Kunst voor kleintjes, een schuifboekje met vormen

Eigenlijk zijn wij wel officieel thuis uit de harde karton boekjes. Er liggen er nog enkele waar mijn dochters geen afscheid van kunnen nemen. Toch blijft iets in deze boekjes mijn dochters aan trekken. En mij ook! Toen ik Kunst voor kleintjes, een schuifboekje met vormen van Clavis in mijn handen had kon ik niks anders dan deze meenemen ter recensie. Want dit is zo gaaf, en past helemaal binnen mijn geliefde thema kunst. Mijn jongste dochter heeft dit thema op school en wilde meteen de Mondriaan induiken op de voorkant. Duiken jullie mee?

Kunst voor kleintjes, een schuifboekje met vormen clavis schuifboek schuifjes baby kunstenaar mondriaan kandinsky thema doesburg delaunay taeuber-arp hard karton cadeautip samenvatting voorkant cover omslag kader inkijkexemplaar

Kunst voor kleintjes, een schuifboekje met vormen samenvatting

Kennismaken met kleuren en vormen in de kunst wordt nog leuker met interactieve boekjes die kinderen uitnodigen om zelf de plaatjes te veranderen. Dit boek mag eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast!

Een bijzonder schuifboekje voor kunstminnaars vanaf 2 jaar. Kennismaken met vormen in de kunst wordt nog leuker met een interactief boekje dat kinderen uitnodigt om zelf de plaatjes te veranderen.

kunstenaar kinderboek jonge kids museum theo van doesburg intercatief schuifjes hard karton clavis

Vanaf welke leeftijd is Kunst voor kleintjes?

Zoals de tekst hierboven al aangeeft, dit boekje is voor kunstminnaars vanaf 2 jaar. Maar, en daarom start ik ook met dit onderwerp in mijn recensie, het is veel ruimer in te zetten! Ook jongere kids zullen dit prachtig vinden, net zoals de iconoclasten of de nog niet ontwikkelde kunstliefhebbers. Uiteraard zullen jonge kinderen lekker met hun mond ook dit boek willen lezen. Het is van hard karton dus het kan best wat hebben, helemaal bestand is het natuurlijk niet. Maar de kunstwerken die gekozen zijn bevatten veelal primaire kleuren en laat dat nou juist hetgeen zijn wat jonge kinderen al vroeg zien. Daarbij volgt er een reactie of een actie, het schuifje, en dat sluit ook haarfijn aan bij de jongere doelgroep. Kunst voor kleintjes is wat mij betreft onder begeleiding ook dus leuk voor iets jonger dan 2 jaar.

En iemand van 2 is vaak nog geen kunstminnaar. Hoe graag ik dit ook zou willen, de kennis en ervaring is nog niet opgebouwd. Alhoewel kunst natuurlijk in vele vormen voorkomt. Ik heb het nu dan ook specifiek over de klassieke kunstwerken die gebruikt zijn in Kunst voor kleintjes. De 5 schilderijen zullen misschien op die van Mondriaan nog niet gezien zijn. Maar dankzij dit boek wel! Kinderen leren echt te duiken in een kunstwerk, de vormen en kleuren. En dat ankertje zal zich altijd vastzetten in het jonge rijkelijke te vormen brein. Op jonge leeftijd kunst en cultuur aanbieden groeit later uit tot mooie kunstminnaars. En zo niet, dan is het gewoon een tof boekje met vormen en schuifjes. Jouw feestje :).

kunstenaar kinderboek jonge kids museum  sophie taeuber-arp intercatief schuifjes hard karton clavis

Kunstenaars

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig met welke kunstenaars jij en je kind kennis gaan maken in Kunst voor kleintjes? Hier komen ze:

  • Piet Mondriaan
  • Theo van Doesburg
  • Robert Delaunay
  • Sophie Taeuber-Arp
  • Wassily Kandinsky

Het lijkt me zo leuk om zo’n boek samen te mogen stellen. Te zoeken naar kunstwerken met sprekende vormen en kleuren. Wat mij betreft is degene die dit gedaan heeft daar ook goed in geslaagd. Het is een mooie mix geworden van diverse kunstwerken met de gedeelde factor van vormen.

Heel leuk ook dat achterin Kunst voor kleintjes de kunstwerken nogmaals uitgelicht staan met een bronvermelding. Dat geeft dit boekje net wat meer aangename diepgang mocht je dat willen. Ook voor de volwassen lezers is dat namelijk leuk. Op de een of andere manier heb ik een soort van blinde vlek voor Kandinsky zijn voornaam. Ik ben best bekend met deze kunstenaar, maar zijn voornaam lijkt altijd als sneeuw voor de zon uit mijn brein te verdwijnen. Wie weet dat het nu wel in mijn hoofd geprent staat.

kunstenaar kinderboek jonge kids museum theo van doesburg intercatief schuifjes hard karton clavis kunst voor kleintjes robert delaunay

Boeken over kunst voor kinderen

Ik zet me actief in op StoerLeesVoer om boeken met het thema kunst aan te bieden. Voor jong en oud, en gelukkig doen andere teamgenoten mee. Want er zijn zoveel toffe boeken. Voor de echt jonge lezers is het aanbod wat beperkter. Maar dankzij Kunst voor kleintjes kan ik nu dit heerlijke interactieve boekje toevoegen aan mijn verzamelblog.

Kunst voor kleintjes is echt een fijn boek voor de allerjongste luisteraar. Het is interactief, door middel van een schuifje zet je een actie aan in het kunstwerk. De tekst ernaast is elke keer in een andere kleur en voegt iets leuks toe. Het bevat simpele herkenbare woorden, een mild filosofische inslag door middel van vragen. En dan de toevoeging op het einde van de kunstwerken met bronvermelding. Ik ben fan van dit toffe boekje en mijn dochters van 5 en 10 snappen helemaal waarom.

Andere boekentips

Logisch dat ik hierboven jullie doorstuur naar mijn giga verzamelblog met boeken in thema kunst. Maar ik begon deze recensie dat er nog een paar hard karton boekjes in huis echt niet weg mogen. Welke dat zijn? Dat zijn mijn andere leestips die passen bij Kunst voor kleintjes.

Specificaties Kunst voor kleintjes

Naar een idee van Sandrine Andrews | Uitgever Clavis | Originele titel in het Frans tralal’Art. Les formes | Maart | 2020 9789044838039 | 10 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, online bij uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.