Mijn schaduw is paars – een prentenboek over genderidentiteit

Ik vind het fantastisch om te zien dat prentenboeken zo actueel zijn en echt met hun tijd mee gaan. Lastige onderwerpen worden ook voor jonge kinderen bespreekbaar gemaakt. ‘Mijn schaduw is paars’ is zo’n boek. Het gaat over gender. Wat als je je nu geen jongen of meisje voelt, maar iets daar tussenin?

Mijn schaduw is paars

Niet het een of het ander – mijn schaduw is paars

Mijn vaders schaduw
is zo blauw als een bosbes
en mijn moeders schaduw
is zo roze als kersenbloesem.

Dat is alles wat je kunt kiezen,
een 2 of een 1,
maar die van mij is heel anders,
die is allebei en geen van beide.

Zo start het boek ‘Mijn schaduw is paars’. En dat schetst al meteen het ‘probleem’ van het kind uit het boek. Want wat als mensen je toch dwingen te kiezen, wat moet je dan?

roze en blauw

Genderidentiteit: een actueel onderwerp

Het thema genderidentiteit is op dit moment heel actueel. Je ziet er steeds vaker iets over op televisie, of leest er iets over in een tijdschrift. Ook in het onderwijs komt dit onderwerp vaker dan vroeger aan bod. Er ontstaat meer oog voor mensen die zich anders voelen dan de standaard hokjes die nu genoemd worden. Want is het mogelijk om je niet alleen jongen of meisje te voelen? Kun je houden van voetballen en knutselen? Van dansen en treinen? Van eenhoorns en glitters en sport? Kun je sterk en zacht zijn tegelijk? ‘Mijn schaduw is paars’ stelt deze vragen op zo’n manier aan de kaak, dat je het hier al met kleuters over kunt hebben. En hoe fijn is het, als kinderen al op jonge leeftijd mee krijgen dat iedereen anders is, en dat het ook gewoon oké is om zo te zijn?

Een vrolijk boek met serieuze boodschap

Wat fijn dat Mijn schaduw is paars er is! Op het eind van het boek komen er steeds meer kinderen voor uit dat ze eigenlijk niet alleen maar roze of blauw zijn, maar dat er een heel spectrum aan kleuren is. Iedereen is anders, en mooi of goed zoals hij is. En als we dat van elkaar accepteren, dan is het leven een feestje!

Het boek ziet er ook uit als een feestje: vol kleur en vrolijkheid, met leuke karakters. Mijn dochter van 8 heeft dit boek even zelf uit de kast gepakt en gelezen, en snapte de boodschap heel goed. Dat heeft Scott Stuart, de schrijver van het boek, dus fantastisch gedaan. Want de wereld veranderen, begint al op jonge leeftijd….

gender

Specificaties ‘Mijn schaduw is paars’

Auteur: Scott Stuart | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgeverij: Pelckmans | 9789464019193 | juli 2022 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.