Hoe ouder hoe mooier, een boek voor veertigplusvrouwen

Anouk: Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman, je kent ze misschien samen nog wel van de serie Rozengeur & Wodka Lime, hebben samen een platform opgericht voor ‘veertigplusvrouwen’. En ze schrijven samen boeken voor deze groep vrouwen, waarbij Hoe ouder hoe mooier het nieuwste boek is. Ik ben zelf net 40, dus dook in dit boek over de tweede helft van mijn leven.

hou ouder hoe mooier

De overgang

Na een prachtig gedicht van schrijfster Marianne Williamson, begint het boek bij de overgang. Het hoofdstuk heet ‘Bij het verlaten van de tunnel die de overgang heet’. Maar eigenlijk gaat het vooral over de overgang zelf. Later in het boek gaat het over de fase na de overgang. In Hoe ouder hoe mooier worden (medische) feiten, tips, persoonlijke verhalen van Isa en Medina afgewisseld. Ook interviewen ze een aantal krachtige oudere dames zoals Neelie Kroes en Lilianne Ploumen. Dat maakt het boek afwisselend. Waar het hoofdstuk over de overgang meer gaat over overgangsklachten en oplossingen. Gaat het in het hoofdstuk over de periode na de overgang meer over werk, zelfontplooiing en feminisme. Interessant om te lezen is hoe bijvoorbeeld Neelie Kroes en Rahma el Mouden vanuit haar Marokkaanse achtergrond kijken naar werk en de rol van vrouwen hierin.

boek

Fysieke en mentale gezondheid

In het boek worden ook een aantal medische zaken genoemd waar je op moet letten boven je 50e. Voor mij zijn dat nieuwe inzichten. Het vrouwenhart blijkt bijvoorbeeld echt anders te werken dan dat van een man. En niet alle cardiologen, vertelt cardioloog Angela Maas, zijn zich daar bewust van. En hoeveel weet jij bijvoorbeeld over jouw cholesterol level en osteoporose oftewel botontkalking?
Voor je mentale gezondheid staan in Hoe ouder hoe mooier verschillende oefeningen. Oefeningen om stress de baas te worden bijvoorbeeld. Maar ook hoe je vriendelijker naar jezelf en daarmee ook naar anderen kan zijn. Dit zijn mooie oefeningen: ze lijken me voor iedereen geschikt en niet alleen voor veertigplusvrouwen.

hou ouder hoe mooier

Voeding en seks

Het laatste deel van het boek gaat over gezonde voeding en over seks. Want het veranderen van je lichaam, de hormoonspiegel en bijvoorbeeld slapeloosheid kan impact hebben op je seksleven. En voeding kan juist fitheid en emotionele stabiliteit vergroten, of juist niet. Daarmee staat er in Hoe ouder hoe mooier allerlei informatie en ervaringen. Zelfs Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van de PvdA vertelt in het boek over haar seksleven na de overgang. Die openheid, en het delen van ervaringen vind ik mooi aan dit boek. Het laatste hoofdstuk gaat over empowerment van vrouwen, en dat gaat eigenlijk door het hele boek heen.

hoofd

Hoe ouder hoe mooier: 10 boeken in 1 gestopt

Halverwege het boek staat in hoofdstuk 4 ‘Struin er vooral lekker in rond en kies wat voor jou past en wat je aanspreekt.’ Ik denk dat dat een goed advies is voor het hele boek. In Hoe ouder hoe mooier worden zoveel onderwerpen aangeraakt, dat ik soms een beetje de weg kwijtraak in het boek. Het gaat van feiten, naar ervaringen, naar interviews, naar oefeningen. En dat over zoveel grote thema’s. Eigenlijk is geprobeerd 10 boeken in 1 te schrijven. En daarmee is het voor mij niet een lekker verhaal om achter elkaar te lezen. Maar erin struinen, te kijken bij de onderwerpen die voor jou spelen, dat kan wel heel waardevol zijn!

hou ouder hoe mooier

Over Isa Hoes en Medina Schuurman

De schrijvers van Hoe ouder hoe mooier zijn beide actrices en hebben het platform I’M opgericht. Op dit platform willen zij 40+ vrouwen inspireren en informeren over het ouder worden en anders te kijken naar deze fase. Samen schreven zij al meerdere bestsellers over dit onderwerp. Isa Hoes schreef zelf nog een bestseller over haar man Antonie Kamerling, maar bijvoorbeeld ook een dichtbundel en een kinderboek samen met haar dochter Vlinder.

Specificaties Hoe ouder hoe mooier

Auteurs: Isa Hoes & Medina Schuurman | Uitgeverij: Kosmos | 9789021577548 | Augustus 2020 | 208 pagina’s | Meer informatie vind bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.