Het lied van de vreemdeling – een boek over stammen

Het lied van de vreemdeling stond op de shortlist voor de Thea Beckmanprijs en de cover sprak mij direct aan. Ik ben na de bekendmaking van de shortlist dan ook gauw dit boek gaan lezen en het werd direct mijn favoriet. Dat het Pungelhuis er met de winst vandoor ging begrijp ik goed, want ook dat is een erg mooi boek. Toch wil ik jullie graag vertellen waarom je Het lied van de vreemdeling echt moet gaan lezen.

Het lied van de vreemdeling

Het lied van de vreemdeling

De aarde beeft. De bomen schudden. Ik wankel. Dieporanje vlammen schieten bulderend omhoog. Wolken blokkeren de zon. Met een dreunkomt er een zwarte, rokende steenbrok naast mijn voeten neer. Une is daar ergens. Helemaal alleen. Ze kan verdwalen, stikken, verpletterd worden door een rotsblok. Ik moet kiezen.

Het lied van de vreemdeling speelt zich 41.000 jaar geleden af. Uni is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven.

Het lied van de vreemdeling

Een prehistorisch actueel boek

Het lied van de vreemdeling speelt zich af in de prehistorie. We beleven het boek afwisselend vanuit het perspectief van Une en van Nano. Une en Nano komen elkaar tegen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Toch is er iets wat hen bindt en ze blijven elkaar aantrekken. Samen gaan ze op pad, met hun eigen gebruiken en rituelen. Het is tegelijkertijd ook een heel actueel boek. Als twee culturen elkaar treffen en tot elkaar veroordeeld worden, dan kan er strijd ontstaan of juist ook verzoening. Alle emoties komen voorbij in dit boek.

Wat mij raakte in het Het lied van de vreemdeling waren de liederen die Une gebruikt in het vinden van de weg. Natuurlijk weet ik wel iets van die tijd, maar ik moet echt bekennen dat het niet mijn favoriete geschiedenislessen waren. Dit boek zorgt ervoor dat ik veel meer ‘beeld’ heb gekregen van de gebruiken. Une gebruikt liederen van haar voorvaderen en van andere stammen om de weg te vinden. Door te zingen navigeert zij zichzelf door onbekende gebieden. Nano kent dit niet, maar kan steeds gemakkelijker mee in haar gebruiken.

Het lied van de dood dat Une zingt zodra iemand sterft vind ik een bijzonder ritueel. De stervende vraagt er zelf om, op deze manier weet Ohé – moeder aarde – dat de stervende opgenomen mag worden.

Overzichtspagina

Het lied van de vreemdeling is zo rijk

Wat een rijk geschreven tekst staat er in dit boek. Er is zoveel te leren, zoveel nieuwe begrippen komen er voorbij. Linda Dielemans beschrijft daarbij een rijke context, waardoor je als lezer moeiteloos deze begrippen in je opneemt. Het lied van de vreemdeling is zeer goed te gebruiken in de klas. Heb je een thema als aarde, geschiedenis of tolerantie, dan is dit boek een prachtig thematisch voorleesboek.

Linda Dielemans is schrijver en archeoloog. Deze combinatie maakt dat ze ongelooflijk geschikt is voor het schrijven van dit verhaal. In het laatste hoofdstuk legt Linda uit wat uit het boek echt waar is en vertelt ze meer over neanderthalers. Haar vraag “waar denk jij aan als je het woord neanderthaler hoort?” is zeer terecht. Want mijn beeld van neanderthalers is, sinds ik kennis heb gemaakt met Une, echt veranderd.

De geweldige cover en illustratie aan de binnenzijde van Het lied van de vreemdeling is gemaakt door Martijn van der Linden. Dit is het vermelden waard, want de cover zorgt er voor dat kinderen dit boek zeker zullen pakken. Het spreekt aan omdat het intens van kleur is en ‘avontuur’ uitstraalt.

Het lied van de vreemdeling

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Het lied van de vreemdeling is ontzettend geschikt voor de bovenbouw van de school waar ik werk. Veel kinderen uit die groep houden erg van historische boeken, net als hun twee leerkrachten trouwens. Ik denk bij dit boek direct aan een jongen uit groep 8. Naast dat hij van historische boeken houdt, vindt hij het ook belangrijk in een boek dat er iets avontuurlijks gebeurt. Dit boek bevat voor hem zeker genoeg afwisseling en avontuur.

Een leuk detail is dat het boek geschreven is door een Linda en dat er een Nine in voorkomt. Mijn dochter heet Nine, dus haar ga ik zeker voorlezen uit dit boek! Toen ik iets te vlot last – mijn valkuil bij het lezen – leek het zelf ook nog een Jinte te bevatten, maar er miste een t. Kortom, het kan geen toeval zijn dat dit boek mij zo aanspreekt!

Specificaties Het lied van de vreemdeling

Auteur: Linda Dielemans | Illustraties: Martijn van der Linden | Uitgeverij: Leopold | 9789025879396 | augustus 2020 | 272 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of kijk hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.