Kunstknallers, een boek met grote kunst voor kleine kenners

Welkom in een museum vol Kunstknallers! Dit boek van groot formaat, bevat grootse kunstwerken voor jonge kenners. Vanaf ongeveer 5 jaar is dit een boek vol kunst, wat verre van saai is. Met niet saai wordt bedoelt: weinig grote mensenwoorden en zonder stoffige informatie. Dit boek is sprankelend en plezierig, je mag dansen en zingen tussen de kunstwerken! Vergaap je aan de pracht en praal, of giechel om de twists waarmee dit boek speelt.

hoofd Kunstknallers

Kunstknallers

10 jaar geleden bracht Thaïs Vanderheyden voor het eerst een Grote Kunst voor Kleine kenners-boek* uit waarmee ze kinderen op een humoristische en verfrissende manier met de grootste meesterwerken uit de schilderkunst laat kennis maken. Ze maakte hiervoor grappige ‘junior’ versies van beroemde kunstwerken. Uiteraard met het originele werk ernaast en een anekdotisch verhaal over het schilderij, de schilder, het onderwerp of de stijl. In de loop van die tien jaar verschenen er maar liefst 4 boeken in de reeks en veroverde Grote Kunst de hartjes van kleine kenners over de hele wereld. Eindelijk is er nu een Best-of-Grote-Kunst-voor-Kleine-Kenners’ te koop, namelijk ‘Kunstknallers’! Met de allermooiste schilderijen uit de hele reeks én enkele gloednieuwe meesterwerken. We wandelen door een ingebeeld museum waar het allerleukste uit de kunst is samengebracht.

Kunstknallers is dus een best-of-editie van de boekenreeks Grote kunst voor kleine kenners. Thaïs Vanderheyden studeerde kunstgeschiedenis en volgde tekenles aan de academie van Brugge. In 2009 vond ze maar geen geschikt ontwerp voor het geboortekaartje van haar tweede zoontje, dus maakte ze er zelf maar een. Een hobby werd daarmee ook geboren. Ondertussen heeft ze van haar hobby haar beroep kunnen maken. Ze tekende en schreef meerdere succesvolle kinderboeken, zoals Spiekpietjes* en De warenhuismuisjes*. Van haar werk verschenen al vertalingen in het Frans, het Chinees, het Koreaans en het Italiaans. Voor ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ combineerde ze haar opleiding als kunsthistorica met haar tekentalent en bracht ze kunst zo dichter dan ooit bij jonge kinderen.

Recensies van Thaïs Vanderheyden op onze boekenblog:

Welkom

Welkom in mijn museum vol Kunstknallers. Dit Kunstknallers-museum werd speciaal voor kinderen gebouwd en volgestopt met de allermooiste meesterwerken van de hele wereld. Wat het niet is: saai, met veel grote-mensenwoorden en informatie die je eigenlijk niet wil weten. Wat het wel is: sprankelend en leuk, met grappige verhaaltjes die bij de schilderijen horen en met veel pluizige dieren en kleurrijke details. In dit museum hoef je niet rustig te doen of stil te staan. Je mag hier dansen, zingen en gillen, want kunst is een echt feest!
Kom, we gooien de deuren open en gaan naar binnen. Dan kan je het zelf zien.

Kunstknallers

Kennismaken

Een warm welkom dus voor een ieder die een voet wilt zetten in dit bijzondere museum! Voor mij was dit een eerste kennismaking met Thaïs Vanderheyden. Ik heb dit boek blanco aangevraagd, puur op cover en thema. Ik draag het thema kunst een zeer warm hart toe en eigenlijk wil ik elk boek graag op onze boekenblog hebben. Kunstknallers is geschikt vanaf 5 jaar en weer een totaal ander soort kunstboek dan dat ik gewend ben. Ik dacht eerst dat de kunstwerken weer wat aangepast waren in verband met beeldrechten. Maar ik had er niet meer naast kunnen zitten.

