Heerlijke honing – een prentenboek van weinig woorden

Ik hou van honing en dat doen beren natuurlijk ook. Dus als een enorme beer een piepklein vlindertje een boterham met honing ziet eten sja dan is het heel logisch dat zijn maag gaat knorren. Maar wat beer doet dat mag helemaal niet. En hij voelt ook gelijk de consequenties van zijn daad. Heerlijke honing is een prachtig prentenboek over oorzaak en gevolg, lees maar mee!

Heerlijke honing

Honing, daar zijn Beer en Vlinder allebei dol op. Vooral Beer is onverzadigbaar. Dan ziet hij de boterham met honing van Vlinder. In één hap verdwijnt die in Beers buik… Vlinder is woedend! Maar wie niet sterk is moet slim zijn. Dit is een fantasierijk prentenboek van Gouden Penseel-winnaar Marije Tolman. De grappige tekst van de Amerikaanse Margaret Wise Brown werd vertaald door Edward van de Vendel.

Prentenboek van weinig woorden

Ik vind het altijd wel uitdagend om een review te schrijven van prentenboeken zonder woorden. Of met weinig woorden in dit geval. Ik denk dat Edward van de Vendel de vertaling van dit prachtige boek ook heel uitdagend heeft gevonden ;-).

Heerlijke Honing bevat niet veel woorden en ik moet me inhouden om ze niet te tellen voor je. Maar toch komt de boodschap van het verhaal heel duidelijk over. Less is more zeggen ze weleens. De illustraties zijn zo warm en dromerig getekend dat het geheel niet dreigend overkomt. En kinderen kunnen heel goed verwoorden wat er op een pagina allemaal gebeurd. Alhoewel de reis die beer maakt met de vlinders wel een hele spannende is. Beert leert in elk geval een lesje. Want iemand zijn boterham afpakken dat mag niet! En vlinder mag dan wel klein zijn, maar ze is ook behoorlijk slim en heeft veel vrienden en familieleden die haar helpen. Wie niet sterk is moet slim zijn. Een duidelijke boodschap in heerlijke honing!

Over de auteur

Marije Tolman (Beuningen, 1976) studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie in Den Haag en Illustration & Design aan het Edinburgh College of Art, in Schotland. Ze liep stage in Italië bij Fabrica, de studio van Oliviero Toscani. Inmiddels werkt ze in haar atelier in de oude binnenstad van Den Haag. Haar kunstwerken zijn puur analoog en combineren druktechnieken vermengd met tekenmaterialen. Elk boek of project is een expeditie, op zoek naar de juiste sfeer en bestemming.

En ik vind het leuk dat naast Heerlijke honing, Marije Tolman en Edward al eerder hebben samengewerkt met nog een prachtig boek Vosje waarvan ze in 2019 de zilveren penseel won. Dit was ook een samenwerking met Edward van de Vendel. Ze won in 2010 de gouden penseel met Boomhut. Marije Tolman maakt in 2022 het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2022.

De weinige woorden in dit boek komen van de Amerikaanse Margaret Wise Brown. Zij schrijft veel voor de gouden boekjes van uitgeverij Rubinstein zoals het gouden boek van de zee.

beer vlinder

Heerlijke honing een aanrader?

Heerlijke honing is een prachtig boek dat je zelfs nog met kinderen in de bovenbouw zou kunnen voorlezen en opdrachten aan kunt koppelen. Wat zou er gebeuren? Wat zouden ze denken? Wie zijn al die vlinders? Wat zou jij doen als iemand iets bij je afpakt? Hoe kun je het goedmaken? En bedenk je eigen verhaal met een wijze les erin verwerkt met weinig woorden.

Een prachtig prentenboek over mein en dein, van mij van jou en oorzaak en gevolg.

Specificaties Heerlijke honing

heerlijke honing

Illustraties: Marije Tolman | Tekst: Margaret Wise Brown | Uitgeverij Querido | Vertaling Edward van de Vendel | 9789045127323 |  juni 2022 | 32 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.