Het heerlijke herfstboek – een dik voorleesboek boordevol mooie verhalen

Wat is de herfst toch een knusse tijd. De vallende bladeren met hun prachtige kleuren. De wind door de bomen en de gezelligheid binnen met de kortere dagen. En wat is er dan fijner om te doen dan voorlezen? In dit heerlijke herfstboek zijn de leukste voorleesverhalen over de herfst verzameld. Een dikke bundel met de beste schrijvers en illustratoren. Leesplezier voor jong en oud!

het heerlijke herfstboek hoofd

Fijne voorleesverhalen

Hoe zou de herfst eigenlijk aan zijn naam gekomen zijn? Het eerste verhaal van de hand van Pamela Sharon gaat over de kleuren van de herfst. Rood, groen en bruin. Want de vier seizoenen hebben elk hun eigen kleuren. Een verhaal over de wijze wilg die ervoor zorgt dat de kleuren bij de seizoenen passen. Het Verhaal van Herfst is een mooi en sfeervol verhaal over de kracht van alle seizoenen.

Zo zijn er heel veel fijne voorleesverhalen in dit heerlijke herfstboek. Van kabouter spillebeen tot een bijzonder bladermonster. Over blaadjes vangen die van de bomen vallen. Want wat er is fijner dan in het bos op zoek te gaan naar de mooiste bladeren, kastanjes en eikeltjes? Pieter Feller vertelt dit verhaal van Kolletje en Dirk samen met mooie illustraties van Natascha Stenvert.

De beste schrijvers en illustratoren

In het heerlijke herfstboek vind je een grote verzameling van leuke verhalen. Maar liefst 29 verhalen van de beste schrijvers en illustratoren. Een kleine greep:

Dit is echt een boek waaruit je eindeloos kunt blijven voorlezen. Het liefst natuurlijk ruim voordat de herfst begint. Zodat je vast een beetje voorpret kunt hebben van de mooie kleuren. Alhoewel de knorrige big daar eerst toch een beetje anders over denkt. Er is minder eten en hij heeft het koud. Gelukkig heeft hij vrienden die hem opvrolijken. Goeie dag, stomme dag is een verhaal van Cora Sakalli met prachtige kleurrijke herfstillustraties van Nedda Nagel.

Ook een mooie illustratie is die van Zoek de Herfst van Kristel Steenbergen. Wat zien jullie allemaal in het bos?

Het heerlijke herfstboek – een gevarieerde verhalenbundel

Ook één van onze favorieten is het gedicht over de twee muisjes op vakantie van Marianne Busser en Ron Schröder. Geschikt voor wat jongere kinderen. Maar er zijn met name wat langere verhalen die voor kinderen tussen 4 en 6 jaar erg leuk zijn om voor te lezen. 

Wat een heerlijk dik herfstboek, met verhalen over de natuur, samenzijn met familie en de grappigste dieren.  En ook over de troost van de regen. Want het weer doet veel met mensen. Tijdens de herfst kan het zowel onstuimig als zacht zijn. Soms nog een beetje warm, en soms ineens al heel koud. Maar vooral ook vaak nat!

Als het regent dan is al het stom dat ik denk stil

Floor de Goede
regen
Regen – Floor de Goede

Grappige verhalen zijn er bijvoorbeeld over de snotterende heks van Hanna Kraan en de mopperende vader in Bladermonster Bob van Lucas van de Meerendonk. Fiep houdt heel veel van de herfst maar haar vader niet. Die speurt het hele internet af naar een bladstofzuiger en het leuke bladermonster Bob is dan ook in groot gevaar! Wat een leuk, lang en fantasievol gedicht.

Och wat kan die man toch zeuren:

te koud of te warm, het is altijd wat.

Maar het allerergste, vindt hij,

zijn die rotblaadjes op het pad.

Lucas van de Meerendonk
het heerlijke herfstboek
Bladermonster Bob – Lucas van de Meerendonk

Heerlijke herfstwandelingen en spinnenwebben

Het heerlijke herfstboek is een gevarieerde verhalenbundel en een echte aanrader voor de boekenkast. Heerlijk samen lezen onder een kleedje op de bank. Met de haren gewassen. Net als het verhaal over Kolletje van Pieter Feller die na het buitenspelen nog een stukje spinnenweb in haar haar heeft. We krijgen gelijk zin in een heerlijke herfstwandeling!

Neem een kijkje op de website van Uitgeverij Moon voor meer achtergrondinformatie over de schrijvers en illustratoren!

En bekijk voor meer herfstboeken eens onze verzamelblog. Een handig overzicht, met creatieve knutselactiviteiten.

Specificaties Het Heerlijke Herfstboek

Auteurs: Annemarie Bon, Marianne Busser & Ron Schröder, Ruby Coene, Pieter Feller, Marjet Huiberts, Barbara Jurgens, Marloes Kemming, Hanna Kraan, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuyper, Lucas van de Meerendonk, Elisabeth Mollema, Mirjam Oldenhave, Nienke Peeters, Cora Sakalli, Pamela Sharon, Manon Sikkel, Carry Slee en Marieke Smithuis

Illustratoren: Marieke ten Berge, Linda van den Berg, Marie-José Bremer, Bonbiibiii, Stefan Yamá Cab, Sarah van Dongen, Floor de Goede, Annemarie van Haeringen, Ivan & Ilia, Hanneke de Jager, Gertie Jaquet, Eefje Kuijl, Michelle Leuveld, Mayon Middeljans, Nedda Nagel, Georgien Overwater, Annet Schaap, Kristel Steenbergen, Natascha Stenvert, Marije Tolman, Marijn van der Wateren en Barbara de Wolf

Uitgeverij Moon | 9789048861316 | september 2021 | 192 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.