hoop. Dit tweede deel is voor mij wel wat voorspelbaarder dan het eerste deel, zonder dat het storend is. De ingrediënten zijn verder prima en het eindresultaat smaakt zeker naar meer. Woeker was een knallende start, Zwerm is voor mij een aanloop naar een grootste apotheose. En ik ben klaar voor deel 3!

Wederom is ook de opmaak weer top! We lezen mee vanuit de diverse oogpunten van Seth, Anaya en Petra. Hierdoor is het boek voor jongens en meiden boeiend. Elk karakter heeft een eigen tekening. Die toffe kleine extra dingen maken dit boek erg leuk vind ik.

de invasie

Specificaties Zwerm

Auteur: Kenneth Oppel | Vertaald door Maria Postema | Uitgever: Condor | Juni 2022 | 9789493189843 | 400 pagina’s | De invasie deel 2 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.