Kunstknallers is een best-of-editie van de boekenreeks Grote kunst voor kleine kenners. Thaïs Vanderheyden heeft namelijk bekende kunstwerken omgetoverd tot haar interpretatie, vol pluizige en toffe dieren. Voor mij als volwassene was het echt even wennen. Eerst dacht ik dus dat het een beeldrechten dingetje was, dat gebeurd vaker in kunstboeken. Maar tot mijn verrassing staan er ook afbeeldingen van het originele kunstwerk bij! Langzaam begin ik te snappen wat Thaïs Vanderheyden hier voor iets unieks gedaan heeft. Het is écht een boek voor jonge kenners. Want zodra mijn dochter van 8 dit boek in haar vizier heeft, smult ze van alle dieren in de kunstwerken.

Herkenbaar en toegankelijk

Waar ik soms nog een beetje een ongepast gevoel krijg bij sommige aanpassingen van de door mij geliefde en kenmerkende kunstwerken, zo geweldig vind mijn dochter het. De teksten die erbij staan zijn echt heel leuk en heel erg passend voor de doelgroep. En langzaam aan verdwijnt mijn ongepaste gevoel en verandert het in waardering. Het kunstwerk van Pieter Bruegel de Oude, De Kinderspelen, is gewoon erg tof. In plaats van mensen heeft Vanderheyden overal kleine kleurige varkentjes geschilderd. Kunstknallers weet mij als volwassene dus ook te verrassen en vermaken.

En wat ik ook heb gemerkt… Doordat de kunstwerken zo toegankelijk zijn, wordt er een soort van ankertje der herkenning aangelegd. Zo zag mijn dochter eerder in een ander kunstboek van Klimt – De kus, en ze legde de link toen ze in Kunstknallers de versie van Vanderheyden zag! Door op deze speelse en toegankelijke manier kunst te presenteren, wordt er dus een basis gelegd in herkenning naar de “echte” werken. En dat is natuurlijk geweldig. Hoe vaak worden er geen associaties gemaakt naar kunstwerken en zo trainen kinderen zichzelf om echt te kijken naar kunst en herkenningspunten te zien. Kinderen worden uitgedaagd om goed te kijken naar een kunstwerk.

En ook volwassenen kan ik zeggen. Ook ik vergelijk en kijk. Wat maakt een specifiek kunstwerk nou herkenbaar? Dat zijn leuke en boeiende vraagstukken.

Viva la kunst!

Kunstknallers is weer een uniek boek in het thema kunst voor kinderen. De toegankelijkheid van het boek is echt opvallend. Nergens is het stoffig, en overal is het speels. Het trekt kinderen echt in de bladzijden. De teksten zijn inderdaad goed voor de doelgroep, maar zijn niet kinderachtig. Zo wordt bij De schreeuw van Munch benoemd dat dit: “Een van de beroemdste schilderijen van de hele wereld is. Meneer Munch schilderde zichzelf toen hij zich verdrietig en verward voelde”. Daarna komt de uitleg waarom hij zo verdrietig was. Ik vind dit echt heel tof gedaan, wel bespreken waarom maar op een manier waardoor kinderen het ook echt aanspreekt.

Zoals gezegd moest ik als volwassene even wennen aan de illustraties in Kunstknallers, maar ik ben om. Het is een toffe manier om kinderen naar kunst te laten kijken, om herkenningspunten en stijlen te herkennen. Om ze uit te nodigen. En het werkt gewoon voor kinderen. Vanderheyden brengt kunst echt naar de kinderen toe. Die kijken nou eenmaal graag naar lieve dieren met sprekende kleuren. Het ‘Zotte snoeten en gekken bekken: portretten’- hoofdstuk kan rekenen op veel gelach van mijn dochter. Door die titel kijkt ze direct anders naar portretten. Hoe kijkt iemand en inderdaad, wat is het soms een gekke bek. Daarnaast ben ik wel blij dat de originele kunstwerken wel toegevoegd zijn want ook daarvan vind ik het belangrijk dat kinderen deze zien.

Kunstknallers is wat ons betreft onmisbaar in jouw museum van kunstboeken voor kinderen!

Thais Vanderheyden over Grote Kunst voor Kleine Kenners

Specificaties Kunstknallers

Auteur en illustraties: Thaïs Vanderheyden | Uitgever: de Limonadefabriek | December 2022 | 9789463889407 | 56 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier naar Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.