Droomavontuur, een boek met verhalende meditaties voor kinderen

Het boek Droomavontuur kwam voorbij en ik dacht meteen; “Dat is iets voor mijn jongste dochter.” Zij kan soms zo piekeren in bed dus ik ben erg benieuwd naar deze verhalen. Ik lees haar ook weleens voor uit De Nachtlichtjes dus we zijn bekend met een fijn meditatie verhaal voor het slapen gaan. Ik heb het boek dan ook helemaal aan haar voorgelezen. En de avonturen zijn heerlijk om in weg te dromen.

hoofd droomavontuur

Droomavontuur

In ‘Droomavontuur’ neemt Rosalinda Weel kinderen vanaf 5 jaar mee op speelse en fantasievolle droomreizen, die hen helpen zelfvertrouwen te ervaren, tot rust te komen en in slaap te vallen. Deze avontuurlijke meditatieverhalen stimuleren kinderen om hun aandacht naar binnen te keren en weg te dromen bij de schitterende illustraties van Ruth Hengeveld. Van vliegen naar onbekende planeten tot op bezoek gaan bij een stokstaartjesfamilie: elke kindermeditatie is toegankelijk geschreven, avontuurlijk en fantasierijk. ‘Droomavontuur’ is het perfecte boek voor ouders die hun kinderen willen laten kennismaken met verhalende en toegankelijke meditaties. Dankzij fantasievolle droomreizen kinderen helpen om de dag los te laten, tot rust te komen of in slaap te vallen.

inhoudsopgave

Bookcover

Wat me opvalt aan de cover (buitenkant) van Droomavontuur  is de rustgevende voorkant. Het gaat duidelijk over een kindje met grootse dromen op weg naar een ster, de droomster. Mooie illustratie in zachte kleuren door Ruth Hengeveld.

De voorkant is geheel in tegenstelling tot de helder gele achterkant. Maar storend is het niet.
Deze helder gele pagina’s zijn een terugkerend dingetje in het boek waardoor ze niet uit de toon vallen. De gele pagina herhaalt zo nu en dan de affirmatie uit het verhaaltje.

Wat is de betekenis van affirmatie?
Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’ en dat betekent bevestigen, versterken of bekrachtigen. Affirmaties in de meditatie zijn positieve, versterkende gedachten over iets dat je graag wil hebben (of wil zijn) en die je regelmatig moet herhalen.
de gedachte erachter is dat je denkt aan wat je graag zou willen, iets positiefs. En door de kracht van herhaling en aantrekking zou de kans groter zijn dat je dit ook zou kunnen bereiken.

affirmatie

Opzet van het boek

Droomavontuur begint met een prachtige illustratie op het schutblad. Gevolgd door een inleiding waarin Rosalinda uitlegt hoe dit boek is ontstaan. Vanuit eigen ervaring met mediteren, om rust te vinden in jezelf, schreef ze deze wonderlijke droomreizen.

Voordat je als ouder of leerkracht de eerste droomreis gaat voorlezen is het handig om de ‘reisgids’ door te nemen. Persoonlijk vond ik het erg prettig om door te nemen zodat ik de opzet van het boek meteen door had. Droomavontuur is namelijk niet een boek dat je even doorleest. Het zijn korte meditatie verhalen zodat je samen een ontspanningsmoment kunt creëren. In elk verhaal zijn blauwe stukjes tekst opgenomen; een moment waarop kinderen naar binnen keren. De verhalen sluiten af met een affirmatie. En aan het einde van elk verhaaltje  wordt een korte meditatieve ontspanningsoefening, droommeditatie, beschreven.

droomavontuur

Droomdolfijn

De avontuurlijke geleide meditaties in Droomavontuur nemen je mee naar de mooiste avonturen. Van een droomvlucht naar de gouden planeet tot lopen over een regenboog en spelen in de sneeuw. Mijn dochter (jongste van 3 zussen) vond het verhaal over de droomdolfijn het mooiste. Maar ja, wie wil er nou niet zwemmen met dolfijnen?

De droomdolfijn gaat over Flora, de jongste van 3 zussen. Vandaag gaan ze alle drie met papa naar het strand. Flora heeft de kleinste handdoek en het kleinste schepje zoals dat vaker gaat bij de jongste. Ze is bang om ruzie te krijgen dus zegt ze er niets van. Terwijl ze met haar ogen dicht ligt te genieten op haar handdoek verschijnt daar een prachtige dolfijn in zee. Deze droomdolfijn neemt haar mee op avontuur onder water. En tijdens dit avontuur leert Flora dat ze goed is zoals ze is. Ze hoeft zich niet te meten aan haar zussen, iedereen heeft iets speciaals.

droomavontuur

Leeservaring

Zo heerlijk vind ik het om mijn dochter (8 jaar) te zien ontspannen. Natuurlijk lukt dat de ene dag beter dan de andere. Maar als ze meegaat in het droomavontuur hoop ik alleen maar dat ze het zelf ook merkt. Uit eigen ervaring weet ik wat een geleide meditatie kan doen.

De verhalen in Droomavontuur zijn zo geschreven dat je nog steeds je eigen visualisatie kunt maken. Je hoeft ook niet het hele verhaal met je ogen dicht naar binnen gekeerd te luisteren, het mag wel. Het liefst kruip ik naast mijn dochter en laten we papa ons gewoon samen voorlezen!
Voorlezen vanaf 5 jaar; voor het slapen gaan, in de klas of op elk moment dat ontspanning gewenst is.

Specificaties ‘Droomavontuur’

Auteur: Rosalinda Weel | Illustraties: Ruth Hengeveld | Uitgeverij: Altamira (onderdeel van Gottmer Uitgevers) | 9789401305464 | 2022 | 71 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.