Mag ik me even voorstellen? Een prentenboek met unieke beroepen

“Wat wil jij later worden als je groot bent?”. Die vraag krijgt menig kind met grote regelmaat al voor de kiezen zodra het kan lopen en spreken. Er zijn kinderen bij die meteen al een antwoord hebben. En dat antwoord kan heel realistisch zijn, of totaal niet. Zoals hier thuis, mijn ene dochter wil regenboogsuperheld worden en de ander astronaut-politie. Maar er is ook een groep kinderen die echt geen idee hebben, en zelfs mild in de stress schieten. Wat? Toekomst? Moet ik dat nu al weten? Het is dan ook goed om thuis en in de klas boeken te hebben die dit onderwerp leuk behandelen. Mag ik me even voorstellen? is een prentenboek met unieke beroepen.

Mag ik me voorstellen? kerstin zabransky beroepen prentenboek clavis werk later als je groot bent voorkant boek cover omslag lestips samenvatting inkijkexemplaar

Mag ik me even voorstellen? samenvatting

Hallo, mag ik me even voorstellen? Ik ben een goochelaar. Ik laat dingen zien die eigenlijk niet kunnen. Vol verwondering kijken mensen naar mijn trucs. Trucs kun je kopen in een goochelwinkel, je kunt ze zelf verzinnen, of je kunt natuurlijk … een vleugje magie gebruiken. Een bijzonder boek dat inzoomt op mensen met opvallende beroepen. Duik je mee in het leven van de boswachter, de clown en de archeoloog? Voor nieuwsgierige en leergierige kinderen vanaf 4 jaar.

Welke beroepen zitten er in dit prentenboek van Kerstin Zabransky

 • Goochelaar
 • Fotograaf
 • Uitvinder
 • Clown
 • Architect
 • Poppendokter
 • Chef-kok
 • Detective
 • Boswachter
 • Archeoloog
 • Astronaut
 • Kunstenaar

Later als ik groot ben

De keuze is reuze tegenwoordig! Jongens en meiden kunnen in principe alles worden als ze groot zijn. Gender speelt niet meer een rol, alleen hoogstens de financiële middelen. Maar ook qua studiebeurs is er tegenwoordig veel mogelijk. Het enige wat echt bepalend is, is de aanleg van een kind voor bepaalde dingen. Maar zelfs daarin is er tegenwoordig een oplossing. De architect in Mag ik me even voorstellen? moet bijvoorbeeld goed kunnen rekenen. Maar zoals we in het boek zien, staat er een rekenmachine bij. Dus het begrip rekenen kan ook ruim genomen worden, en hulpmiddelen kunnen ingezet worden.

Mag ik me even voorstellen? bevat veel leuke beroepen die niet standaard voorbij komen in boeken over beroepen. Dat maakt dit boek erg leuk als aanvulling over dit onderwerp. Daarbij zijn de personen erg divers en inclusief. Mannen en vrouwen wisselen elkaar af, net zoals huidskleur. Heel belangrijk in hedendaagse boeken. Kinderen moeten niet geremd worden door ouderwetse rollenpatronen.

Dat gezegd vind ik als volwassene het boek Mag ik me even voorstellen? wel echt ouderwetse elementen bevatten. En niet per se leuk retro. Zo gaat een goochelaar altijd goed gekleed en heeft alleen trucs uit het jaar 0. De fotograaf heeft weinig tot geen hedendaagse camera’s. Een GoPro, 360 cam en meer mis ik. De uitvinder zou vaak een wetenschapper zijn en zo kan ik nog even doorgaan.

Illustraties en tekst

Tekst en illustraties in Mag ik me even voorstellen? zijn van Kerstin Zabransky. En de illustraties vind ik een sterk punt! Deze zijn echt heel sprekend en opvallend. Ze zijn trouw aan wat ze uitbeelden. En wederom een applausje voor de inclusiviteit en diversiteit in het gebruik van mensen. De verzameling aan items en beelden die bij een beroep gekozen zijn, zorgen voor een speels geheel in vormgeving. Er is veel te zien voor kinderen zonder dat er nog teksten voorgelezen hoeven worden.

Voorlees- en lestip: laat het kind, of kinderen, raden welk beroep er wordt afgebeeld nog voordat je dit zegt! Aan de hand van de illustraties.

De teksten zijn beknopt en daardoor passend bij een jonge doelgroep. Toch vind ik het wel hier en daar te simpel of te kort door de bocht. Ook jammer dat bij archeoloog niet de beroemde stenen bij hun naam genoemd worden. Nu staat er: “deze stenen zijn wereldberoemd”. Kleine moeite om Stonehenge erbij te vernoemen. Ook jonge kinderen vinden dit leuk om als verdieping te horen.

mag ik me even voorstllen? detective kerstin zabransky beroepen prentenboek clavis werk later als je groot bent boek lestips samenvatting inkijkexemplaar

Voor welke leeftijd is Mag ik me even voorstellen?

Door het onderwerp en simpelheid is dit prentenboek al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het is een leuke verzameling van unieke beroepen geworden. Het geeft kinderen een divers beeld van wat allemaal kan. Als volwassene ben ik misschien wat kritisch. Maar mijn beide dochters vinden Mag ik me even voorstellen? een tof boek. Ze gaan mee in fantaseren van wat kan en wat echt mogelijk zou zijn. Ik denk dat dit boek ook echt perfect in de klas en op de opvang te gebruiken is. De beelden zijn duidelijk en helder en het leest makkelijk. Zelfs zonder de teksten zijn de diverse beroepen leuk om te behandelen.

Mijn beide dochters van 4 en 10 vinden Mag ik me even voorstellen? een tof boek. Het spreekt tot hun, zoals het tot mij niet spreekt. En dat is prima. Het is een kinderboek en als de boodschap overkomt dat de wereld open ligt qua beroepen, dan is het goed! Ik lees het met net zoveel plezier voor.

Nog één kritisch puntje… jammer dat er een clown in staat. Ik zal het netjes houden, maar ik hou niet zo van deze zogenaamde vrolijke vrienden met altijd wel een sinistere blik in hun ogen. Iets met teveel horrorverhalen. Daarbij ziet mijn oudste dochter dit nu echt als optie voor haar toekomst door dit boek. Iets met accepteren, loslaten en houden van dan maar (een schoorvoetende).

Boekentips beroepen voor kinderen

In 2021 was het thema van de Kinderboekenweek: later als ik groot ben. Zoek je dus boeken in dit thema dan kan je ook zoeken naar de Kinderboekenweek 2021.

Specificaties Mag ik me even voorstellen?

Auteur & illustraties: Kerstin Zabransky | Uitgever: Clavis | 32 pagina’s | 9789044852691 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.