Nachtloper, een moordenaar die niet moord

Nachtloper, een scandi thriller van Karin Fossum. In de hoofdrol een eenling met een lastig leven. Een plaatsje word opeens geteisterd door iemand met een wapen, die niemand doodmaakt. Dit klonk zo bizar en uniek dat ik dit boek direct wilde lezen. Karin Fossum zie ik vaker voorbij komen en ik wilde sowieso al graag eens iets van haar lezen. Karin Fossum is vast niet zomaar de ‘Norwegian queen of crime’ genoemd.

Nachtloper, een moordenaar die niet moord

Nachtloper een psychologische thriller

Sinds de wat zonderlinge Meidel Jonsson zijn grootvader dood aantrof in het huis waarin ze samen woonden, staat hij er alleen voor. In zijn brein bevinden zich veel verschillende kamers, zoals een voor plezier, een voor goede ideeën, en ook een om verwoesting aan te richten. En er is ook een kamer voor pijn, die hij voor altijd willen laten verdwijnen. Als Meidel boodschappen gaat doen bij de plaatselijke supermarkt en aan de praat raakt met een jong meisje achter de kassa grijpt hij zijn kans.

‘Karin Fossum is onovertroffen in het beschrijven van de menselijke psyche: de kwetsbaarheid, tekortkomingen, woede en haat. De koningin van de Scandinavische crime.’

Hebban.nl

Rechercheur Eddie Feber heeft duidelijk talent voor zijn vak. In de stad worden verschillende mensen ’s nachts bedreigd door een gewapende verschijning. Het is een raadsel wat de bedoeling is, want er vallen geen doden en er wordt niets gestolen. Het enige aanknopingspunt dat Feber heeft, zijn achtergelaten post-its bij de slachtoffers met een code erop. Terwijl Feber de code probeert te kraken, tikt de tijd genadeloos weg, en met elk nieuw bezoek groeit de vrees dat het wapen op een dag voor ongelukken zal zorgen.

Uniek verhaal van Karin Fossum

Nachtloper bleek bovenal een uniek verhaal met bijzondere aandacht voor de psyche van Meidel, een echte zonderling.

Ik begon in dit boek vol nieuwsgierigheid. Karin Fossum is een erg grote naam in dit genre en de achterflap trok mij aan. De cover vond ik mooi, pas later wordt echter duidelijk hoe passend deze is bij het verhaal. Een zonderling, op de vlucht, in een duistere omgeving die niet veel goeds voorspelt. Ik heb genoten van dit unieke verhaal.

Hij stelde zich voor dat mensen die de dood in de ogen keken, een eigen geur hadden, en als hij een hond was geweest, had hij die geur kunnen ruiken. Maar de aanblik was al meer dan genoeg.

Meidel, de hoofdpersoon in Nachtloper, heeft al veel meegemaakt en verliest in het begin van het verhaal zijn opa. Hij lijkt in eerste instantie niet te reageren. Je gaat lezen vanuit zijn perspectief en leest mee met zijn denkwijze. Hij raakt volledig de weg kwijt, maar vanuit zijn hoofd lijkt alles vrij logisch. Dit psychische stukje is sterk neergezet en trok mij enorm. Ik denk dat dit zelfs leuk is om nogmaals te lezen (ik ben geen herlezer). Vaak vroeg ik mij af of hij nou zo slecht is als zijn vader. Toch denk ik van niet, en denk ik dat hij juist heel kwetsbaar is. Hij lijkt bijvoorbeeld ook niet bang voor de dood, maar hier zit denk ik meer achter.

Meidel doet de vreemdste en vaagste dingen, maar soms is dit juist ook heel duidelijk en helder in Nachtloper. Een bijzonder evenwicht en prettige schrijfstijl, waar je wellicht even aan moet wennen met alle warrige gedachtes. Meidel gaat verschillende grenzen over, als lezer laat dit je niet koud. Enerzijds vraag ik mij af hoe hij dit alles durft en of hij niet bang is gepakt te worden, anderzijds gruwel je natuurlijk van zijn ideeën. Een vaag, vreemd verhaal dat qua psychologie en tijdlijn sterk is neergezet. Ik genoot van de karakters.

Meer van Karin Fossum

Naast Meidel, lezen we in Nachtloper over rechercheur Eddie. Hij onderzoekt de zaak en heeft bijzondere ingevingen en talent voor zijn vak. Dit is deel twee in de reeks over Eddie, die helemaal prima op zichzelf te lezen is. Toch intrigeert dit karakter mij zo dat ik wellicht deel een toch ook wil gaan lezen.

Er staat een vers in Nachtloper, Gategutt van Rudolf Nilsen. Dit is later op muziek gezet door Lillebjørn Nilsen. Zie hiervoor bovenstaand fimpje. Dit vers zet de sfeer als introductie in het boek. Na het lezen van het verhaal leest deze echter heel anders.

Karin Fossum, ook wel de ‘Norwegian queen of crime’ genoemd. Ze begon als tiener met poëzie schrijven en is veel later pas thrillers gaan schrijven. Deze werden beroemd dankzij haar reeks over Konrad Sejer. Inmiddels zijn er dus twee delen in deze reeks, Eddie Feber, en enkele losse verhalen. Nachtloper is deel 2.

Ook ik ben zo’n levensvorm. Misschien moet ik me stilletjes uitbreiden en iedereen die ik op mijn pad tegenkom bederven?

Specificaties Nachtloper

Auteur: Karin Fossum | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Sofie Maertens en Michiel Vanhee | 234 bladzijden | Deel 2 Eddie Feber reeks | Mei 2023 | 9789022598467 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.