Met plezier werken in het onderwijs – een boek voor leraren

Al jaren mag ik met veel plezier werken in het onderwijs. Dat gun ik alle leerkrachten en andere collega’s. Toch heb ik ook tijden gehad dat het plezier naar de achtergrond verschoof en stress de overhand nam. Dit boek gaat over het de baas blijven van stress en geeft handvatten aan (startende) leerkrachten in het onderwijs. De voorbeelden gaan met name in op het Voortgezet Onderwijs, maar zijn ook prima toepasbaar in het basisonderwijs.

Met plezier werken in het onderwijs

Met plezier werken in het onderwijs

Als docent werk je in een turbulente omgeving. Naast de nodige positiviteit die het werk met zich meebrengt, krijg je ook te maken met situaties waar negatieve energie in gaat zitten. Langdurig blootgesteld worden aan stress kan gevolgen hebben voor de psychische- en fysieke gezondheid. Hoe ga je daar als docent mee om?

Met plezier werken in het onderwijs stelt het positieve docentschap centraal. Het laat zien hoe je door proactief vorm te geven aan de inrichting van je eigen werk en loopbaanontwikkeling het vak boeiend houdt. Dit boek biedt naast achtergrondinformatie, ook praktische handvatten als: do’s en dont’s, casuïstiek en oefeningen in zelfzorg en empowerment. De kunst is om goed voor jezelf te zorgen zodat je gedurende je loopbaan elke dag met plezier aan het werk bent!

Opbouw van het boek

Met plezier werken in het onderwijs bevat een aantal hoofdstukken die allen ingaan op verschillende aspecten van het docentschap. Hierbij wordt afwisselend gebruik gemaakt van voorbeelden voor startende leerkrachten en al meer ervaren collega’s. De hoofdstukken zijn:

  • Een leven lang leraar
  • Significante leraren
  • Professionele schoolorganisatie
  • Langdurig ervaren stress en burn-out
  • Interacties met je leerlingen
  • Empowerment
  • In balans blijven

Een leven lang leraar

In dit hoofdstuk gaat William Buys, de auteur van Met plezier werken in het onderwijs, vooral in op je passie voor het leraarschap. Waarom ben je ooit het onderwijs in gegaan? Ik ben ietwat in de war door de snelle overstap die hij maakt naar het management en het horizontaal en verticaal bewegen binnen de functies in een school. Dit voelt niet helemaal passend op deze plek voor mij. Ik vind het leuk om de voorbeelden te lezen. Verhalen over bevlogen leraren kunnen niet vaak genoeg verteld worden. Het is een prachtvak!

Significante leraren

Dit deel van Met plezier werken in het onderwijs gaat over die ene leraar die je altijd is bijgebleven. Een heel helpende oefening om passie voor onderwijs weer te geven en enthousiasme voor het vak aan te boren. Ik moet wel een beetje lachen om de fysieke karakteristieken die genoemd worden in het voorbeeld “leuk gekleed zijn” is niet het eerste waar ik aan denk als ik het over mijn favoriete leraar heb. Interessant is ook de oefening om te bedenken voor welke leerling jij het verschil hebt gemaakt. Dit zorgt voor een gevoel van zelfvertrouwen als je hier over nadenkt. Ook geeft het een boost om morgen weer het verschil te gaan maken op school.

Wat mij opvalt is ook nu weer de vrij harde overgang naar het verschil in gender bij het onderwijzen aan kinderen. Voor mij komt dit echt uit de lucht vallen in dit hoofdstuk. Ik begrijp een zwak verband, dat je voor verschillende kinderen een significante leraar kan zijn, maar het voelt wat gezocht en hapsnap in dit boek.

Stress en burn-out in Met plezier werken in het onderwijs

In het vierde hoofdstuk van Met plezier werken in het onderwijs wordt ingegaan op langdurige stress bij leraren en de hoge burn-out cijfers. Dit is voor mij herkenbaar. Zowel persoonlijk, ik heb zelf lange tijd een burn-out gehad, maar ook in mijn team zie ik stress bij teamleden. Bewegen in je vrije tijd is belangrijk. Dit benadrukt de auteur in het voorbeeld ‘uit de praktijk’. Ik herken het beeld dat wordt geschetst dat je soms zo overprikkeld uit je werk komt, dat je de bank niet meer afkomt. Dit terwijl bewegen zo gezond en ontprikkelend is.

In het boek staat veel informatie over stress en burn-out, ook meerdere verklaringsmodellen worden genoemd en direct gekoppeld aan het werken in het onderwijs. Concrete tips lees ik niet echt, het is wat dat betreft meer een informatief hoofdstuk.

Empowerment en balans

Waar ik in het hoofdstuk Stress en burn-out de concrete tips wat gemist had, zie ik deze wel terug in de hoofdstukken empowerment en balans. Hierbij gaat het namelijk heel duidelijk om wat je zelf kunt doen om met meer plezier te werken in het onderwijs. De balans verschuiven naar ‘wat de omgeving doet’ en ‘wat ik zelf kan doen’ is helpend. Er zijn tips opgenomen om hier mee aan de slag te gaan met je collega’s. Ook de individuele leerkracht kan aan de slag gaan met de tips. Meerdere vragenlijst worden gebruikt, gekoppeld aan recente literatuur, om in kaart te brengen in hoeverre jijzelf in balans bent.

Met plezier werken in het onderwijs

Met plezier werken in het onderwijs – de basis

Ik vind Met plezier werken in het onderwijs een mooie basis voor startende leraren. Het is gericht op het Voortgezet Onderwijs, maar het gros is ook goed te gebruiken in het basisonderwijs. Het boek gaat niet erg de diepte in, het blijft regelmatig nog best aan de oppervlakte. De opmaak van het boek is prettig, al vind ik het gebruik van de pictogrammen bij de opdrachten niet van toegevoegde waarde. Samenvattend is het een aanrader voor startende leerkrachten die worstelen met balans en die zichzelf wat meer zelfvertrouwen en plezier mee willen geven voor de klas.

Specificaties Met plezier werken in het onderwijs

Auteur: William Buys | Uitgever: Lannoo Campus | november 2021 | paperback | 256 pagina’s | 9789401480956 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.