De Legacies, een whodunnit in New York City

New York City, ik heb lang lang gelee mijn hart verloren aan deze stad. Ik heb hier langer dan een jaar een bewoner mogen zijn en kennis mogen maken met enkele geheimen die deze stad kent. Achter elke deur, om elke hoek en onder elke tegel gebeurd wel weer iets anders. En dan zeggen ze ook nog eens dat die stad nooit slaapt… De Legacies is een YA whodunnt wat zich afspeelt in NYC. In een geheime elitegroep duiken we middenin een selectieronde, een bal en een sterfgeval. Wat is er aan de hand?

De Legacies voorkant cover kader boek new york city nyc geheim genootschap elite intriges whodunnit thriller jessica goodman blossom books samenvatting inkijkexemplaar

De Legacies samenvatting

Dompel je onder in de sociale kringen van de New Yorkse elite, waar achter elke glimlach geheimen schuilgaan, de waarheid steeds verandert en men bereid is om over lijken te gaan. Zodra je deze thriller openslaat, kun je hem onmogelijk nog wegleggen.

Elk jaar treden zesendertig nieuwe leden toe tot de Legacy Club, de meest exclusieve high society-club in New York. Een lidmaatschap staat garant voor een levenslange toegang tot macht en rijkdom, net als veiligheid en zekerheid, want je kunt altijd terugvallen op de andere leden. Ook it-girl Bernie, kunstenaar Isobel en buitenbeentje Tori zijn dit jaar bevoorrecht om zich aan te sluiten bij dit vooraanstaande gezelschap.

Maar waar alles draait om macht, aanzien en geld, ontstaan ook leugens, bedrog en verraad. De avond van het prestigieuze Legacy-bal eindigt voor een van de nieuwe leden fataal. Was het moord of toch een ongeluk? Wie is er verantwoordelijk? Wat gaat er schuil achter de façade van lachende gezichten en mooie praatjes? Wie zijn de Legacies echt?

Voor fans van Karen McManus, Holly Jackson en de hitserie Elite*.

Whodunnit in New York

Één van de sterke punten van De Legacies is voor mij echt de setting. De locatie van NYC vind ik heerlijk. In mijn tijd daar heb ik mogen spieken soms bij the rich and famous en dat is zo’n ander soort wereld. Een wereld waar het heerlijk lezen over is. Ik ambieer namelijk absoluut geen deelname aan die wereld. Natuurlijk is het fijn als geldzorgen geen zorgen zijn, maar met geld komen ook weer ander soort zorgen. En dat zien we goed terug in deze whodunnit. We lezen mee met de jong volwassenen Tori, Bernie en Isobel die aan de rand staan van deelname aan de geheime club.

We lezen mee met deze drie totaal verschillende meiden. Zo is Tori het “arme” meisje wat er dankzij een beurs zit. Bernie is het middelpunt met een machtige moeder en rijke Isobel is de kunstzinnige. Allemaal hebben ze zo hun redenen en drijfveren in het leven. Zo is de moeder van Tori overleden door nalatigheid, kampt Isobel met een verslaving in verdovende middelen en is de moeder van Bernie plots verdwenen. En dan springen we ook nog in de tijd met De Legacies. Want naast de selectieweek, volgt er een bal en tijdens dat bal valt er een dode. Wie dat is en waarom? Daar lezen we naar toe!

Andere thema’s die spelen zijn: vriendschap, familie, netwerken, afkomst, ethische kwesties, verlies, rouw, schuld en mentale gezondheid.

Veel diepgang

Een whodunnit is eigenlijk pas leuk met meerdere karakters, intriges, geheimen en veel verhaal. En dat is ook zo met De Legacies. In het begin voel ik wat milde paniek. Zoveel namen en zoveel wat er al broeit. En dan al die connecties binnen die rijke families. Daarbij strooit auteur Goodman met onuitgesproken dingen. Ik heb dan ook het gevoel dat ik eigenlijk zou moeten weten wat er speelt, maar telkens misgrijp. Maar hou vol! Al vrij snel kwam het tot rust voor mij en kon ik genieten van het verhaal en meedoen met de grote vraag: wie en wat is er aan de hand?

De ontknoping was niet per se heel spectaculair en verrassend maar wel passend in het verhaal en de opbouw. De Legacies was voor mij dan ook gewoon een heerlijk tussendoor boek op een toffe locatie. Hou je van intriges, geld, macht, elite en geheimen? Dan is dit een heerlijk boek. Ik vind de diepgang van de drie hoofdkarakters en hun ontwikkeling echt heel tof. Goodman heeft authentieke en echte karakters tot leven gebracht die niet per se voorspelbaar zijn. Soms is er verwarring door misverstanden maar nergens wordt dit onnodig gebruikt en uitgemolken gelukkig. Ik hou daar niet van. Nee Goodman heeft een volwassen en boeiend verhaal met laagjes en karakters neergezet met een interessant palet aan emoties en ontwikkeling.

De Legacies vond ik een leuk boek en het was fijn om even terug in NYC te zijn Een stad die inderdaad nooit slaapt.

boek jessica goodman ya young adult samenvatting elite new york city nyc macht geheimen intriges geheim genootschap thriller whodunnit isobel de legacies

Boekentips passend bij De Legacies

Specificaties De Legacies

Auteur: Jessica Goodman | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door: Elise Kuip | Januari 2024 | 9789463495127 | 336 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.