Zelfvertrouwen – Charles Pépin. Een toegankelijke filosofische benadering

Sommige mensen lijken het van nature te hebben, een flinke dosis zelfvertrouwen. Anderen twijfelen veel eerder aan zichzelf. Soms zijn er heftige dingen gebeurd in iemands verleden die het zelfvertrouwen hebben beschadigd. Maar wat is de essentie nu eigenlijk van zelfvertrouwen? Hoe ontstaan die verschillen tussen mensen? De Franse auteur en filosoof Charles Pépin gaat op onderzoek uit. Gebruikmakend van de wijsheid van filosofen en de kennis van psychologen. Maar ook kijkend naar bekende personen die schitteren door hun zelfvertrouwen. Een filosofische en toegankelijke benadering van dit veelomvattende concept!

Zelfvertrouwen is op de eerste plaats een verhaal van liefde en vriendschap

Charles Pépin
hoofd

Een krachtige eigenschap

Zelfvertrouwen is een krachtige eigenschap. Er zijn natuurlijke vele voorbeelden van bekende personen te noemen die vol zelfvertrouwen zijn. Auteur Charles Pépin neemt als voorbeeld Madonna. En er zijn natuurlijk nog vele popsterren met haar. Die er echt staan op een podium en een publiek van duizenden weten te vermaken. Dan is een flinke dosis zelfvertrouwen wel noodzakelijk.

Maar zelfs Madonna had dit zelfvertrouwen niet van nature. Geen makkelijke jeugd met een gebrek aan positieve stimulering. Maar dan is er die ene persoon die in iemand gelooft. En daardoor diegene een positief zelfbeeld geeft. Een deel van de essentie van zelfvertrouwen ligt daar dan ook, zo begint het boek. Zelfvertrouwen komt allereerst van anderen. Het vertrouwen dat anderen je geven, voedt jouw zelfvertrouwen. En andersom is er jouw vertrouwen in de omgeving, direct al in de babytijd. Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling en hechting. Zelfvertrouwen is vanaf het begin ook vertrouwen in de ander.

Stap voor stap krijgt het kind vertrouwen in zichzelf dankzij de band die het met anderen opbouwt, de toewijding waarmee het verzorgd wordt, de aandacht die het krijgt en de onvoorwaardelijke liefde die het ontvangt.

Zelfvertrouwen – ontwikkel hechte banden

In het boek worden drie belangrijke facetten van zelfvertrouwen beschreven: vertrouwen in de ander, vertrouwen in eigen kunnen en vertrouwen in het leven. Want dat samen zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen kan ontwikkelen.

Inhoud van het boek

Een filosofische benadering van zelfvertrouwen, wat kun je dan verwachten? We zien veel voorbeelden en uitspraken van filosofen, die allen het concept zelfvertrouwen op hun eigen wijze beoordeelden. Van Marcus Aurelius, Aristoteles tot Emerson en Nietzsche. Zo start ieder hoofdstuk met een mooie uitspraak van een filosoof. De indeling van de hoofstukken is de moeite waard om te vermelden, want dit geeft een goed beeld van het boek:

  1. Ontwikkel hechte banden
  2. Ga oefenen
  3. Luister naar jezelf
  4. Verwonder je
  5. Neem een beslissing
  6. Maak je handen vuil
  7. Kom in actie
  8. Bewonder
  9. Blijf trouw aan je verlangen
  10. Geloof in het mysterie

Het boek is aansprekend geschreven, ondanks de filosofische insteek. Want dat kan soms wel eens wat hoogdravend zijn. Maar mede door de praktijkvoorbeelden is het toch een boek wat fijn leest. Zoals het voorbeeld van de jonge moeder die twijfelt over een nieuwe baan. Over het opgeven van het vertrouwde, voor een onzekere nieuwe uitdaging. In dit hoofdstuk over het nemen van een beslissing zullen veel mensen die twijfelen wel het een en ander herkennen.

Wie vertrouwen heeft, is in staat het ongewisse toe te laten, houdt zichzelf niet voor de gek in de overtuiging dat het leven voorspelbaar is.

Zelfvertrouwen – ga oefenen
Zelfvertrouwen luister
Luister naar jezelf

Inzicht in de filosofie van zelfvertrouwen

In dit boek vind je geen stappenplan of iets dergelijks om aan je zelfvertrouwen te werken. Wel lees je mooie inzichten, die je blik verruimen en waar je zeker iets aan kunt hebben. Zoals de beschrijving over het werken en creëren met je handen. Dit kan enorm positief zijn voor je zelfvertrouwen. In onze tijd van Social Media en managementfuncties verleren we het steeds vaker. Hoe het voelt om iets te maken.

Zeker ook iets wat je voor je kinderen kunt onthouden. Wanneer zij worstelen met hun zelfvertrouwen, is een mooi en simpel advies om ze iets te laten maken. Van een taart, tekening tot een hut. Het maakt niet uit, maar de voldoening van ergens voor werken en genieten van het resultaat is ontzettend belangrijk voor een positief zelfbeeld. Voor jong en oud.

Zelfvertrouwen verwonder
Verwonderen en schoonheid

Social Media en zelfvertrouwen

Ook iets om mee te nemen is hoe je ongemerkt op negatieve wijze wordt beïnvloed door Social Media. Het kijken naar bewerkte en onechte plaatjes is funest voor je zelfvertrouwen. Je ziet steeds voorbeelden van mooiere interieurs, vakantiereizen en interessantere mensen.

Alleen al het feit dat we ons met elkaar vergelijken houdt ons af van de waarheid van ons bestaan: ieder van ons is uniek

Zelfvertrouwen – blijf trouw aan je verlangen

Veel belangrijker is het om personen te bewonderen die daadwerkelijk iets moois hebben bereikt. Bijvoorbeeld in boeken, kunst, muziek of sport. Zij verrijken je het meest. En door hen te bewonderen, groeit jouw kennis en zelfvertrouwen.

Bewonder
Bewonder

Auteur Charles Pépin

Dit boek geeft je inzicht en kennis over wat zelfvertrouwen inhoudt. Misschien levert het je op dat je weet waar jouw pijnpunt zit. Maar uit ieder hoofdstuk kun je wel een tip meenemen. Auteur Charles Pépin is een Franse auteur, filosoof en docent. Zijn conclusie in het kort:

Wie zichzelf vertrouwt, vindt de moed de onzekerheid te trotseren in plaats van haar te ontvluchten. Die vindt de kracht ergens voor te gaan tegen de twijfel in.

Tot slot is er ook de krachtige boodschap dat zelfs in moeilijke tijden of bij tragische gebeurtenissen, je zelfvertrouwen sterker kan worden. Vertrouwen en geloof houden in het leven. Het aanvaarden van de moeilijkheden speelt daarin een belangrijke rol.

Door de auteur worden indringende verhalen beschreven van bijvoorbeeld nabestaanden van aanslagen en slachtoffers van de Jodenvervolging in de oorlog. Zij die zoveel vertrouwen in de ander en zichzelf weten te behouden ondanks tegenslag, zijn krachtige voorbeelden.

Het boek sluit af met een boeiend overzicht van boeken en films die ten grondslag liggen aan het boek. Voor wie meer informatie zou willen opzoeken.

Zelfvertrouwen boeken

Meer boekentips rondom zelfvertrouwen en filosofie:

Specificaties Zelfvertrouwen – Een filosofie 

Auteur: Charles Pépin | Vertaling: Mieke van Hemert en Willemijn Schretlen | Omslagontwerp: Olivier Marty | Uitgeverij: Noordboek | 9789056157739 | september 2021 | 176 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.