Adams Anatomie: alles over je lichaam in een grappig boek

Adams Anatomie is een grappig boek waarin je alles leert over je lijf. Ik vond de voorkant al erg grappig en deze toon houdt arts Adam Kay het hele boek vol. Van je hersens tot je huid en van bloed tot snot, alles komt aan de orde. Met serieuze feitjes, maar ook vol grapjes en fabels. De illustraties van Henry Paker maken het boek nog levendiger en laten ook heel precies zien hoe bijvoorbeeld je oor er van binnen uit ziet. Mijn zoon van 11 en ik hebben dit boek beide gelezen.

Adams Anatomie

De Anatomie

Alleen het woord anatomie geeft al aan waarom Adams Anatomie geschreven is, en ook waarom dat zo’n goed idee is. Ik herinner me de saaie biologielessen van school, of de genante seksuele voorlichting. In Adams Anatomie wordt dit onderwerp gewoon leuk gemaakt. Want hoe bijzonder en ook wel apart is ons lijf wel niet. Alles werkt, meestal als een geoliede machine. Dat is een wereldprestatie!

Het overzichtsplaatje van de functie van de organen in het begin van het boek is al heel handig. Want waar zijn je nieren nu precies voor, of je lever? En wist je bijvoorbeeld dat je huid tussen de 4 en 8 kilo weegt, of dat je echt oranje kunt worden als je teveel worteltjes eet! Maar Kay ontkracht ook allerlei fabels in het boek. Zo is het, jammer genoeg, niet waar dat het slecht is voor je ogen als je te dicht op de tv zit.

Serieuze zaken mooi uitgelegd

In Adams Anatomie wordt niet alleen je hele lijf uitgelegd, maar ook hoe bepaalde ziektes ontstaan. Diabetes, maar ook kanker: Kay legt alles uit. En hij bespreekt ook de therapieën zoals chemo en beenmergtransplantatie. Ik denk dat dat wel echt waarde toevoegt, omdat het soms als volwassene al lastig is om te weten hoe dat nu precies werkt.

En de dood komt ook aan de orde. Dit wordt trouwens niet biologisch uitgelegd (wat gebeurt er als iemand dood gaat). Maar meer psychisch: hoe ga je om met je verdriet en dat je houvast kan vinden aan mooie herinneringen aan die persoon.

Adams Anatomie is een aanrader

Het is denk ik wel duidelijk, Adams Anatomie is wat mij betreft echt een aanrader. Maar ook mijn zoon vindt het boek leuk en interessant. En dat is wel echt een compliment. Kay en Parker is het gelukt om een grappig boek te maken, met serieuze onderwerpen, zonder dat het kinderachtig wordt. Dus je wordt als lezer serieus genomen in de informatie, zonder dat het zwaar of saai is. Mijn zoon wil niks weten van seksuele voorlichting, hij vindt het bloedirritant. Maar door dit boek kan hij er toch iets van opsteken, zonder dat dat de boventoon voert.

Specificaties Adams Anatomie

Auteur: Adam Kay | Uitgever: HarperCollins | Illustraties Henry Paker | Vertaald door Angelique Verheijen | September 2021 | 9789402708455 | 405 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.