Wat Viktor voelt, een reeks boekjes over gevoelens

Bij StoerLeesVoer juichen we boekjes toe die over gevoelens en emoties gaan. Elke emotie telt namelijk. En we kunnen beter maar vanaf zo jong af aan leren hiermee om te gaan. Wegstoppen of negeren is geen oplossing. Maar als je nooit hebt geleerd met bepaalde emoties om te gaan dan kan dat heel lastig zijn. Wat Viktor voelt is een reeks met 8 boekjes, plus een ademhalingsoefening. Ik ben erg enthousiast!

Wat Viktor voelt

Wat Viktor voelt

Viktor is een kleine eenhoorn. Hij lijkt op andere eenhoorns maar toch niet helemaal.. Hij heeft namelijk regenboogmanen! En die manen veranderen van kleur bij alles wat hij voelt. Viktor voelt zich namelijk wel eens: verlegen, verdrietig, bang, koppig en boos. Ook kan hij soms niet slapen, verveelt hij zich wel eens en heeft hij spijt. Deze reeks van wat Viktor voelt bestaat uit boekjes die kinderen helpen om hun gevoelens te benoemen en te beheersen. Gemaakt door Aurélie Chien Chow Chine, illustrator en relaxatietherapeute in het basisonderwijs.

Wat Viktor voelt

Ik ben verlegen

Het eerste boekje wat mijn dochter van 6 wilt lezen van wat Viktor voelt is “Ik ben verlegen”. Passend, ze houdt zich ook vaak op de achtergrond in groepen. Soms uit onzekerheid, soms omdat ze iemand is die observeert en soms ook uit verlegenheid. Ze is in ieder geval geïnteresseerd in dit gevoel. Als we het boekje openslaan zien we Viktor met verschillende kleuren manen en er is ruimte om je eigen naam te noteren. Dat maakt het fijn persoonlijk. We krijgen eerst een uitleg over Viktor en zijn manen die mee kleuren bij zijn gevoelens.

Daarna komt de vraag hoe Viktor zich vandaag voelt, en hoe jij je als lezer voelt. Dit kan beantwoord worden en als dat lastig is staan er duidelijke illustraties waarmee een kind kan aangeven hoe het zich voelt. Heel fijn want soms spreken beelden meer dan woorden. Het visueel maken kan heel erg veel helpen als bepaalde gevoelens lastig zijn. Het haalt een stuk beladenheid weg en maakt toegankelijk. Hierna start het verhaal, Viktor is jarig en iedereen kijkt maar naar hem. We lezen mee dat Viktor zich klein en verlegen voelt, zich het liefste wilt verstoppen.. totdat hij zich opeens als een tijger voelt!

Oefeningen in wat Viktor voelt

In elk boek zit een oefening om met die bepaalde emotie of gevoelens om te gaan. In Wat Viktor voel; Ik ben verlegen, leer je om dat te overwinnen. Door middel van een simpele ademhalingsoefening en een visualisatie, zijn er 4 stappen te volgen. Wederom staat er zowel tekst als duidelijke beelden bij. Het werkt verrassend goed en mijn dochter begint te brullen als een leeuw. Of ze ook hieraan denkt als ze zich eens verlegen voelt weet ik niet. En dat doet er eigenlijk ook niet toe. Het is goed dat een emotie bespreekbaar en zichtbaar gemaakt wordt. Het begint daarmee en de rest volgt vanzelf. De volgende keer als ze zich verlegen voelt hoop ik vooral dat ze zich bewust is en dat ze zelf een keuze maakt om zich zo te blijven voelen, of om het tijgerpak aan te trekken. Beide is goed.

Andere gevoelens

  • Ik ben verdrietig: Viktor heeft ruzie met zijn beste vriendjes. Zijn manen kleuren blauw. Ontdek hoe hij zijn tranen wegjaagt.
  • Ik ben bang: Vanavond voelt Viktor zich bang. Het is bedtijd en dan moet hij gaan slapen in zijn donkere kamer. Ontdek hoe Viktor zijn angst overwint.
  • Ik ben koppig: Vandaag mokt Viktor. Omdat hij de oudste is komt hij altijd als laatste aan de beurt en daar heeft hij genoeg van! Hoe zal hij zijn goede humeur weer terugvinden?
  • Ik verveel me: Hij verveelt zich vandaag ondanks de kasten vol met speelgoed. En toch weet hij niet wat te doen. Ontdek hoe hij plezier gaat maken met zijn verbeelding!
  • Ik kan niet slapen: Hij is moe maar kan de slaap niet vatten. Van de ene op de andere zij draait hij maar. Hij mist iets om in slaap te vallen. Ontdek hoe Viktor uiteindelijk in dromenland belandt.
  • Ik heb spijt: Vandaag heeft hij spijt en voelt zich schuldig. Hij heeft iets gedaan dat mama heel erg boos zal maken. Ontdek hoe Viktor omgaat met zijn schuldgevoelens.
  • Ik ben boos:Niets verloopt zoals Viktor graag wilt en daarom is hij boos. Hoe zal hij weer tot rust komen?

Herkenbaar

De boekjes van wat Viktor voelt hebben een fijn klein formaat. De titels en vormgeving sluiten allemaal op elkaar aan en zijn herkenbaar. Ook beginnen de boeken redelijk gelijk. De illustratie wisselt op de pagina van dit is Viktor. Dan volgt het verhaal binnen het thema met aanvullend een ademhalingsoefening wat gaat helpen bij dat gevoel. De herkenbaarheid maakt het heel sterk. Ook de combinatie van tekst en beeldend. Het is voor jonge kinderen en oudere kinderen begrijpbaar en voor volwassenen ook interessant!

Wij vinden wat Viktor voelt, hele fijne boekjes. Er zit geen moraal in of een beladenheid. Maar juist een fijne openheid en ruimte tot zelf voelen en ontdekken. Het bewust worden van gevoelens is mooi en wordt in werking gezet. En dan is er ook nog een oefening die kan helpen om het gevoel om te buigen. Geweldig toch! De hoofdpersoon is een jongen en een eenhoorn. Dat spreek dus zowel jongens als meisjes aan. Deze boekenreeks kan ik echt voor je boekenkast, opvang of klas aanraden!

Specificaties Wat Viktor voelt

Auteur en illustraties: Aurélie Chien Chow Chine | Uitgever: Ballon Media | 9789403210728 | 2019 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

wat viktor voelt
Wat Viktor voelt
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.