Het hoofd van Marieke, een kijkje in de binnenkant

De afgelopen weken heb ik veel gesprekken met mijn oudste dochter. Op logopedie leert ze veel nieuwe woorden en die stoppen we in, wat ik noem, een schatkistje. Dat is een speciale schatkist in je hoofd waar je telkens nieuwe woorden verzamelt en leert. Daarnaast hebben we ook een emmertje in ons hoofd. En alles wat je meemaakt, alle prikkels, zijn een druppel. En soms is dat emmertje zo vol dat het opeens overstroomt. Dan kan je soms wat heftiger reageren. En als het emmertje dan weer leeg is, komt het allemaal weer goed. Het prentenboek Het hoofd van Marieke, sluit perfect bij ons aan momenteel!

Het hoofd van Marieke

Het hoofd van Marieke

Het hoofd van Marieke heeft een spannende, vreemde binnenkant. Daar laat ze haar gedachten de vrije loop. Kijk maar eens in je eigen hoofd! Je hebt vast ook griezelige gedachten, reuzemoeilijke piekervragen, grappige fantasietjes en… geheimen die je aan niemand vertelt. Het hoofd van Marieke is een filosofisch prentenboek met quasi-kinderlijke tekeningen in kleur. Siska Goeminne mocht in het hoofd kijken van Marieke. Over de fantastische binnenkant schrijft ze net zo spontaan en direct als Marieke denkt.

Yvonne Jagtenberg (1967) maakt de verborgen fantasie van Marieke in sobere en speelse prenten zichtbaar. Een bekende naam, ze schreef en tekende veel prentenboeken. Je kent vast de boeken van Hondje of Balotje. Hondje, de enige echte werd verkozen tot één van de Best Verzorgde Boeken 2016 én bekroond met het Zilveren Penseel 2016. Ook schreef zij het prentenboek Mijn wonderlijke oom, waar ze in 2019 een Gouden Penseel voor ontving, én Hup Herman, waar ze in 2020 een Gouden Penseel voor heeft gekregen. Yvonne Jagtenberg was een paar jaar werkzaam in de beeldende kunst voordat ze de overstap maakte naar het schrijven en illustreren van kinderboeken. In 2002 ontving Jagtenberg het Charlotte Köhlerstipendium voor haar gehele oeuvre.

Cogito ergo sum

Ik denk, dus ik ben

René Descartes

Denken denken denken

Onze oudste dochter is een echte beelddenker en ontwikkelt op haar eigen manier. Daarbij kan ze soms hulp gebruiken. Vandaar dat we bezoekjes aan logopedie brengen, en vandaar mijn beeldende uitleg over de schatkist en emmertje in je hoofd. Het hoofd van Marieke sluit zo goed aan op deze bewustwording. Want waar en waarom denken we? En welke diversiteit is er? Je kan naast fijne gedachten ook stoute, bange, verdrietige en veel meer gedachtes hebben! Niemand kan het zien, ja misschien aan je gezicht. Maar niemand weet echt wat jij denkt. Wat ook een goede bewustwording is voor volwassenen in je relaties.. Spreek je uit als je wilt dat iemand je begrijpt.

Het hoofd van Marieke is een filosofisch boek. Het bespreekt en roept bepaalde vraagstukken op die niet alleen voor kinderen interessant zijn. Tegelijk is het heel tastbaar gemaakt door de eenvoudige teksten en de passende illustraties. Het is heerlijk om dit boek samen te lezen en mee te gaan op de gesprekken die naar voor komen. Laat die hersens maar kraken, laat het perspectief groeien, en duik in het hoofd van Marieke.

Feestelijke heruitgave

Het hoofd van Marieke is een feestelijke heruitgave. In 2001 debuteerde Siska Goeminne met dit boek. Ze schreef het na een gesprek met haar oudste dochter Marieke. Inmiddels is Marieke nu ook een mama die dezelfde gesprekken met haar kindje kan voeren. Bijzonder dat dit boek al zo lang geleden is uitgebracht. Ik ga zelfs even twijfelen of we al echt weer in 2021 leven. Dat maakt bij mij weer andere gedachten los in mijn hoofd. Iets met time flies…

Ik ben blij met deze heruitgave van dit boek Het hoofd van Marieke! Het is daardoor onder de aandacht gekomen bij mij. Een fijn filosofisch prentenboek is het, wat toegankelijk is voor velen denk ik. Het is geen zware filosofie, het is een aangename prikkel tot denken en wat denken nou is. En als je denkt dat deze review klaar is, dan heb je dat goed gedacht.

Specificaties Het hoofd van Marieke

Auteur: Siska Goeminne | Illustrator: Yvonne Jagtenberg | Uitgever: Davidsfonds infodok | Jaar van uitgave 2001 | Feestelijke herdruk 2021 | 28 pagina’s | 9789002274138 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.