Hyperventilatie angst en paniek. Een inzicht plus hulpmiddelen

Hyperventilatie, angst en paniek. In de ontwikkeling van jeugdige naar volwassene heb ik hier veel last van gehad. En gek genoeg. Nu, in tijden van de overgang, komt het net zo hard weer terug. Bij presentaties bijvoorbeeld sloeg de angst mij om de keel, terwijl ik dat al jarenlang doe. Ik kon het niet plaatsen. Misschien had corona er ook iets mee te maken? De combinatie van techniek beheersen en presenteren tegelijk? Mijn schoonzus zei dat het ook met de overgang te maken heeft. Maar goed. Uiteindelijk doet het er niet toe. Ik zat ermee. En net op dat moment kreeg ik het werkboek hyperventilatie, angst en paniek in handen. Dat heeft mij geholpen. Hopelijk werkt het voor jou ook.

Hyperventilatie angst en paniek

Hyperventilatie, angst en paniek, wat is het?

Door het werkboek heb ik meer inzicht in hyperventilatie, angst en paniek. Er blijken twee vormen van hyperventilatie te zijn. Een acute en chronische vorm. De oorzaak van hyperventilatie heeft vaak een psychische achtergrond. Voor mij ontstond mijn angsten en paniek toen ik ongeveer 18 was. Als ik drukke winkels binnen ging kreeg ik het benauwd van alle mensen. Mijn adem werd ontnomen, ik werd licht in het hoofd en viel bijna flauw. Voordat dit gebeurde was ik de winkel al uitgelopen. Op een gegeven moment durfde ik bijna niet meer naar buiten. Waardoor ik bijna straatvrees ontwikkelde. Dit is gelukkig niet gebeurd. Ik heb een paar keer gesproken met een psycholoog en daarna had ik geen last meer van angstaanvallen. Maar, nog steeds ben ik niet dol op veel mensen op een hoopje. In die zin was corona niet alleen vervelend voor mij.

Wat biedt het werkboek?

Het werkboek hyperventilatie, angst en paniek is geschreven door Katrien Geeraerts en Nicole Smit, respectievelijk hartcoherentietrainer en hyperventilatiecoach. Beiden zijn ook ervaringsdeskundigen. Het boek is opgebouwd uit 3 delen: theorie, inzicht en levensstijl. Volgens hen is kennis en inzicht de eerste stap om ergens aan te werken. In het eerste deel wordt aangegeven wat hyperventilatie, angst en paniek is. En ook hier komt het voor mij inmiddels bekende reptielenbrein weer aan de orde. Daarnaast informatie over stress en burn-out. En dat er verschillende categorieën angsten zijn. Paniek is de meest extreme vorm van angst. In het tweede deel leer je inzicht te krijgen in je patronen. Het advies is om een dagboek bij te houden. Tot slot gaat het in het laatste deel over je levensstijl: voeding beweging, slaap. Je leert hoe je je ademhaling aan kan passen. Vaak is er namelijk sprake van een verkeerde ademhaling.

Door je brein anders te leren gebruiken, het te herprogrammeren en bepaalde delen meer te ontwikkelen kies jij er eigenhandig voor om gelukkiger te zijn

prof. dr. Steven Laureys

Ademhalingsoefening

De belangrijkste opbrengst van het werkboek hyperventilatie, angst en paniek is, voor mij, de ademhalingsoefening. Of zoals dat heet de hartcoherentie. Dat heeft mij in korte tijd (binnen 2 weken) geholpen en ik was meteen van mijn angst af. Het is vergelijkbaar met meditatie, maar dan korter. Eigenlijk is het de bedoeling dat je de ademhalingsoefening iedere dag blijft doen. Doe ik al niet meer, omdat het niet meer nodig is. Zodra ik merk dat ik weer last van angsten krijg, zal ik hier zeker op teruggrijpen. Belangrijke eyeopener voor mij was dat blijkbaar je hart signalen geeft aan je brein, in plaats van andersom. Hierdoor is het dus mogelijk om je angsten onder controle te houden door je ademhaling onder controle te houden.

Tot slot

Ook interessant om te lezen dat hyperventilatie, angst en paniek vooral voorkomt bij doorzetters. Hardwerkende vrouwen en mannen dus met een te drukke agenda. Daarnaast zijn het mensen met een grote en intense interne belevingswereld. Dagelijks strijden ze tegen hun interne dialoog. En tot slot zijn er ook nog mondmaskertips. Want, als iets je de adem ontneemt is het dat wel. Zeker als je verkeerd adem haalt.

Specificaties werkboek hyperventilatie, angst en paniek

Uitgeverij: Manteau | Auteur: Katrien Geeraerts en Nicole Smit | 9789022337684 | januari 2021 | 192 pagina’s | Educatie en mindful |Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Hyperventilatie angst en paniek
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.