Zo zou het niet moeten zijn

Genade vinden als het leven je breekt, is de ondertitel van Zo zou het niet moeten zijn. Lysa Terkeurst heeft een praktisch en makkelijk leesbaar boek geschreven in een periode dat ze zelf met een aantal heftige gebeurtenissen geconfronteerd werd. Ze ontdekt dat tegenslagen in ons leven soms juist de weg vrijmaken voor een bijzondere ontmoeting met God.

Tegenslagen en humor gaan hand in hand in Zo zou het niet moeten zijn

De heftige gebeurtenissen waarmee Lysa te maken krijgt zijn een echtscheiding en een ernstige ziekte, kanker. En dwars door deze teleurstellingen probeert ze zich vast te houden aan Gods waarheid. In Zo zou het niet moeten zijn stelt ze zich kwetsbaar op, maar ze toont ook lef en schrijft met een flinke dosis humor.

lysa terkeurst

De hoofdstukken uitgelicht

Het voorwoord is geschreven door Annemarie Rietkerk. En geeft een mooie samenvatting weer van wat je te wachten staat in Zo zou het niet moeten zijn. Ze sluit haar tekst af met de volgende mooie woorden:

Mag ik je een advies geven voor je dit boek gaat lezen? Stel God verwachtingsvol de volgende vraag: “Heer, open mijn ogen voor wat U mij wilt laten zien.” Ontvang dat met open handen. En de dingen waar je op dit moment niet zoveel mee kunt? Die laat je gewoon liggen. Voor iemand anders of voor een ander moment.

Een citaat uit het voorwoord, door Annemarie Rietkerk (spreker en trainer).

Het mooi vormgegeven Zo zou het niet moeten zijn bevat 11 hoofdstukken. Ik vind het prettig dat onderaan, naast de bladzijdenummers, de titel van het boek – Zo zou het niet moeten zijn – het hoofdstuknummer en de titel van het betreffende hoofdstuk met kleine letters te lezen is. Dit houdt me makkelijker bij de kern van het verhaal, merk ik. De hoofdstukken zijn een soort mini-boekjes op zich en de titels vind ik sterk en veelzeggend.

Zo zou het niet moeten zijn

Hoofdstuk 1 t/m 3

Het eerste hoofdstuk, Tussen twee tuinen, staat symbool voor de tuin van Eden. De Bijbel begint het boek Genesis met wat zich daar afspeelt. Maar, daar wonen we niet meer! De Bijbel sluit af met het herstel van Eden. Stof heet het tweede hoofdstuk. Waaruit God de mens tot leven blies. Stof betekent dus niet meteen het einde. Daarna volgt Maar hoe kom ik de volgende 86.400 seconden door?, met andere woorden: hoe kom ik de dag door… met de pijn die Lysa heeft duurt een dag verschrikkelijk lang.

Hoofdstuk 4 en 5

Bruine voeten, haha ik moet er weer om lachten als ik het lees. Dat iemand tegen Lysa zei dat haar voeten zo bruin zijn en zij niet wist hoe ze daarop moest reageren. Met dankjewel zou ze zich ongemakkelijk voelen, omdat ze niet wist waarom het gezegd werd. Dus antwoordde ze ‘gewoon’: “Als je daginvulling geen schoenen vereist, worden je voeten bruin.” En tijdens het hele hoofdstuk werd ik door die kleine lettertjes onderin aan deze grappige situatie herinnerd. Mensenwerk, meesterwerk gaat over onvolkomenheden en Lysa vertelt aan de hand van haar schilderkunsten dat we onvolmaakt zijn, omdat we niet af zijn.

lysa terkeurst

Hoofdstuk 6 t/m 8

Het hoofdstuk Iets te lang en iets te zwaar in Zo zou het niet moeten zijn gaat over hoop houden in moeilijke tijden. En Als God je meer te dragen geeft dan je aankunt betekent het dat Hij niet verwacht dat je het aankunt, maar wil dat je de last van de gebrokenheid in het leven in Zijn handen legt.

Loslaten wat me tegenhoudt: aan de hand van voorbeelden van situaties van zichzelf en uit de Bijbel, lees je in dit hoofdstuk dat we drie dingen moeten doen om vrijuit te kunnen lopen. Namelijk het afleggen van lasten, de zonde afleggen die ons zo makkelijk verstrikt en volharden door ons oog op Jezus gericht te houden. In de overdenking vraagt Lysa gericht hoe jij hiermee op weg bent en hoe je het vol kunt houden.

Hoofdstuk 9 t/m 11

De vijand ontmaskeren… niet alleen God heeft een plan met het stof in ons leven. De vijand (ken je de slang nog uit Genesis?) wil het stof in ons leven verteren, zodat er nooit meer iets goeds uit kan voortkomen. Hoe wapen jij je hiertegen? In Strijdkreten vergeet Lysa soms dat ze niet in haar eentje hoeft te worstelen. Een motiverend hoofdstuk in Zo zou het niet moeten zijn waarin je leest hoe ze de hoop weer oppakt, zodat ze sterker en zelfverzekerder wordt.

Zo zou het niet moeten zijn

Het laatste hoofdstuk, Ondersteboven, is opgedragen aan haar vriendin Angie wiens dochtertje bij de geboorte is overleden. In grijze bladzijden schreef ze een aantal pagina’s waarvan Lysa het gevoel had dat ze voor hun beiden van toepassing waren. En met dit kippenvelmomentje sla ik voor de laatste keer om naar “Naar de bron”.

Naar de bron

Na elk hoofdstuk vind je een afsluiting, genaamd Naar de bron, waarin teksten staan om te onthouden. Je ontvangt een bijbeltekst en daarna kun je verwerkingsvragen overdenken. Ieder hoofdstuk sluit af met een gebed.

naar de bron

Tot slot, voor het nawoord, geeft Lysa handreikingen uit de Bijbel voor wanneer God lijkt te zwijgen… En als nabrander lees ik in een update over Lysa. Namelijk dat ze in overleg met haar artsen besloten heeft om een dubbele borstamputatie te ondergaan. Dit nadat ze het manuscript voor Zo zou het niet moeten zijn had afgerond. En een paar weken daarna werd ze kankervrij verklaard! Daarmee is ze, met nog wel wat hersteloperaties voor de boeg, dankbaar op de weg naar herstel.

Specificaties Zo zou het niet moeten zijn

Auteur: Lysa Terkeurst | Vertaling: Eelkje Bikker-Zondervan | Uitgeverij: Sestra (Royal Jongbloed) | 9789492831590 | juni 2020 | 320 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Zo zou het niet moeten zijn
Footer 8 met bol verwijzing
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.