Middelkind: een spannend verhaal van een anti-heldin

Middelkind is het eerste boek van de Engelse schrijfster Kirsty Applebaum. Inmiddels heeft zij nog 2 boeken geschreven, maar Middelkind is het eerste boek dat vertaald is in het Nederlands. Middelkind is een jeugdboek voor kinderen tussen de 10-13 jaar, en het gaat over Maggie. Maggie woont op een plaats waar alleen de oudste kinderen belangrijk zijn. Zij worden op hun 14e naar een kamp gestuurd om hun plaats te verdedigen tijdens de Stille Oorlog. Als je geen oudste of eerstgeborene bent, tel je niet mee en ben je onbelangrijk. Maggie is het middelste kind en begint zich hier aan te irriteren.

Middelkind

Een middelkind met een eigen mening

In Fennis Wick, de woonplaats van Maggie zijn een aantal strikte regels. De oudsten gaan naar het kamp voor de Stille Oorlog, en de rest van het dorp blijft binnen de grenzen van het dorp. Daar is het veilig, en zorgt de burgemeester voor een belangrijk deel dat iedereen ok is. Sowieso zijn de oudste kinderen leidend: zij zijn de winnaars, gaan voor alle andere kinderen.

Niemand mag buiten de grenzen van Fennis Wick komen. Daar zijn de dwalers, de mensen die zich niet aan de regels houden en bijvoorbeeld niet hun oudste kind naar het kamp sturen. Per toeval ontmoet Maggie een dwaler, Una. Ze heeft geleerd dat dwalers vies, verachtelijk en vals zijn. Maar Una blijkt eigenlijk wel een leuk en grappig meisje. En ze heeft hulp nodig: haar opa is gewond en ze hebben honger. Maggie gaat haar helpen. Maar niet echt helpen houdt ze zichzelf voor, want een dwaler aangeven in het dorp: dat maakt haar opeens bekend en belangrijk. Als middelkind, dat gebeurt eigenlijk nooit!

Kirsty Applebaum

De tweestrijd van Maggie

Dan is de belangrijke dag daar: het is voor Maggie’s oudste broer tijd om naar het kamp te gaan. Als helden worden zij met veel bombarie uitgezwaaid. Ondertussen komt Maggie er achter dat geen enkel oudste kind weer terugkeert naar het dorp. Verdrietig ontmoet zij Una en belandt dan in een lastige situatie. Ze mag Una en dat meisje lijkt helemaal niet vies of vals. Tegelijkertijd probeert ze in het dorp het goede te doen door te vertellen dat ze een dwaler heeft gezien. In eerste instantie gelooft niemand haar, er wordt überhaupt niet naar haar geluisterd.

Wanneer dat later wel gebeurt, komt de vriendschap met Una onder grote spanning te zijn. Maggie krijgt inderdaad de aandacht en erkenning die ze graag wil, ondanks dat ze een middelkind is. Maar ze voelt zich vreselijk: ze heeft Una verraden. Langzamerhand komt ze er achter dat het kamp en zelfs de Stille Oorlog toch iets anders in elkaar zitten. Ze probeert Una te redden en uit te zoeken hoe de waarheid in elkaar zit.

Kirsty Applebaum

Stoer middelkind

Het eerste hoofdstuk van Middelkind was voor mij even wennen. Er kwamen snel wat namen voorbij en ik kon het niet echt plaatsen. Maar de rest van het boek: prachtig. Een rare wereld waarin 1 groep de ‘uitverkorenen’ is , zonder dat iemand echt weet waarom. Een groep mensen die klakkeloos hun volger geloven en daarmee in allerlei ideeën die niet meer kloppen. Je kunt wel wat parallellen zien met de wereld zoals hij nu is. Maar gelukkig is er in het boek een dapper kind die haar nieuwsgierigheid volgt en de zaak onderzoekt. Deze zin wordt in meerdere varianten herhaald: ‘je mag bang zijn hoor. Moedig zijn betekent niet dat je geen angst kent. Dapper ben je pas echt, als je angst voelt en toch doorzet om te doen wat goed is’. Een mooie boodschap van een spannend boek.

Specificaties Middelkind

Auteur: Kirsty Applebaum | Uitgever: Ploegsma | Vertaald door Annelies Jorna | Oktober 2021 | 9789021681795 | 239 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Middelkind
Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.