De reis om de wereld in 80 treinen

De reis om de wereld in 80 treinen is een prachtig reisverslag van de Britse Monisha Rajesh. Rajesh is een Britse journaliste die al verschillende treinreizen maakte, voordat ze met haar vriend 7 maanden lang op reis ging. Per trein, 70.000 kilometer (dat is bijna 2 keer de aarde rond). Tijdens hun reis houdt Rajesh een verslag bij, wat uiteindelijk in De reis om de wereld in 80 treinen is samengevat. Wat een avontuur, en wat heerlijk om te lezen.

Monisha Rajesh

De reis

Rajesh heeft al een aantal (grote) treinreizen gemaakt en is dus geen groentje op dit gebied. Ze bereidt ze de reis voor en prikt met vlaggetjes haar reisdoelen op een wereldkaart. Aangestoken door haar enthousiasme besluit haar vriend de hele reis mee te gaan, in plaats van 1 maand. De reis brengt hun via Europa naar Azië, naar Canada en Amerika, naar Japan en weer terug. Dat is de korte samenvatting, want er zitten nog allerlei landen tussen. Ook bijzondere bestemmingen als Kazachstan, Tibet, Mongolië en Noord-Korea. Juist door per trein te reizen zie je meer van de landen dan met het vliegtuig. Al zittend in hun coupe beschrijft ze de landschappen waar de trein aan voorbij trekt. De supersnelle treinen in Azië zorgen alleen voor een voorbij razend beeld, maar de ´boemeltjes´ geven juist een uitgebreid inkijkje in het land.

De reis om de wereld in 80 treinen

Andere culturen

Vele uren zitten Rajesh en haar vriend in de trein. Nog los van de landen, is de treinreis zelf al een avontuur. De gebruiken van de landen komen terug in de manier waarop de treinen rijden en verzorgd zijn. Maar ook de medereizigers zorgen voor veel impact. In de goede gesprekken, of juist momenten waarop die er niet zijn. Ze ontmoeten zoveel nationaliteiten en culturen, het is echt een wereldreis.

Het reizen om de wereld per trein is niet alleen maar leuk. Soms zijn er ook irritaties: vieze wc´s, onaardige mensen, vreselijk eten, gedoe om visa en paspoortcontroles enz. Een ander interessant onderdeel van het boek is hoe Rajesh en haar medereizigers de landen zelf ervaren. Het bezoek aan Noord-Korea bijvoorbeeld. Hoe verhoudt je je tot de dictatuur daar, ben je een schakeltje in dat systeem als je het als toerist bezoekt? Rajesh beschrijft in De reis om de wereld in 80 treinen echt alles wat er voorbij komt tijdens zo´n reis, waardoor je met een beetje fantasie met hen mee reist.

De reis om de wereld in 80 treinen

Zelf ben ik ooit een keer met de trein van Nederland naar Krakau in Polen gereisd. Niks vergeleken met de verhalen in De reis om de wereld in 80 treinen, maar ik kan me de charme van het reizen met de trein wel voorstellen. In het vliegtuig merk je niks van de landen die je doorkruist, in de trein kom je ze allemaal tegen. Het boek staat vol anekdotes, ervaringen en ook de reisverhalen zelf. Erg leuk om te lezen, en ook een klein risico: het zet je reis-kriebels gelijk aan!

Specificaties De reis om de wereld in 80 treinen

Auteur: Monisha Rajesh | Uitgever: Ambo Anthos | Vertaald door Marja Borg | Maart 2022 | 9789026358760 | 330 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Monisha Rajesh
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.