Van hart tot hart – een inspirerend boek over het jonge kind

Binu Singh is een Vlaamse kinderpsychiater en zij wil met dit boek Van Hart tot Hart de aandacht vestigen op de vroege kinderjaren. De eerste ervaringen, beginnend in de baarmoeder, zijn namelijk van enorm grote invloed op het welzijn op latere leeftijd. Dit wordt onderbouwd met wetenschappelijke informatie en inspirerende quotes. Een klein boekje met een hele belangrijke boodschap. Voor alle ouders, verzorgers, leerkrachten, hulpverleners en beleidsmakers!

Van hart tot hart nodigt je uit om te voelen en na te denken over hoe we beter kunnen zorgen voor onze kinderen en onszelf. Want daar ligt de sleutel voor een betere wereld.

Van hart tot hart Binu Singh

De eerste 1000 dagen

Al vanaf de zwangerschap worden baby’s beïnvloed door hun omgeving. Een moeder haar gemoedstoestand, de woonomgeving, voeding etc. In de eerste 1000 dagen vanaf de conceptie wordt de basis gelegd voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel alle onderzochte gevangenen in de Verenigde Staten in hun vroege jeugd te maken hebben gehad met armoede, geweld, honger, verwaarlozing of stress. Zomaar één van de vele feiten in dit boek, maar iets waar zo veel zeggenschap vanuit gaat. Want als er toen preventieve hulp en steun was ingezet, had het mogelijk niet zo ver hoeven komen.

In dit mooi vormgegeven boekje Van Hart tot Hart beschrijft kinderpsychiater Binu Singh allerlei belangrijke kennis rondom het jonge kind, van 0 tot 6 jaar. Liefde, verbinding en veiligheid vormen de meest stabiele basis, en verminderen het risico op allerlei psychische, sociale en emotionele problemen. Want de eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen. En dit heeft op latere leeftijd effect op onder andere stressbestendigheid, schoolprestaties, partnerrelatie en het functioneren als ouder.

Door op tijd in te grijpen bij baby’s, peuters en kleuters met opvoedings- en ontwikkelingsproblemen, wordt de weg naar een gezonde ontwikkeling en meer welzijn weer vrijgemaakt en vermijden we later grotere problemen die hun veel leed en ons gezondheidssysteem veel geld kosten.

Inleiding – Van Hart tot Hart

Van hart tot hart – Binu Singh

Van Hart tot Hart is vooral geschreven als een uitnodiging om je te verdiepen in het jonge kind. Met quotes en inzichten die stuk voor stuk binnenkomen en belangrijk zijn. Op iedere bladzijde beschrijft Binu Singh een kort informatief stuk behorend bij een quote. Over verbinding, slowfulness, de zwangerschap, verlichten van stress, mildheid en nog veel meer. Het leest heel prettig en vlot. De mooie lay-out past ook perfect bij de boodschap. Het nodigt echt uit om met aandacht en verbinding te kijken naar jonge kinderen. Wat hebben zij nodig?

Een verlangen naar verbinding
Een roep
van hart tot hart
om echt te kijken en te luisteren
Ook naar het jonge kind
dat jij en ik ooit waren

Hoofdstuk 1 – een uitnodiging

Stress, ouderschap, slowfulness en steun

De boodschap Van Hart tot Hart is heel sterk en het wordt op een inspirerende wijze gebracht. Het doet je beseffen dat wat kinderen nodig hebben, anders is dan onze huidige maatschappij biedt. Er zijn vooral heel veel prikkels, het leven gaat snel en iedereen staat constant aan. Slowfulness wordt als belangrijk thema dan ook beschreven. De vertraging en met aandacht kijken naar je omgeving, zoals jonge kinderen zo goed kunnen. Al met al voor ouders een behoorlijke opgave, die we het beste kunnen volbrengen met voldoende steun. Want het ouderschap kan uitputtend zijn en zelfs tot burn-out leiden, zo omschrijft de auteur dit met vooral heel veel mildheid.

Wat ouders nodig hebben wordt in dit boekje helder omschreven. Het laat je er even bij stil staan, hoe je zelf als ouder functioneert. Zorg je goed voor jezelf en heb je ook mensen om je heen die voor je zorgen? Maar ook als leerkracht of hulpverlener van het jonge kind kun je inzichten opdoen. Geen langdradige theorie maar korte inspirerende teksten. Zoals de hele simpele maar veelzeggende vraag die de auteur iedereen om een kind heen zich laat stellen:

Is het kind lastig of hééft het het lastig?

De Kunst van het opvoeden

Meer tips

Rondom dit thema van hart tot hart zijn er een aantal boeken die heel mooi aansluiten:

Meer over Binu Singh en een uitleg over die eerste kwetsbare 1000 dagen, is te lezen in een fijn artikel van de Belgische gezinsbond.

Specificaties Van Hart tot Hart – Binu Singh

Auteur: Binu Singh | Uitgeverij: Pelckmans | 9789463373104 | oktober 2022 | 224 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.