Bijen & kevers, een insectenboekje met flapjes

Het buitenseizoen is geopend! Alhoewel, elk seizoen heeft wel iets om buiten te ontdekken. Maar met de zon en aangename temperaturen is het wel extra fijn om nu buiten te zijn. Ik zet lekker de tuindeuren open, maak het buiten gezellig en de schermtijd wordt teruggeschroefd. Zonder al te veel gemopper van mijn dochters, ook zij hebben uitgekeken naar buiten. Één van de spellen buiten dit jaar is het zoeken naar beestje en deze in een bakje bekijken en verzorgen. Dit alles diervriendelijk en elke avond worden de diertjes losgelaten. Mijn dochters mogen om diverse redenen geen huisdier, dus dit is dan even een tijdelijk huisdier. En wat een wereld is er te ontdekken in de tuin! Bijen & kevers, een insectenboekje met flapjes is een boek wat perfect aansluit bij deze belevingswereld.

kader voorkant Bijen & kevers, een insectenboekje met flapjes

Synopsis Bijen & kevers

Kijk hoe de wereld van insecten steeds verandert in dit geweldige boek met flapjes. Met leuke weetjes over wriemelende wormen, bezige bijen, prachtige vlinders en meer is dit het perfecte eerste insectenboekje voor kleintjes. Een mooi hardcover boekje met stevige flapjes die speels laten kennismaken met de wereld van insecten!

Investeer in de natuur

We hoeven niet de noodzaak van beestjes in de natuur meer te benadrukken toch? We weten allemaal hoe belangrijk beestjes, insecten en de natuur is voor de mens om te leven. Want zonder kunnen wij als mens niet leven. Nou ben ik best bewust en groen bezig, al kan het altijd nog beter. Daarbij vind ik insecten prachtig en fascinerend… van een afstand! Ik ben niet bang en dood ze niet zonder reden (sorry muggen jullie wel). Maar het gezoem en gekriebel kan ik niet altijd waarderen. Het maakt me kriegelig omdat ze met altijd weten te vinden. En als ik dan gebeten of geprikt word dan heb ik altijd een meer dan normale reactie hierop. Bijen & kevers kan ik overigens wel prima verdragen!

Ondanks mijn kriegelige reactie probeer ik dit niet aan mijn dochters over te brengen. Ook probeer ik zelf gewoon wat rustiger te reageren, en dat lijkt te werken. Ik doe lekker mee met mijn dochters om insecten te vangen in onze vriendelijke bakjes. We verzorgen en bekijken ze vervolgens goed. Dankzij Google zoeken we ze op en leren we nieuwe dingen. Maar dankzij Bijen & kevers kan dat nu ook door middel van de eeuwig geliefde flapjes!

De kracht van flapjesboeken

Het blijft me verbazen hoe krachtig flapjesboek zijn. Kinderen zijn hier gek op, ook mijn oudste dochter van negen kan de verleiding van een goed flapjesboek niet weerstaan. En ik merk ook dat ik als volwassene me amper kan bedwingen om een flapje om te slaan. Want wat staat erachter?! Die nieuwsgierigheid is zo menselijk en eigenlijk leeftijdloos. Bijen & kevers maakt gebruik van die kracht der flapjes. Elke pagina bevat 2 of 3 flapjes met daarachter nieuwe, aansluitende illustraties en passende informatie.

Ik zie dat mijn dochters in volle focus dit boek induiken, door de flapjes. Mijn jongste is 4 jaar en zij let voornamelijk op de illustraties. Mijn oudste dochter van negen jaar let daar ook op maar daarnaast leest ze ook de korte teksten graag vooraan haar jongere zusje. Ze leert lezen en deze teksten zijn prima om zelf te lezen! De zinnen zijn kort en beknopt, bevatten toegankelijke en wat meer rijke woorden. Met rijke woorden bedoelen we minder frequent gebruikte woorden.

Woorden zoals:

  • Cocon
  • Babyvlinders
  • Vloeistof
  • Nectar
  • Kwispeldans
  • Duizendpoten, Goliathspin en andere insectennamen
  • Lichtsignalen

De afwisseling is goed in Bijen & kevers. Mijn oudste dochter kan het prima zelf lezen, de langere woorden maar ook de wat meer lastige woorden. En mijn jongste dochter snapt deze woorden ook goed door de context en het beeld wat erbij zit.

Perfect voor thema natuur en kriebelbeestjes

Bijen & kevers is een perfect boek voor thuis, de opvang en voor op school. Het past perfect in de thema’s: natuur en kriebelbeestjes. Maar natuurlijk ook bij insecten, milieu en soortgelijke thema’s. Door de toegankelijke, herkenbare en lieve illustraties is het voor jonge lezers al geschikt. De teksten zijn speels en informatief.

Wist je bijvoorbeeld dat sommige mieren boeren zijn? Ze laten schimmels op blaadjes groeien als voedsel voor de babymieren! Dit wisten wij hier in huis nog niet. Maar dankzij Bijen & kevers weten we het nu wel, en zullen dit ook zeker onthouden.

Wij vinden Bijen & kevers allemaal een heerlijk boekje. De illustraties zijn lief en de informatie verrijkt ons. Een absolute tip voor thuis en op school! En wat een mooie laatste bladzijde met al die kleurrijke vlinders.

Leestips passend bij dit boek

Specificaties Bijen & kevers

Auteur: Molly Littleboy | Illustraties: Nia Gould | Uitgever: Veltman uitgevers | Vertaling: Ellen Hosmar / Vitataal | Originele titel: Bees & Beetles a Flip-Flap Book of Bugs | Mei 2023 | 20 pagina’s | 9789048320882 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.