Alle dieren hebben wat – een boekje over verschillen

Bij StoerLeesVoer zagen we het boek Alle dieren hebben wat voorbijkomen. Direct reageerde ik op de vraag wie dit vrolijk uitziende boekje wilde recenseren. Met een dochter thuis die regelmatig verzucht “Niemand begrijpt mij, ik ben vast de enige die anders is” is dit een passende titel. En laat ik mijzelf nou ook regelmatig ‘anders‘ voelen. Misschien heb ik er zelf ook nog wat aan tijdens het voorlezen. Graag stel ik jullie voor aan dit boekje van Linda Stolp.

Alle dieren hebben wat

Alle dieren hebben wat

Alle dieren hebben wat
Wat kan het soms moeilijk zijn als je je anders voelt dan anderen!

Luie Aard is wel heel erg lui, dat vinden zijn zusjes maar vervelend. Nijltje vindt zichzelf te dik en wil daarom niet uit het water komen om met haar vriendjes te spelen. Vleertje is bang in het donker en heeft dus altijd een kaarsje branden, maar ja kaarsjes waaien wel eens uit. Appie is altijd druk, vaak maakt hij iets kapot en willen de andere aapjes niet met hem spelen. Ollie wordt gepest door een muis nog wel! Vivie is zo vreselijk aan het fladderen, wat is er toch met haar aan de hand? Met alle dieren is wel wat aan de hand, maar wat?

Verschillende karaktereigenschappen

In Alle dieren hebben wat maken we kennis met verschillende dieren die allemaal hun eigen karaktereigenschappen hebben. De dieren zijn mijns inziens wat stereotiep gekozen, maar dat mag de pret niet drukken. De bedoeling van Linda Stolp is om kinderen kennis te laten maken met de karaktereigenschappen en op die manier goed in gesprek te kunnen met kinderen hierover. Want iedereen is verschillend. Vaak weten kinderen dit wel. Maar als ze zichzelf anders voelen is het best lastig om dat te accepteren. Dit boekje kan daar wellicht bij helpen!

Heeft jouw kind moeite om zijn eigen gedrag te reguleren, is hij of zij vaak moe of bang in het donker? Vind je zoon of dochter zichzelf niet mooi? Is er sprake van een pestsituatie? Of… is je kind misschien verliefd? Deze situaties komen allemaal langs in Alle dieren hebben wat. Zelf vond ik de verliefdheid van vlinder Vivie heel goed gevonden. Gedrag normaliseren is belangrijk en heel actueel. Niet alles heeft een label nodig, veel gedrag is gewoon heel begrijpelijk!

Alle dieren hebben wat is vlot geschreven, in een beschouwend perspectief. Er staan hier en daar wat spelling- en grammaticafoutjes in de tekst, dat is zonde. Tijdens het voorlezen niet zo storend, maar mocht er een tweede druk van dit boekje komen dan is het goed om daar nog even naar te kijken als auteur en uitgever.

Appie Aap

Het boekje start met Appie Aap. Hij heeft ADHD blijkt later in het verhaaltje. Zelf heb ik die diagnose ook, dus het sprak mij gelijk aan dat het voorkomt in dit boekje. Ik voelde mij wel wat negatief gestemd toen ik de bewoordingen las die gegeven werden rondom het aapje. Met name dat anderen last hebben van het gedrag vond ik niet prettig om te lezen. “In de supermarkt wordt moeder helemaal gek van hem” had ik zelf wat subtieler verwoord. Ook Alle Dagen Heel Druk vind ik zelf niet zo prettig. Ik kan mij absoluut niet voorstellen dat Linda Stolp dit zo heeft bedoeld, maar het is goed om even op te letten als je het boekje gaat voorlezen aan een kind met deze diagnose of bijvoorbeeld aan een wat hyperactiever, beweeglijker kind. Bij de overige dieren is mij dit overigens niet opgevallen.

Linda Stolp

Linda Stolp (55) is werkzaam als zwemlerares die ook een opleiding voor kindercoach heeft gedaan. Ze is getrouwd, moeder van een zoon van 26 en bonus-oma van vier kleindochters. Door veel met kinderen te praten, vooral tijdens haar werk, kwam ze erachter dat er nogal wat kleine probleempjes spelen bij sommige kinderen. De meeste kinderen houden van dieren en daarom besloot zij Alle dieren hebben wat te schrijven en zelf te illustreren. Ze hoopt in de toekomst nog meer van deze verhalen uit te mogen geven. Er liggen er in ieder geval al weer heel wat klaar, geeft ze aan.

Alle dieren hebben wat

Illustraties in Alle dieren hebben wat

De illustraties in Alle dieren hebben wat zijn erg vrolijk. Het lijken mij digitale tekeningen. Linda Stolp heeft de tekst en de illustraties gemaakt. Dit maakt dan ook dat de illustraties en de tekst goed bij elkaar passen. Tijdens het lezen merk je dat Linda heeft nagedacht over de uitvoering van de dieren en ze kloppen precies met de beschrijving. Er zitten ook kleine grapjes verwerkt in de tekeningen, waar ik als voorlezer wel om moest lachen.

Het lettertype van het boek oogt vriendelijk en leest prettig voor. Om zelf te lezen moeten de kinderen al wat ouder zijn. Ik vind het vooral een boek om zelf voor te lezen. Je kunt dan ook wat toelichting geven of vragen stellen aan je kind. Wellicht kun je dan in de toelichting wat meer positieve kanten beschrijven van het kind zelf. Het gevaar van dit soort boekjes is dat het juist ingaat op dat wat het kind zelf minder prettig vindt.

Alle dieren hebben wat is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar, schat ik zelf in. Om te gebruiken samen met een volwassene.

Ik ben wel benieuwd waar jij jezelf in herkend. In Luie Aard? In Appie? Of misschien toch in Vivie?

Specificaties Alle dieren hebben wat

Auteur: Linda Stolp | Uitgever: Boekscout | juni 2023 | 68 pagina’s | paperback | 9789464687422 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

2 reacties

  1. Hallo Allemaal,
    Appie heeft inderdaad ADHD. Ikzelf ben een moeder van een zoon met ADHD en heb het verhaaltje dus vanuit mijn eigen belevenissen geschreven. Het was niet de bedoeling om de woorden zo hard aan te laten komen, maar bedankt voor de feedback en ik zal er rekening mee houden. Het boekje heeft inderdaad wat fouten, omdat de verkeerde druk naar jullie is doorgestuurd. Verder ben ik erg blij met jullie mooie pagina over mijn boekje en…. deel twee is ook al uit. Dit heet “Ook dieren hebben weleens een probleem.” Het is de opvolger van dit boekje.

    Groetjes van de auteur Linda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.