Sammie en het zwarte lammetje, Een boek voor beginnende leeshelden!

Sammie heeft het op school helemaal naar haar zin sinds Rosabelle haar hartsvriendin is. Maar dan beginnen ze met leren lezen. En dat vindt Sammie ontzettend moeilijk. Rosabelle kan meteen gewone boeken lezen en niet eens hardop. Maar Sammie moet van de juf baby-achtige boekjes lezen over een blij boerderijtje. Sammie wou dat ze toverkrachten had waardoor ze in één klap kon lezen! Zou een toverdrank haar kunnen helpen? Lees het in Sammie en het zwarte lammetje.

tijgerlezen querido

Sammie en het zwarte lammetje als onderdeel van de serie Tijgerlezen

Kinderen leren het gelukkigst lezen als ze zelf naar een boek grijpen, dat wijst onderzoek uit. Daarom heeft Querido de serie Tijgerlezen ontwikkeld. Vergelijkbaar met AVI-boeken, maar dan zonder de beperkende regels ten aanzien van woordgebruik of de lengte van de zinnen. Tijgerlezenboeken leggen de nadruk op humor en spanning. De boeken bieden variatie in moeilijkheidsgraad en zijn geschikt om voor te lezen en zelf te lezen. Tijgerlezen, waaronder dus Sammie en het zwarte lammetje, is ontwikkeld voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar.

Sammie en het zwarte lammetje als voorleesboek

sammie en het zwarte lammetje

Zoals de bedoeling is van de serie Tijgerlezen, is Sammie en het zwarte lammetje overzichtelijk en er worden geen moeilijke woorden of lange zinnen gebruikt. Er zijn veel ondersteunende illustraties. De teksten van de Tijgerleesboeken lopen soepel lopen en daarom moet een Tijgerboek (ook) altijd geschikt zijn als voorleesboek.
Het uitgangspunt van de serie is dat kinderen die met plezier lezen dat ook vaker zullen doen en zo aan hun ´leeskilometers´ komen. Met andere woorden, het leren lezen wordt hier niet aangestuurd vanuit een technisch stappenplan, maar door leesplezier. De serie is bedoeld voor kinderen tussen 5-9 jaar.

Het verhaal

In het eerste hoofdstuk stelt de ik-figuur uit Sammie en het zwarte lammetje zich voor. Sammie is zes jaar en iedereen noemt haar Draakje. Het belangrijkste is, aldus haarzelf, dat zij twee werelden heeft: de echte wereld en een fantasiewereld. Met een grappige zwart-wit tekening worden deze verschillen verduidelijkt. Sammies beste vriendin Rosabelle uit de echte wereld kan al heel goed lezen. Thuis oefent Sammie met voorlezen aan haar echte beste vriendin Maria uit haar fantasiewereld. Ze leert lezen uit een boek dat gaat over een zwart lammetje dat ze Kabouter noemt.

sammie en het zwarte lammetje

Sammie is jaloers op Rosabelle die samen met haar vriendin Clara al heel goed kan lezen, maar Rosabelle en Clara zijn op hun beurt jaloers op Sammies fantasiewereld, wanneer ze spannend vertelt dat ze door het zwarte lammetje achterna gezeten wordt. Als Sammie er op een dag achterkomt dat het zwarte lammetje verdwenen lijkt de zijn, haalt ze alles (lees: een superheldenpak van Batman) uit de kast om hem weer terug te vinden.

Het leuke van Sammie en het zwarte lammetje is het door elkaar heenlopen van de twee werelden van Sammie. Een boek dat ik als kind met een zaklamp onder de dekens in één avond uit zou willen lezen!

Specificaties:

Auteur: Abby Hanlon | Uitgever: Querido | Vertaald door Edward van de Vendel | 9789045124902 | september 2020 | 152 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

sammie en het zwarte lammetje
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.