Lekker griezelen! Alex M. en de Boeken van de Nacht

Als je eens lekker wilt griezelen, dan kun je dat prima doen met Alex M. en de Boeken van de Nacht. Laat je door J.A. White meevoeren in dit magische sprookje. Het liefst natuurlijk op een herfstige avond of winterse nacht. Om helemaal in de sfeer te blijven. Wel voor kinderen vanaf negen jaar. Als je durft.

Alex M. en de Boeken van de Nacht

Wie is Alex M.?

Alex Miller is een buitenbeentje. Een nerd. Hij houdt geen dagboek bij, maar een nachtboek. Daarin staan verhalen. Griezelverhalen. Alleen, Alex wil geen nerd meer zijn. Hij wil zijn boeken van de nacht verbranden. Zo bewijst hij aan zichzelf dat hij echt kan veranderen. Dat denkt hij in ieder geval. In het New Yorkse flatgebouw waar hij woont loopt hij op weg naar de verbrandingsoven. Onderweg wordt hij door heerlijke geuren van zijn favoriete taart en zijn lievelingsfilms een appartement in gelokt. Als hij eenmaal binnen verandert de zaak volledig en dan is er geen weg meer terug. Voorlopig dan.

Het is maar goed is dat Alex M. zijn boeken van de nacht nog niet heeft verbrand want Natascha wil lekker griezelen. Zo worden de boeken van de nacht de basis van Alex’bestaan. Samen met de stugge Yasmin (‘Met een Y en zonder een E aan het eind’) wordt hij vastgehouden door de heks Natascha. Ze moeten voor haar werken. De belangrijkste taak van Alex is om Natascha iedere avond een griezelverhaal te vertellen. Net als bij de verhalen van 1001 nacht moet hij een griezelverhaal voorlezen. Overdag mag hij een verhaal verzinnen en opschrijven in de oneindige bibliotheek van het appartement.

Eenhoornmeisje

Op een dag komt hij de aantekeningen tegen van een kind dat eerder heeft vastgezeten. Alex noemt haar Eenhoornmeisje. Het lukt hem niet om een verhaal te verzinnen. Dus lees Alex verhalen voor uit zijn één van zijn nachtboeken. De lezer krijgt die verhalen ook mee en het zijn zonder uitzondering griezelverhalen. Als Alex klaar is met lezen, volgt er steevast een gesprek met de heks Natascha. Zij heeft weliswaar een paar rake opmerkingen en enkele waarheden, maar ook één grote leugen met vergaande gevolgen.

Gaat Alex het redden? Hoe komt het dat Yasmin zoveel weet? En waarom worden die verhalen verteld?

Alex M. en de Boeken van de Nacht

Griezelen met Alex M. vanaf negen jaar

Dit griezelverhaal is voor kinderen vanaf negen jaar. Eerder zou ik je niet willen aanraden, al is ieder kind verschillend natuurlijk. Dit leesboek of jeugdroman is zeer geschikt voor schrijvende kinderen. Het laat namelijk zien hoe je een verhaal schrijft. begrippen als ‘structuur’ en ‘interne logica’ worden uitgelegd en er worden voorbeelden gegeven. Wat ik soms wat vervreemdend vond werken is dat Alex M. en de boeken van Nacht van oorsprong een Engelstalig boek is. Het boek speelt zich ook af tegen de achtergrond van het huidige New York. Als je daar even niet op bedacht bent en je leest ineens de zin ‘Je leraar Engels is vast dol op je’ dan moet je even schakelen. Je moet je bedenken dat een Nederlandse of Vlaamse schrijver het dan niet over de leraar Engels, maar over de leraar Nederlands had gehad.

Ruimte voor de letter in Alex M. en de Boeken van de Nacht

Wat heel fijn is, is dat in Alex M. en de boeken van de Nacht er ruimte is voor de letter. Ik vermoed dat deze jeugdroman niet voldoet aan de criteria voor een ‘Groot-letter boek’, maar het zijn grotere letters dan ik gewend ben. Er zijn geen illustraties in het boek te vinden, maar wel grappige aantekeningen van het Eenhoornmeisje waardoor je een soort Droste-effect in het boek ontwaart. Een verhaal waarin verhalen staan en waar dan ook weer verhalen staan. Gek genoeg vond ik dat prima te volgen allemaal.

Alex M. en de Boeken van de Nacht is een kruising tussen Sherezade en Hans en Grietje 2.0 waar kinderen lekker in kunnen griezelen.

Enthousiast geworden?

Specificaties Alex M. en de Boeken van de Nacht

Alex M. en de Boeken van de Nacht

Schrijver J. A. White | Uitgever: Lannoo | Jaar van Uitgave: 2020 | ISBN: 789401468176 | Voor meer informatie kijk je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.