Waarom het nooit bananen regent, een bundel van Daniel Billiet

Je kunt een boek lezen als een spiegel waarin je jezelf herkent. Maar je kunt een boek ook lezen als een raam, een venster waardoor je kennis kunt maken met de wereld om je heen. Om mijn blik op poëzie te verruimen pak ik zo nu en dan een gedichtenbundel zoals Waarom het nooit bananen regent. Bij mij heerst het idee dat je van gedichten iets moet vinden. Dat je het leest en er een boodschap uithaalt, er iets mee moet. Maar eigenlijk moet je nooit iets met wat je leest. Het mag, je kunt ervan genieten, jezelf er in herkennen, je blik op de wereld verruimen, noem maar op.

Voorkant waarom het nooit bananen regent kader

Waarom het nooit bananen regent

‘Waarom het nooit bananen regent’ van Daniel Billiet
bundelt een keuze aan gedichten uit zijn rijke oeuvre.
Ze zijn zelden schools.
Spreken meestal met een hoek af.
Maar zijn altijd verrassend.
Net zoals de kunstzinnige tekeningen van Paul Verrept.

Daniel Billiet is dichter en docent.
Paul Verrept is auteur, illustrator en grafisch vormgever.

bladspiegel 2 met gedicht over muggen

Een prikkelende titel

De prikkelende titel spreekt me meteen aan. Waarom het nooit bananen regent. Tsja, ik heb ook geen idee en nu ben ik dus wel benieuwd. Waarom zou dat zijn? Maar dit is natuurlijk geen informatief boek waarin je nu het antwoord kunt opzoeken. Wel kun je naar het gedicht bladeren met de gelijknamige titel.

In Waarom het nooit bananen regent werden gedichten opgenomen uit 17 eerder verschenen bundels van Daniel Billiet. Daarnaast staan er ook nog 14 gedichten in die nooit eerder in boekvorm zijn verschenen. Kortom zou je kunnen zeggen dat Waarom het nooit bananen regent een soort van samenvatting is van al zijn gedichten.

Daniel Billiet

Deze Vlaamse schrijver en dichter begon zijn carrière voor de klas als leraar Nederlands en Engels. Oorspronkelijk schreef hij gedichten voor volwassenen. Doordat er zo weinig poëzie voor jongeren bestond ging Daniel Billiet zich meer richten op jeugdpoëzie. Dit heeft hij ook actief gepromoot in lezingen op onder andere basisscholen en universiteiten. Iets wat je in de huidige tijd ook weer ziet toenemen voor kinderboeken en lezen in het algemeen. Denk hierbij aan de bundel Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers of Een krekel in mijn slaapzak van Suzanne Weterings.

illustratie bladspiegel 3 begin thema opa en oma

De illustraties van Paul Verrept passen goed bij de wereld die Daniel Billiet schept. De eenvoud in kleur en uitwerking gaan de dialoog aan met de tekst. Belangrijk als illustrator vindt Paul; nooit de dialoog uit het oog verliezen.

Niet alleen gedichten over waarom het nooit bananen regent

Waarom het nooit bananen regent is een jeugdpoëzie bundel vanaf 7 jaar en om zelf te lezen vanaf 9 jaar. Het lijkt me een mooie bundel om binnen school of in je klas te gebruiken. Er staan namelijk niet alleen gedichten over bananen in deze bundel. Dit boek bevat heel uiteen lopende thema’s die dan elke weer enkele gedichten bevatten die daarbij passen. Zo is er het thema ‘vader en moeder’, maar ook ‘broer en zus’ of ‘ikke’. Een aantal gedichten gaan over de natuur en weer andere gaan over school. En het ene gedicht leest nog heerlijker dan het andere. De stijl in de gedichten is grappig, soms wat recht voor z’n raap waardoor het zo juist dicht bij de belevingswereld van het kind komt. Kortom, een heel uitgebreide gedichtenbundel voor diverse leeftijden.

Bladspiegel 2 met gedicht help ik word honderd ,met illustratie uit gedichtenbundel waarom het nooit bananen regent

Specificaties Waarom het nooit bananen regent

Auteur: Daniel Billiet | Illustraties: Paul Verrept | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789462915060 | 2020 | 135 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.