Lowie – een boek over vogels en dieven

Het boek Lowie lag al een tijdje op mij te wachten. Het ziet er heel aantrekkelijk uit met een prachtige cover en een stevige luxe band. Ik kon het dan ook niet laten om er af en toe al even in te bladeren, maar het leent zich er niet voor om af en toe alvast een stukje te lezen. De teksten zijn gelaagd, waardoor ik bij korte stukjes de boodschap niet begreep. Lowie verdient het dat je er alle aandacht en rust voor hebt. Toen ik dat eenmaal had heb ik het erg kunnen waarderen!

Lowie

Lowie – Van de vogel en de dief

Zie je haar al zitten?
Dat ze zou glimlachen, om zich heen kijken. ‘Is er iemand dood soms?’.
Dat er wordt geknikt. ‘Ja’.
‘Wie dan?’
‘Jij?’
‘Ik? O ja!’
De verbaasde blik in haar bruine ogen. Dat al die mensen hier zijn, speciaal voor haar? Kapper Roedie? Meneer en mevrouw Simmer? Rino in zijn rode jas en zelfs iemand die op een koning lijkt. Natuurlijk steekt ze haar tong uit naar de Kommissaar. Pech, hè.

Dit is het verhaal van Lowie. Op een dag loopt ze weg.

Rijke, gelaagde tekst

Bovenstaande tekst, de flaptekst, is een mooie weergave van wat je mag verwachten als je Lowie gaat lezen. Deze tekst las ik twee keer. Is Lowie nou op haar eigen begrafenis? Wat een vervreemdend beeld geeft dat. Het boek start ook met deze scene. Hier moest ik echt even doorheen, al was het maar kort, dus leg het boek niet te snel weg. Ik begreep er namelijk weinig van, maar al gauw werd ik meegezogen in het verhaal over Lowie. En de vogels. En de dieven.

Stefan Boonen is de auteur van Lowie. We hebben al meer boeken van hem gelezen. De eerste die we van hem mochten bekijken was Dank Je Wel, ook een best vervreemdend boek. Daarna las Tanja Dat met Leo. Ook dit boek bevatte prachtige teksten en goed uitgewerkte personages. Stefan Boonen is een heel veelzijdig auteur. Hij heeft ook graphic novels geschreven en een prentenboek.

In Lowie laat Boonen zijn literaire kant zien. Wat een goede teksten. Geen woord teveel, geen uitroepteken te weinig. Precies dat wat dit bijzondere verhaal nodig heeft. Af en toe las ik het als poëzie. Dit is bij uitstek een boek om eens goed uit te pluizen met een bovenbouwgroep. Waarom heeft de auteur het zo opgeschreven? Wat is de boodschap erachter?

Lowie

Lowie, of eigenlijk Louise, is een kind om van te houden. Boonen heeft dit personage heel goed uitgewerkt en dat zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je naar een film kijkt. Wel een film waar je zelf je plaatjes bij mag maken. Heel sterk aan dit boek vind ik namelijk dat er geen afbeeldingen zijn van de personages. Ik heb Lowie in mijn hoofd gevormd en ga dan ook zeker niet de film kijken, mochten er ooit filmrechten van verkocht worden. Het kind in mijn hoofd past perfect bij het verhaal, maar ik weet zeker dat een ander een totaal ander kind zal verzinnen.

Lowie duwt zich recht. ‘Alsjeblieft, meneer de bosgeest. Ik, ik blijf maar een nachtje, ik….’
Verder komt ze niet. Opeens, als een vloedgolf in haar hart, voelt ze hoe alleen ze is. Heel precies, met schuimkoppen en scherpe randjes. Waar ze begint en waar ze ook weer eindigt.
Ik stel niet veel voor, denkt ze, ik ben als een reepje papier, een los draadje. Zonder familie, geen spullen, amper een plek om te slapen. Minder kun je niet zijn.
Nee. Ze slikt, veegt over haar wangen.
Kom op. Niet flauw doen.
‘Ik blijf’, fluistert ze dapper tegen het donker. ‘Dus, dus hou maar op.’

Lowie, blz. 63

Thematiek

De ondertitel van Lowie kon ik eerst niet goed plaatsen. ‘Van de vogel en de dief.’ Na het lezen kan ik zeggen dat het de perfecte ondertitel is. Vogels en dieven zijn namelijk de twee thema’s die terugkomen in het boek. Lowie identificeert zichzelf met de huismus. Er zitten nog veel meer vogels in het verhaal. En… is Lowie zelf niet ook een beetje een vogel met haar bijzondere eigenschap?

De dief. Iets wat Lowie absoluut niet wil zijn, maar soms wel is. Wat is een dief eigenlijk? Die neemt iets af van een ander. Is dat ook geen constant proces, dat dingen veranderen en je afgenomen worden? Zelfs als dit eigenschappen zijn die je eigenlijk heel bijzonder maken?

Kortom, een erg gelaagd boek. Het basisverhaal is goed en verrassend, het eind zag ik absoluut niet aankomen. Maar de lagen die er in zitten lenen zich zeer goed voor verschillende doeleinden. Gesprekken over bijzondere eigenschappen, over opvallen, over anders mogen zijn. Taalbeschouwingslessen over woordgebruik en zinsopbouw. Stefan Boonen is een Vlaamse auteur. Voor Nederlandse kinderen is het ook interessant om het woordgebruik te bekijken en te zien wat ’typisch Vlaams’ is.

Lowie

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Lowie is best een lastig boek om in te delen. Ik heb dan ook niet direct een specifiek kind in gedachten die dit boek gaat pakken. Het verhaal gaat passen bij een kind dat taalgevoelig is en de thematiek kan waarderen. Ik verwacht een kind uit groep 7 of groep 8. Dit is ook een boek waar een kind soms even in moet landen. Je kunt hier ook bij helpen als ouder of leerkracht. Door een deel samen te lezen, of regelmatig even te bespreken wat een kind gelezen heeft, benut je de volledige kracht van het verhaal. Een oproep dus aan ouders en leerkrachten, pak dit boek als je een kind echt wil laten kennismaken met rijke teksten!

Specificaties Lowie

Auteur: Stefan Boonen | Omslagontwerp en illustraties: Dieter de Schutter | Uitgever: Pelckmans | oktober 2022 | 288 pagina’s | 9789464019391 | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.